Äiti haki apua uupumukseen - lapsi otettiin huostaan

Noin viisi prosenttia tahdonvastaisista huostaanotoista puretaan hallinto-oikeudessa. Pilvi on taistellut lapsestaan yli kolme vuotta. Nyt tunnelin päässä näkyy valoa.

7.10.2013 15:14

Pienessä eteläsuomalaisessa kaupungissa asuva Pilvi nauttii syyskuisesta vapaapäivästä tuttavansa omakotitalon pihalla kahvia juoden. Puutarhassa leikkii Pilvin Linda-tytär.

Punaposkinen pikkuneiti palaa vähän väliä äitinsä luokse tarjotakseen tuliaisiksi saamaansa karkkia tai esittelemään maasta löytämäänsä syysomenaa.

Äidin ja tyttären välit ovat lämpimät, vaikka he ovat eläneet enemmän erillään kuin yhdessä. Pilvi sai esikoistyttärensä 21-vuotiaana, mutta vaikea suhde lapsen isään vei Pilvin voimat. Lindan ollessa reilun vuoden ikäinen Pilvi haki apua sosiaaliviranomaisilta, koska ei enää jaksanut yksin. - Olisin tarvinnut apua ja tukea. Olin väsynyt, koska Lindan isä vaivasi ja häiritsi minua jatkuvasti, Pilvi kertoo.

Jos olisin tehnyt vakavan rikoksen ja joutunut vankilaan, olisin saanut tavata lastani enemmän.

Hän pääsi Lindan kanssa perhekuntoutukseen, jonka lopputuloksena oli Lindan huostaanotto. Siitä alkoi yli kolmen vuoden painajainen. - Jos kuulisin tarinani jonkun muun kertomana, en uskoisi sitä todeksi, Pilvi kertoo.

Ensi- ja turvakodissa Pilvin vanhemmuutta arvioitiin kolmen kuukauden ajan. - Reilut parikymmentä äitiä ja lasta pienissä tiloissa on rasittava yhdistelmä kenelle tahansa - saati uupuneelle nuorelle äidille. Pikkuruisessa huoneessamme oli kaksi sänkyä ja pöytä, mutta huoneessa ei saanut olla päivisin, Pilvi sanoo.

Pilvi kertoo pyytäneensä apua henkilökunnalta usein, koska ei voinut esimerkiksi valvoa tytärtään ja laittaa ruokaa samaan aikaan kaksikerroksisessa tilassa, jossa asukkaat usein epähuomiossa jättivät rappusten portin auki. - Tilanne lapsen kanssa olisi oman kodin rauhassa ollut aivan toisenlainen. Minulle sanottiin, että voin lähteä, mutta lapsi jää ja hänet sijoitetaan.

Ensi- ja turvakotiajan jälkeen Pilvi arvioitiin kykenemättömäksi huolehtimaan tyttärestään. Lindasta tehtiin sijoituspäätös. Tuon jälkeen Pilvi sai olla Lindan kanssa lastensuojelulaitoksessa viikon, kunnes sijaisperhe löytyi. - Olin kertonut Lindan allergiasta, mutta sijaisperheeseen otettiin koira. Linda sai pahoja allergiaoireita.

Pilvi sai tavata tytärtään yhden viikonlopun kuukaudessa. Ensimmäisen tapaamiskerran jälkeen hän kieltäytyi palauttamasta Lindaa sijaisperheeseen, koska se olisi allergian vuoksi voinut olla lapselle kohtalokasta. Lindalle löytyi uusi sijoituskoti, jonka oli tarkoitus olla pitkäaikainen. Suunnitelma ei toteutunut, sillä muutaman kuukauden jälkeen sijaisperhe halusi lopettaa sijaisvanhemmuutensa.

Tammikuussa 2011 Linda sijoitettiin jälleen uuteen perheeseen. Pilvin tapaamisoikeutta tyttäreensä rajattiin kahteen tuntiin kuukaudessa. Tätä perusteltiin sillä, että olisi Lindan edun mukaista kiintyä sijaisperheeseensä. - Jos olisin tehnyt vakavan rikoksen ja joutunut vankilaan, olisin saanut tavata lastani enemmän, Pilvi ihmettelee.

