Esko Salminen ja Aino Seppo: "Kun lapsi ei tule enää aamiaispöytään"

Näyttelijäpari Esko Salmisen ja Aino Sepon perheessä on alkamassa uusi aikakausi.

8.10.2013 15:02

Hyväntahtoinen naljailu on Esko Salmisen huumoria. Kun hänen tyttärensä Sonjan koulutodistuksen keskiarvo oli aikoinaan yhdeksän, Esko tokaisi, ettei ole hävennyt ikinä niin paljon - paitsi silloin, kun Kristosta tuli sotapoliisi. Esko oli itse huono koulussa.

Perheen naiset osaavat tarvittaessa antaa täyslastillisen takaisin. Sonjan mukaan he ovat aika temperamenttisia. - Olemme kaikki koiria, jotka räksyttävät. Aina on kuitenkin sanottu, että rakastan sinua ja aina on saanut puhua, Sonja kertoo.

Hän opiskelee toista vuotta teatterikorkeakoulussa.

Perheen varsinainen koti on Helsingin Hakaniemessä, mutta siellä asuvat nyt Sonja ja Ainon tytär Saara. - Kolme vuotta sitten minulle tuli polvileikkaus. Asuimme viidennessä kerroksessa, eikä meillä ollut hissiä, Esko Salminen kertoo. - Täytyi olla ekonomi ja laskea hyvin tarkkaan, kannattaako mennä ulos ja kannattaako tulla sisään. Evakko jatkuu, sillä ensin Hakaniemen-kotiin tehtiin putkiremontti.

Aino Seppo ja Esko Salminen tutustuivat työssä 80-luvun lopulla. Pariskunnan ainoa yhteinen lapsi, Sonja, syntyi kesällä 1991. - Olen ollut hyvin onnellinen Ainon kanssa. Olemme olleet hetkittäin jopa harmoninen pari.

Esko Salminen ei halua ruotia onnellisuutensa syitä. Hän siteeraa Oscar Wildea: "Kun kehuu omaa puolisoaan, se on kuin pesisi puhdasta paitaa julkisesti." - Mitä sä luulet, että mä voisin sanoa noiden polttavien, vihreiden silmien alla, Esko kysyy. - Aino on valtameri. Kyllähän sieltäkin ne laidat löytyy. En sanonut, että hän on avaruus. Sitten mentäisiin lujaa eikä tultaisi enää takaisin.

Aino Seppo sanoo, että he pystyvät melkein lukemaan toistensa ajatukset. - Esko on yhtä kuin nauru, nauramme paljon. Arjen vaikeissakin tilanteissa huumori kantaa. Eskon kanssa ei ole koskaan tylsää. - Rakkaus ja kiintymys muuttavat muotoaan vuosien saatossa. En osaa määritellä miten, mutta ei tämä ainakaan huonommaksi ole mennyt. Suhde tavallaan vaan paranee. Esko on minulle turva, ja toivon että minäkin olen hänelle. Pelkkä Eskon olemassaolo lohduttaa.

"Lapsen lähteminen on luonnollista ja haikeaa"

Sonja ja Aino tarjoilevat cafe lattea ja pinaattipiirakkaa. Sonja käy usein vanhempiensa luona. - Nyt elämme kaksistaan. Kun viimeinen lintu lensi pesästä, olimme hölmistyneen näköisiä. Lapsen lähteminen on luonnollista ja haikeaa, Esko kertoo.

Aino Seppo nyökkää. - Olin vähän eksyksissä, täytyy myöntää. Oli monia tunteita, Aino Seppo kertoo. - Kun lapset olivat pieniä, elämä oli hullunmyllyä. Kun yhtäkkiä kotona oli hiljaisuus, tuli kummallinen haikeus. Siihen sekoittui iloa ja hämmennystä. Tyhjyys iski hetkittäin, kun lapsi ei enää tule aamiaispöytään. Toisaalta olin iloinen, että lapset itsenäistyvät. Yksi aikakausi on päättynyt.

Esko Salmisen kaikista kolmesta lapsesta tuli näyttelijöitä. Keskimmäinen, Kreeta Salminen, valmistui Teatterikorkeasta 2010. Minkäs sille voi. En ole koskaan kieltänyt ryhtymästä. Ei siinä mitään, sitten vaan mennään. - Ammatti ei ollut Sonjalle itsestäänselvyys. Hän vältteli sitä, koska suvussa oli jo monta näyttelijää. - Pelkäsin, että menen ammattiin vain siksi, että vanhemmat ovat näyttelijöitä. Kun olin lukiossa ilmaisutaidon kursseilla, koin sen välillä jopa ahdistavana.

Teatterikorkean ovet aukesivat kolmannella yrittämällä. Välivuosina Sonja oli New Yorkissa au pairina sekä kävi kansanopistossa näyttämötaiteen linjan. - Yritin lähteä eri suuntiin, mutta löysin aina itseni teatterista. Jokin vaan veti, Sonja Salminen kertoo. - Eikö ole ihmeellistä, että ihminen näkee tuskan omissa vanhemmissaan ja silti lähtee näyttelijäksi, Esko Salminen kysyy.

Mikä näyttelijän työssä on niin tuskaista? - Hei, lausupa heti runo tai ala laulaa, Esko Salminen kehottaa.

Kaikki purskahtavat nauruun. - Näyttelijän pitää laittaa persoonansa alttiiksi katseelle ja arvostelulle. Työn sisällön tajuaminen kantaa raskaiden hetkien yli. Tämä ei ole suurta voittoa vaan arkea, Esko Salminen kertoo.

Eskon ja Ainon mielestä on hirveää katsoa omaa tytärtään näyttämöllä. - Kun Kreeta-tytär näytteli ensimmäisen kerran, Esko alkoi itkeä heti näytelmän alussa - ja Aino perässä.

Esko Salminen jäi eläkkeelle Kansallisteatterista kuusi vuotta sitten, mutta näyttelee yhä. Yli 50 vuotta näytellyt Esko Salminen esiintyy parhaillaan Kansallisteatterin Kirsikkapuisto-näytelmässä.

Taru Mäkelän ohjaamassa Mieletön elokuu elokuvassa näyttelee lähes koko Salmisen perhe: Esko, Aino, Sonja ja Kristo Salminen, joka on suunnitellut elokuvan joukkokohtauksia. Kreeta-tytärtä ei sentään elokuvassa nähdä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?