27 nitojan niittiä korvassa - Lapsi voi olla koiran vaarallisin ystävä

Usein varoitellaan lapsille vaarallisista koiraroduista, mutta myös tenava voi olla vaaraksi koiralle. Vastuu turvallisesta yhteiselosta on aina vanhemmilla.

2.8.2013 9:00

Tämän tarinan tietävät monet koirakouluttajat. Valitettavasti.

Erään perheen lemmikkikoira oli yllättäen puraissut perheen pientä lasta, ja perhe oli tehnyt raskaan päätöksen lopettaa koira.

Tapaus oli kuitenkin jäänyt vaivaamaan perhettä.

- Koira oli aina ollut todella kiltti. Se ei ollut osoittanut merkkiäkään aggressiivisuudesta, koirakouluttaja Tanja Karpela muistaa kuulleensa.

Niinpä perhe päätti lopetuksen jälkeen tutkituttaa, oliko koiralla jokin vamma tai sairaus, joka olisi voinut olla yllättävän puremisen taustalla.

Perheelle paljastui karmiva totuus. Koiran toisesta korvasta löytyi 27 nitojan niittiä. Siinä oli kirjaimellisesti tullut lopulta se viimeinen niitti.

- Koiran kärsivällisyys oli loppunut, ja se oli puolustautunut puraisemalla lasta, Karpela kertoo.

Karpela painottaakin koirakouluttajien kultaista sääntöä: vaikka koira olisi kuinka kiltti, pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää keskenään ilman vanhemman valvontaa.

- Valvonta on tärkeää. Ei vain siksi, että koira tekisi jotain pahaa lapselle, vaan myös siksi, että pieni lapsi ei välttämättä ymmärrä, mitä hän saa tehdä. Lapsi saattaa hyvääkin tarkoittaen tehdä jotakin, mikä tuottaa koiralle kipua.

Myös Karpelan omalle kohdalle on sattunut tapaus, jossa asiakkaan niin ikään terve koira oli yhtäkkiä murahtanut lapselle ilman mitään näkyvää syytä.

- Kun kävimme tapausta läpi asiakkaan kanssa, selvisi, että koira oli saanut osakseen kovakouraista käsittelyä, vaikka lapsi oli ihan vilpittömästi vain halunnut leikkiä. Koira oli ensin ilmoittanut hienovaraisesti, ettei pidä touhusta, ja poistunut paikalta. Mutta kun sekään ei ollut auttanut, lopulta se oli murahtanut.

- Vaikka koira on erittäin sosiaalinen eläin, sillekin on suotava mahdollisuus omaan rauhaan, Karpela muistuttaa.

Vanhempien on myös syytä muistaa, että koira on aina koira, rodusta ja koosta riippumatta. Pienikään koira ei ole lelu.

- Koira ei ole karvainen lapsi, vaan koira. Sillä on koiraeläimelle tyypillisiä tarpeita ja toimintatapoja. Ei pidä tuudittautua harhakäsitykseen, että tietyt rodut kestävät lapselta mitä vain.

Terve ja stressitön koira kestää Karpelan mukaan usein aika reipastakin käsittelyä, mutta siitä huolimatta täytyy lapselle opettaa, kuinka koiran kanssa pitää olla.

- Koiraa ei vedetä hännästä eikä revitä turkista. Koiraa ei koskaan häiritä, kun se syö tai nukkuu. Koiran kanssa pitää olla nätisti.

Sekä lapsen että koiran kasvatusvastuu on aina vanhemmilla. Perusasioiden on oltava kunnossa, jotta yhteiselo perheessä olisi mahdollisimman ja mukavaa.

Lajityypillisistä tarpeista, liikunnasta ja monipuolisesta ravinnosta on huolehdittava aina. Myös kiltteinä pidetyt rodut vaativat aina koulutuksen, jotta ongelmilta vältytään.

Hyvä suhde koiraan on peruspilari, jonka päälle yhteistä elämää on hyvä rakentaa - myös perheissä, joissa on pieniä lapsia.

- Koira on ihmisen paras ystävä, joka opettaa ymmärrystä, antaa paljon ja rakastaa pyyteettömästi. Mutta vanhempien on muistettava vastuunsa sekä lapsen että koiran opettamisessa ja valvonnassa. Terveen järjen käytöllä kaikki yleensä onnistuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?