Kaupat paljastavat: Nämä ovat koko perheen joululahjasuosikit!

IS kysyi kaupoilta, mitkä lahjat tänä vuonna viedään käsistä. Katso listaus.

7.12.2013 6:21 | Päivitetty 9.12.2013 9:52

Elektroniikka

Helsingin Itäkeskuksen Gigantin tavaratalopäällikkö Sami Lehmuksen mukaan joulunhittilahjoissa on selvä kolmen kärki.

- Tableteilla ja älypuhelimilla tulee olemaan hirveän iso osuus, Lehmus ennustaa joulun ykköstuotteista.

Hän epäilee, että viime vuoden kova kysyntä nousee tänä vuonna entisestään. Tavaratalo onkin varautunut menekkiin. Lehmuksen mukaan kuluttajat ostavat kyseisiä tuotteita ”viimeistään nyt”.

- Ne ovat yhä useamman toivomuslistalla.

Seuraavaksi eniten pukinkonttiin haetaan erilaisia hyvinvointituotteita. Tänä talvena markkinoiden uutuudet, kuten verenkierrontehostaja ja aktiivisuusranneke, jossa on jo saatavuusongelmia, menevät kuin kuumille kiville.

Lehmuksen kärkikolmikkoon yltävät myös erilaiset ruoanlaittovälineet. Liekö osasyynä kokkiohjelmien paljous ja suosio, mutta muun muassa höyrykypsennyslaitteiden myynti kasvaa koko ajan.

Niin kuin Gigantissakin, myös Stockmannilla kauppansa tekee aktiivisuusranneke. Tuote on myyty loppuun mutta sitä tullee kauppoihin vielä ennen joulua.

Elektroniikkaosalta kuluttajat ostavat lahjaksi Applen puhelimia ja tabletteja, Samsungin tabletteja ja uusinta PlayStationia. Kaikkia malleja ei ole enää ja pleikkari on loppuunmyyty. Myös Anttilassa PlayStation on suosittu lahja.

Lelut

Keskon tiedottaja Outi Räty-Penttilän mukaan Anttilan tämän joulun myyntihitit löytyvät peli- ja leluosastoilta.

- Hittileluista voidaan mainita Vuoden lelu -tittelin omaavat lelut, kuten Jaken Merirosvolaiva. Konsolipeleistä pukinkonttiin valitaan useimmiten Grand Theft Auto V, Räty-Penttilä kertoo.

Stockmannin leluosastolta kerrotaan, että joulun superhitti on jo ehtinyt loppua.

- Teksta-robottikoirat ovat olleet superhitti kaikkialla. Ne ovat loppuneet eikä niitä saada lisää. Oletettavaa on, että kaikki Lego Friends -tuotteet tulevat olemaan erittäin haluttuja ja on todennäköistä, että niistä tulee osa loppumaan, Stockmannin tiedottaja Anu Ojanen tietää kertoa.

Vaatteet

Sokoksen valikoimajohtaja Satu Neva uskoo perinteisten lahjojen suosioon, kuten yöasuihin, tossuihin, neuleisiin, merkkilaukkuihin ja -lompakoihin sekä koruihin ja asusteisiin.   Miesten Stockmannin lahjakääreistä löytyy pitkiä kalsareita. Mutta nämä eivät ole mitä tahansa lälläreitä vaan kalliiden merkkien kalsareita.

Stockmannin Ojasen mukaan ostajat uskovat, että joulun hittituotteiksi nousevat oloasuhaalarit eri merkeiltä.

Kirjat ja muut

Niin Anttilan kuin Sokoksenkin edustajien mielestä joulun kirjasuosikit ovat kotimaisten kirjailijoiden Ilkka Remeksen ja Laila Hirvisaaren uusimmat.

Stockmanniin kuuluvassa Akateemisessa kirjakaupassa Finlandia-voittajan teos menee yleensä hyvin kaupaksi.

- Voittajakirja on perinteinen joulukaupan hittituote ja voi hyvinkin olla, että sen painos loppuu ennen joulua, Stockmannilta sanotaan.

Keskon Räty-Penttilä epäilee, että joulun levysuosikiksi nousee juuri päättyneen toisen Vain elämää -tuotantokauden albumi.

Sokoksella sisustuslahjoista suosittuja ovat suomalainen design, kuten Pentik, Iittala ja Arabia.   Nämä lahjat ovat kauppiaiden mielestä joulun hitit. Mitä mieltä itse olet listasta: hittejä vai huteja? Mitä sinä, puolisosi tai lapsesi toivotte lahjaksi? Kommentoi alla olevassa kentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?