Jyrki Sukula jyrähtää: ”Suomalaisissa kouluissa ruokatunti on liian lyhyt ja liian varhain"

- Kouluruoka on minulle asia, jonka puolesta olen valmis polttamaan kadulla vaikka autoja, Jyrki Sukula sanoo.

29.10.2013 7:04

Huippukokki Jyrki Sukula on kiertänyt työnsä puolesta Suomen kouluja ja tutustunut laajasti suomalaisten kouluruokaloiden tarjontaan.

- Kouluruoka on merkittävä osa suomalaista ruokakulttuuria. Jos kouluateria ei maistu hyvälle eivätkä oppilaat koe ruokailua miellyttävänä tilanteena, asialle pitää ryhtyä tekemään jotain! Ruokailuhetkestä pitää tehdä miellyttävä.

Sukula painottaa, ettei koulun ruokatunti ole pelkkää syömistä. Se on tunti, jonka aikana vaikutetaan oppilaiden terveyteen, sosiaalisiin taitoihin, ruokailutottumuksiin ja myös henkiseen hyvinvointiin.

Siksi Sukulan mielestä opettajien pitäisi syödä yhdessä oppilaiden kanssa ja vaalia hyvää ruokailutunnelmaa.

- Suomen kouluissa valmistetaan päivittäin noin miljoona annosta, joista arvioin kolmanneksen menevän roskiin. Monet lapset jättävät kouluaterian kokonaan syömättä. Tämä on asia, johon pitää puuttua. Miksi ruoka ei maistu?

- Koulun keittiössä työskentelevät ammattilaiset tekevät arvokasta ja suurta ammattitaitoa vaativaa työtä. Miten valmistaa sopivan lämmintä, hyvältä maistuvaa ja kauniin näköistä ruokaa pienellä budjetilla? Se jos mikä vaatii ammattitaitoa. Koulukeittiöiden henkilökunnan pitää arvostaa omaa ammattitaitoaan ja työskennellä työnsä arvokkuuden mukaisesti.

Sukulan mielestä nyt olisi jo aika lopettaa marina kouluruoan pienistä määrärahoista ja ryhtyä tekoihin.

- Jos vanhemmat sijoittaisivat päivässä 50 senttiä eli 10 euroa kuussa kouluruokaan, koululaisten ruokaan saataisiin puolet enemmän hyviä raaka-aineita.

Ruokatunti pidemmäksi ja ruokailukulttuuri kunniaan!

Jo pelkällä asennemuutoksella saisi paljon hyvää aikaan. Aina puhutaan kumiperunoista, vaikka suomalainen peruna on Sukulan mukaan maailman parasta. Kouluruokalat voisivat ottaa kunnia-asiakseen viihtyisän ruokailukulttuurin opettamisen lapsille.

- Olen samaa mieltä kuin monet vanhemmat, että suomalaisissa kouluissa ruokatunti on liian lyhyt ja ruokailu on useimmiten liian varhain, jolloin nälkä voi iskeä iltapäivästä.

- Omat lapseni käyvät koulua Italiassa. Siellä ruokatunti kestää 50 minuuttia, samaa käytäntöä suosittelen myös Suomeen.

Sukulan perhe maksaa molempien lastensa kouluruoasta 4,30 euroa päivässä.

-  Lapsilla on italialaisessa koulussa alku-, pää- ja jälkiruoka, mutta en pidä usean ruokalajin ateriaa mitenkään merkittävänä asiana kouluruokailussa. Ravintosisällöltään lasteni kouluruoka koostuu suurelta osin valkoisista jauhoista, italialaisen kouluruoan tarkastusryhmän jäsenenä toimiva Sukula sanoo.

-  Suomessa koulujen ruoka on ravintosisällöltään paljon rikkaampaa. Suomalainen kouluruokasysteemi on ihan älyttömän hyvä! Näistä asioista valitetaan suulla suuremmalla tietämättä, mitä kouluissa oikeasti tapahtuu. Korjattavaa toki on, erityisesti asenteissa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?