Paljastus Kimble-pelin suosion taustalta Suomessa - YH: "Houkuttelijat kiersivät kaupoissa" - Perhe - Ilta-Sanomat

Paljastus Kimble-pelin suosion taustalta Suomessa - YH: "Houkuttelijat kiersivät kaupoissa"

Lautapelien klassikoksi tiensä raivanneen viihdyttäjän historia sisältää monta jännää käännettä, kertoo Yhteishyvä-lehti (YH).

30.10.2013 8:01

Kotipesä ja maali. Noppa keskellä pelilautaa ja pelinappulat. Painallus ja noppa pyörähtää kuvun alla. Pelinappulat liikkuvat.

Kimble-pelin idea on yksinkertainen, ja siihen sen suosio perustuukin. Näin kertoo markkinointipäällikkö Jemina Heljakka Tacticista, jonka tehtaalla Kimble-pelejä valmistetaan muiden pelien ohessa.

Toimitusjohtaja Markku Heljakan mukaan suosioon on vaikuttanut myös Kimblen lanseerausaika.

- Siihen aikaan maailma oli erilainen, ei ollut paljon pelejä. Kimble erosi muista lautapeleistä muodoltaan ihan selkeästi, Heljakka sanoo Yhteishyvässä, S-ryhmän asiakaslehdessä.

Muovinen pelilauta nappuloineen ja muovikupuineen edusti Heljakan mielestä avaruusajan huumaa ja nykyaikaa. Vuosi oli tuolloin 1967. Kimble-peli on nyt siis jo 46-vuotias.

Suomalaisen pelin esikuva on yhdysvaltalaisessa pelissä, jonka Heljakan perhe sai sukulaisiltaan tuliaisina 1960-luvulla. Markku Heljakan Aarne-isä innostui pelistä niin kovasti, että hän alkoi valmistaa omaa versiotaan siitä.  Hän myös kauppasi innokkaasti Kimbleä ja kiersi Suomen kauppoja – apureinaan kaksi palkattua houkuttelijaa, niin sanottua haamuostajaa, jotka testasivat myyjien tietoutta.

- Houkuttelijat kiersivät kaupoissa ja kyselivät, mistäköhän voisi ostaa Kimble-nimisen pelin. Kun muutaman päivän päästä isä tuli myymään Kimbleä, myyjät kertoivat jo kuulleensa siitä, Markku Heljakka kertoo.

  Houkuttelijat kiersivät kaupoissa ja kyselivät, mistäköhän voisi ostaa Kimble-nimisen pelin.

Heljakan koti oli tuolloin "yksi suuri Kimble-tehdas", marraskuun YH-lehdessä kerrotaan. Pelilauta puisine nappuloineen valmistuivat perheen autotallissa. Niitä pakattiin myyntikuntoon kodin olohuoneessa.

Nyt Kimble-pelejä valmistetaan Tacticin tehtaalla Porissa.  Parhaimmillaan pelilinjan kulkunopeus on ollut 1 800 peliä tunnissa.

- Yhden työvuoron aikana pystymme tekemään noin 20 000 peliä, Heljakka selvittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?