WSJ: Pilasiko Ruotsi kokonaisen sukupolven lapsia?

Julkaistu:

Ruotsalaislasten löyhä kuri, vapaa kasvatus ja valta päättää monista perheen asioista saattavat johtaa jopa masennukseen vanhempana, kirjoittaa The Wall Street Journal.
Tukholmalaisen Danderyds Sjukhusin psykiatrisen osaston ylilääkäri ja kuuden lapsen isä David Eberhard ruotii uudessa How Children Took Over (Kuinka lapset ottivat vallan) -kirjassaan ruotsalaislasten nykykasvatusta. Asiasta kirjoitti The Wall Street Journal.

Eberhardin mielestä lapsikeskeinen kasvatus on mennyt jo liian pitkälle. Lapset päättävät usein mitä perhe syö, missä lomaillaan ja mitä katsotaan televisiosta. Eberhardin mielestä yliherkkyys ja kurin puute tuottavat huonosti kasvatettuja lapsia.

- Turha nöyristely lasten edessä aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää, hän toteaa WSJ:n haastattelussa.

Eberhardin mukaan lapsille tulee vaikeuksia aikuisena. Nykyinen kasvatustyyli voi aiheuttaa lapsissa levottomuutta tai jopa masennusta vanhempana.

- En kehota tietenkään palaamaan takaisin siihen aikaa, jolloin lapsia lyötiin. Ruotsalaisvanhemmat ovat kuitenkin menettäneet otteen lapsiinsa, kun heistä tuli perhe-elämän keskipiste.

Eberhard on ollut suosittu vieras television keskusteluohjelmissa ja antanut paljon haastatteluja aiheesta. Hänen ajatuksensa ovat saaneet kannatusta, mutta myös kritiikkiä. Hän ei perusta mielipiteitään tieteellisiin tutkimuksiin, vaan maalaisjärkeen ja kokemukseen.

Wall Street Journal arvelee, että Ruotsin tiukat lastensuojelulait ovat yksi syy, joka saa vanhemmat epäröimään lasten kuritusta. Lasten kurittomuus heijastuu kouluelämään, missä opettajilta on viety Wall Street Journalin mukaan auktoriteettiasema ja keinot. Opettajat eivät uskalla pitää lapsille tiukkaa kuria, koska pelkäävät vanhempien valittavan, että lasten oikeuksia on loukattu. Lehden mukaan ruotsalaiset "katsovatkin kadehtien" suomalaista koulujärjestelmää, jossa kuria vielä on.

Ruotsalaisopettaja Ida-Maria Lindros sanoo Wall Street Journalille, että nykylapsista tulee tällä menolla itsekeskeisiä ja jääräpäisiä. Lapset eivät kunnioita opettajiaan, vaan saattavat kieltäytyä tottelemasta. Omille lapsilleen Lindros on vetänyt selkeät rajat.

Määrävätkö lapset liikaa perheen asioita - ota osaa keskusteluun alla!

Ota kantaa

Onko nykylapsilla liikaa valtaa perheissä?

Kyllä 34% Ei 66%
Ääniä yhteensä 12154

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt