Asiantuntija murrosikäisen kasvatuksesta: "Ole läsnä ja saatavilla" - Perhe - Ilta-Sanomat

Asiantuntija murrosikäisen kasvatuksesta: "Ole läsnä ja saatavilla"

Ilta-Sanomien verkkosivuilla käsitellään kevään ajan kerran viikossa murrosikäisen kasvatusta.

Keskustelkaa avoimesti nuoren kanssa. Kuvituskuva.

8.3.2014 6:22

Teemoina ovat mm. kaverit, koulu, raha, seksuaalisuus, päihteet, kotityöt ja kotiintuloajat.

Ensimmäisenä käsitellään murrosikäisen kavereita.

Kaverit ovat teini-iässä juuri niitä parhaita tyyppejä, jotka ymmärtävät ja joiden kanssa jaetaan kaikki salaisuudet. Bestisten luo mennään yökylään, kikatetaan aamuyöhön ja kuolataan julkkispoikien perään. Heidän kanssaan opetellaan elämää ja aikuistutaan.

Mistä tietää, ovatko oman nuoren kaverit hyväksi kasvulle ja kehitykselle vai vievätkö he pahoille teille?

Murrosikäisen kaverit

1. Pysy kartalla Yritä pysyä kartalla nuoren kavereista. Kutsu heitä kotiinne kyläilemään. Kun tietää missä porukoissa liikkuu, itsellä on rauhallisempi olo.

2. Tutustu vanhempiin Hyvä on, jos kavereiden vanhemmat tuntevat toisensa. Voitte vaihtaa yhteystietojanne ja tarpeen vaatiessa tarkistaa, missä nuori on ja onko hän todella siellä, missä sanoo olevansa.

3. Kodin ilmapiiri hyvä ja kannustava Koulumaailmaan vanhemmilla ei ole pahemmin vaikutusvaltaa. Kaveripiirien syntyminen on nuorten omaehtoista toimintaa, mihin ei voi kauheasti vaikuttaa. Mutta jos nuorella on valmiiksi hyvät lähtökohdat ja kotona hyvä, kannustava ilmapiiri, on pienempi mahdollisuus, että nuori hakeutuisi sellaisten kavereiden seuraan joista voi olla jotain uhkaa tai vaaraa.

4. Keskustele, ole kiinnostunut Jos nuori on ajautunut huonoihin piireihin, keskustele hänen kanssaan. Hyvä keskustelu avaa ja auttaa tilannetta. Näytä, että olet oikeasti kiinnostunut hänen tilanteestaan. Miettikää, voisiko löytyä joku uusi harrastus tai vastaava ja sitä kautta uutta seuraa. 5. Ole läsnä ja saatavilla Vanhempien tulisi olla läsnä ja saatavilla nuorelle. Nuori saattaa olla välillä tympeä eikä vaikuta haluavan seuraa, mutta ole silti tarjolla. Yritä löytää ne hetket, kun nuori on valmis yhteydelle.

6. Nuoren arvostettava itseään Kun nuori arvostaa hyvällä tavalla itseään, hän kokee ansaitsevansa kaveripiirissäkin kunnioittavan ilmapiirin. Tällöin hän ei joudu painostetuksi tai pakotetuksi mihinkään.

Oletko tietoinen, millaisissa porukoissa lapsesi liikkuu? Jos ongelmia on ollut, kuinka olette ne selvittäneet? Kerro alla olevassa kentässä. Asiantuntijana toimi Väestöliiton perheverkon pari- ja seksuaaliterapeutti Anja Saloheimo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?