Syksyllä 2012 Pilvi pääsi Pelastakaa lapset ry:n vanhemmuuden arviointiin, jonka lausunnon perusteella Pilvin ja Lindan tapaamisia lisättiin ja tapaamisaikoja pidennettiin. - Olen vastustanut koko ajan huostaanottoa ja tehnyt monta valitusta hallinto-oikeuteen. Järkeviä perusteita huostaanotolle ei ole missään vaiheessa edes ollut.

Nyt Pilvi odottaa kotiuttamissuunnitelman tekemistä ja hallinto-oikeuden päätöstä huostaanoton purkamisesta. - Minulla on pahvilaatikollinen lausuntoja. En ymmärrä, miten huostaanotto on voitu Lindan tapauksessa tehdä näillä olemassa olevilla perusteilla. En olisi selvinnyt tästä ilman juristin apua.

Työssäni näen jatkuvasti, että paperit ovat toista kuin edessäni oleva ihminen.

Juristi Leeni Ikonen on ratkonut lastensuojelutapauksia yli 20 vuotta. Hän on hoitanut myös Pilvin tapausta. - Valitettavasti tämä tapaus ei ole poikkeus. Kun nuoreen äitiin kohdistuva huoli nousee esille ja kuka tahansa ei-ammattilainen voi arvioida lapsen ja äidin vuorovaikutussuhdetta, voidaan huostaanottoihin päätyä myös kyseenalaisin perustein, Ikonen sanoo.

Ikonen on huolissaan siitä, että lastensuojeluhistoria on kuin poltinmerkki, josta ei koskaan pääse eroon. Hän myöntää, että juristille on iso kynnys kyseenalaistaa viranomaisten lausuntopaperit. - Juristit koulutetaan luottamaan virkamiesten papereihin, mutta työssäni näen jatkuvasti, että paperit ovat toista kuin edessäni oleva ihminen, joka ei ole viranomaisten taholta tullut nähdyksi ja kuulluksi, Ikonen sanoo.

Toimittaja Maria Syvälä törmäsi työssään lastensuojelun epäkohtiin ja halusi perehtyä aiheeseen enemmän. Lopputuloksena on tässä kuussa julkaistava teos Hukassa huostassa - kertomuksia lastensuojelun runtelemista perheistä (Radium-kirjat).

Syvälä tutustui kirjaa varten 50 ihmiseen, jotka kokivat tulleensa lastensuojelussa kaltoin kohdelluiksi. Ääneen pääsevät myös kymmenet eri alojen asiantuntijat. Syvälän mukaan ihmisten oikeat elämäntarinat ja viranomaisten ylimalkainen paperiversio eivät aina vastaa toisiaan. - Yksi haastateltavistani kiteytti tämän hyvin: "Lopputulos ei ole enää muuteltu totuus vaan kokonaan uusi tarina", Syvälä sanoo.

Hän sai luettavakseen laatikoittain haastattelemiensa ihmisten asiakirjoja. - Perheet tarvitsisivat varhaista tukea eikä varhaista puuttumista. Lastensuojelun pakkokeinoihin turvaudutaan liian herkästi, Syvälä sanoo.

Enemmistö huostaanotoista on toki perusteltuja ja lapsen edun mukaisia. Lisäksi vain noin viidennes niistä on tahdonvastaisia, eli vanhempi tai nuori itse vastustaa päätöstä.

En ole uskaltanut edes vaihtaa asuntoa. Pelkään, että sitä käytettäisiin minua ja Lindaa vastaan osoittamaan, etten ole kiinnittynyt mihinkään.

Kuitenkin noin viisi prosenttia huostaanottopäätöksien valituksista voitetaan hallinto-oikeudessa. Pilvi saa kuulla lähiaikoina, onko hänen tapauksensa yksi niistä. - Toivottavasti tämä on pian lopullisesti ohi. En ole uskaltanut edes vaihtaa asuntoa. Pelkään, että sitä käytettäisiin minua ja Lindaa vastaan osoittamaan, etten ole kiinnittynyt mihinkään - mutta silti Lindalla on reilun kolmen vuoden sijoituksen aikana ollut jo kolme sijaiskotia ja useita laitosjaksoja.

Pilvi on päätöksen suhteen toiveikas, koska myös sijaisperhe toivoo huostaanoton purkamista. Lindakin on halukas muuttamaan takaisin äitinsä luokse. Pilvi pitää tärkeänä, ettei Lindan side sijaisperheeseen katkea huostaanoton purun jälkeenkään. Pilvin ja Lindan nimet on muutettu.

Näin paljon Suomessa otetaan lapsia huostaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?