Asiantuntija teinien kiukuttelusta: ”Aikuinenkin saa näyttää ärtymyksensä” - Perhe - Ilta-Sanomat

Asiantuntija teinien kiukuttelusta: ”Aikuinenkin saa näyttää ärtymyksensä”

Kuinka voi käsitellä kiukuttelevaa nuorta?

Mitä tehdä, jos teini kiukuttelee? Kuvituskuva.

22.3.2014 6:22

Monella murrosikäisellä tunteet menevät vuoristorataa. Välillä hymy on herkässä, välillä maailma on musta. Mitä vanhempi voi tehdä, jos tuskastunut nuori paiskoo ovia, kiukuttelee ja haistattelee?   1. Älä taannu nuoren tasolle Vanhemman on hyvä miettiä, miten itse käyttäytyy, näyttää mallia nuorelle ja pysyä rauhallisena. Vaikka nuori olisi kuinka loukkaava, ei kannata taantua murrosikäisen tasolle tai olla vielä ivallisempi kuin mitä nuori on.

2. Älä puhu leimaavasti "Sä oot aina tollanen" -tyyppiset lausahdukset kannattaa jättää. Sen sijaan kerro, mikä sinusta itsestäsi tuntuu ikävältä. Aikuinenkin saa näyttää oman harminsa ja ärtymyksensä. Kaikkea ei tarvitse niellä, mutta aikuisen tulee näyttää ärtymyksensä rakentavasti, ettei lyö lisää vettä myllyyn ja provosoi nuorta.

3. Nuori saa ilmaista tunteitaan Nuori ilmaista suuttumustaan, kunhan ei satuta ketään eikä riko mitään. Vanhempi voi osoittaa nuorelle, että "minä nyt kuulen sinun olevan vihainen" ja kysyä, mikä nuorta ärsyttää. Nuoren ärtymystä ei pidä mitätöidä. 4. Rajat on hyvä vetää Kerro nuorelle, millainen käytös on hyväksyttävää. Aikuisen ei tarvitse sietää haistattelua ja nimittelyä.

5. Ymmärrä On hyvä myös ymmärtää, että mielialojen voimakas vaihtelu kuuluu kehitykseen.

Vinkit antoi Väestöliiton perheverkon pari- ja seksuaaliterapeutti Anja Saloheimo.

Ilta-Sanomien verkkosivuilla käsitellään kevään ajan kerran viikossa murrosikäisen kasvatusta. Teemoina ovat mm. kaverit, koulu, raha, seksuaalisuus, päihteet, kotityöt ja kotiintuloajat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?