Apua lasten levottomuuteen: joogaa päiväkoteihin ja kouluihin

Julkaistu:

Lasten jooga- ja medintointiharrastukset kasvattavat suosiotaan Suomessa.
- Olin miettinyt jo jonkin aikaa, miten lapsille voisi opettaa rentoutumista ja rauhoittumista, kertoo lasten joogaopettaja Katja Reijonen.

Hän kiinnostui lasten joogasta asuessaan Englannissa ja opiskelin sen opettajaksi.
- Tietääkseni meillä Suomessa ei vielä ole vastaavaa lasten joogan ammatillista koulusta, vaikka monet joogaopettajat ohjaavatkin lasten ryhmiä, Reijonen kertoo.

Viime vuosina lasten jooga on kasvattanut suosiotaan myös Suomessa. Tarjolla on niin satujoogaa kuin perinteisempää astanga-joogakin. Katja Reijonen arvelee suosion kasvun johtuvan ylipäätän joogan harrastajien määrän noususta. Joogaavat vanhemmat tietävät, miten hyvää laji tekee aivoille ja keholle, ja siksi he haluavat myös lapsensa joogatunneille.
- Alkuvuosina tunneilla kävi enimmäkseen tyttöjä, mutta nyt tyttöjä ja poikia on jo tasaisesti, ehkä 60 prosenttia on tyttöjä ja 40 prosenttia poikia. Minulla on esimerkiksi yksi ryhmä, jossa on yksitoista poikaa ja kaksi tyttöä.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan meditointi ennen oppituntia auttaa
oppilaita saamaan parempia arvosanoja kokeista. Tutkimuksessa
osa oppilaista meditoi ennen opetusta ja toiset eivät.

Kaikki oppilaat nukkuivat pienet nokoset oppitunnin jälkeen. Yhdysvalloissa on tehty useita tutkimuksia lasten meditointiin
ja koulumenestykseen liittyen. Muun muassa Kalifornian ja San
Franciscon yliopistoissa tehtyjen tutkimusten tulokset ovat samansuuntaisia: meditointi vaikuttaa myönteisesti kaiken
ikäisten lasten opiskeluun ja käyttäytymiseen.

Jooga opettaa lapsille rauhoittumisen keinoja sekä tietoisuutta omasta kehosta. Joogassa käydään läpi kaikki kehon osat päästä varpaisiin.
- Myös venyttely tekee lapsille hyvää. Monet vanhemmat ovat sanoneet, että lasten selkävaivat ovat vähentyneet joogaharrastuksen myötä.

Joogaa päiväkoteihin

Katja Reijonen opettaa joogaa myös päiväkodeissa. Lasten vanhemmilta on tullut kiittävää palautetta päiväkodin joogatuokioista.
- Lapset jaksavat illalla kotona paremmin, jos päiväkodissa on ollut joogaa.

Lapsilla on nykyisin entistä suurempi tarve oppia rentoutustekniikoita, sillä lapsuus on muuttunut aiempaa levottomammaksi. Lapset saattavat olla stressaantuneempia kuin aikuiset osaavat kuvitella.
- Lasten aivot tarvitsevat rauhoittumisen taitoa ja hiljaisia taukoja.
Jooga sopii kaiken ikäisille lapsille. Vauvatkin voivat joogata yhdessä vanhempiensa kanssa.

Joogatunneilla käy myös paljon ylivilkkaita lapsia, joille jooga ja meditointi ovat yllättävän hyödyllisiä ja mieluisia harrastuksia.
Levottomammatkin lapset rauhoittuvat, kun ottavat mallia muista lapsista ja ilmapiiri on rauhallinen.
- Jo kymmenen minuutin rauhoittuminen tekee hyvää lapsen keholle ja mielelle. Näitä rauhoittumishetkiä voi lapselle toki tarjota ilman joogaakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt