Näin paljon Suomessa otetaan lapsia huostaan!

Julkaistu:

Vanhempien tahdonvastaiset huostaanotot eivät ole Suomessa kovin yleisiä. 
Suomessa noin 17000 lasta ja nuorta on sijoitettu kodin ulkopuolelle. Näistä reilut 10000 on huostaanotettuja, viidennes tahdonvastaisesti. Vuonna 2011 ensimmäistä kertaa huostaanotettiin 350 lasta, joista tahdonvastaisesti vain 56.
- Tahdonvastaiset huostaanotot eivät siis ole pääsääntö sijoituksissa, vaan poikkeus. Vain hyvin pieni osa huostaanotoista puretaan hallinto-oikeudessa siitä syystä, että perusteet huostaanotolle ovat olleet puutteellisia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen dosentti
Tarja Heino.
- Ne vanhemmat, jotka taistelevat lapsensa takaisin, ovat pieni joukko, mutta tärkeällä asialla.

Heinon mukaan huostaanoton tarve arvioidaan perusteellisesti. Yleensä mukana arvioinnissa on moniammatillinen ryhmä, ei vain yksi viranomainen. Arviointi lähtee aina siitä, mikä on lapselle parhaaksi.
- Mietitään, mikä on hoidon tarve - ja saako lapsi sitä kotona.

Tampereen Asiakasohjaus Loutsin johtava sosiaalityöntekijä
Anne Hyvärinen kommentoi yleisellä tasolla, että pikkulasten huostaanottoon on aina painavat syyt. Avohuollon tukitoimet on ensin todettu riittämättömiksi. Hän muistuttaa, että joskus huostaanotot voivat estää lapsen kehityksen vaarantumisen ja jopa pelastaa tämän hengen.
- Jos esimerkiksi päihteitä päivittäin käyttävillä vanhemmilla on vauvaikäinen lapsi, voi lapsi olla jopa hengenvaarassa, hän kuvailee.

Aina lapsen huostaanoton tarpeen arviointiprosessi ei kuitenkaan mene oppikirjan mukaan. Inhimillisiä virheitä tapahtuu.
- Työntekijät voivat vaihtua tai olla epäpäteviä, palvelujärjestelmiä muutetaan, voi olla tietokatkoksia. Kaikilta osin prosessit eivät aina ole menneet, niin kuin olisi pitänyt, dosentti Tarja Heino sanoo.

Heinon mukaan huostaanottoprosessi saattaa myös käynnistää jotain hyvää. Vanhempi voi havahtua hakemaan apua ja löytää motivaation elämänmuutokseen. Tilanne muuttukin huomattavasti paremmaksi ja lapsi pääsee palaamaan kotiin.


Lähde: Lastensuojelu 2011 (THL)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt