8 asiaa, joita vanhempien ei pitäisi koskaan sanoa lasten kuullen - Perhe - Ilta-Sanomat

8 asiaa, joita vanhempien ei pitäisi koskaan sanoa lasten kuullen

Oletko kuullut kotona joskus lapsena lauseen, joka kaihertaa vieläkin mieltäsi? Psykologien mukaan väärällä sanalla voi olla vuosikymmentenkin piinaava vaikutus.

Koulujärjestelmän arvosteleminen lasten kuullen voi aiheuttaa väärinkäsityksiä ja vaikuttaa oppimismotivaatioon.­

21.4.2013 17:09

Vanhempien lapsillensa sanomilla asioilla on suuri merkitys – mutta ei aina positiivisessa mielessä. Joku melko viatonkin lause saattaa helposti kääntyä lapsen mielessä toista tarkoittavaksi, ja näin ollen se voi olla haitallinen sekä henkisesti että fyysisesti.

Vanhemmuus ja lasten kasvattaminen edellyttävät ymmärrystä siitä, miten lapset tajuavat ja mitä he ottavat aikuisen puheesta vastaan. Amerikkalaispsykologit, filosofian tohtorit Laurie ja Fred Zelinger ovat huomanneet, että seuraavat kahdeksan lausetta pitäisi kieltää vanhemmilta – ainakin heidän lastensa kuullen.

1. Koulu on tylsää.

Vanhemmat eivät saisi arvostella lastensa koulua ja sen henkilökuntaa niin, että lapset sen kuulevat.

- Opettajan ja vanhemman pitäisi olla joukkue, joka tukee lapsen koulutusta, sanoo Fred Zelinger.

Vanhempien suhtautuminen kouluun voi antaa lapselle väärän vinkin siitä, mitä hänen pitäisi ajatella koulusta. Menestyäkseen lapsen pitää tietää, että koko ympäristö luottaa hänen kouluunsa sekä opettajaansa. Omilla puheillaan vanhempi voi luoda turvallisen oppimisympäristön ja motivaation.

2. Hyvin tehty (– mutta ei sittenkään).

Lapset eivät välttämättä ymmärrä sarkasmia. He voivat ottaa tosissaan kommenttisi. Toisaalta vanhempi lapsi, joka aistii vanhemman ivallisuuden, voi loukkaantua pahastikin sarkastisesta lauseesta.

3. Mikä sika!

Älä käytä sanoja, joita et halua lapsen oppivan. Hyvä vanhemmuus tarkoittaa, että tämän tyyppiset sanonnat on parasta jättää kodin ulkopuolelle tilanteisiin, jossa ei ole lapsia mukana. Lapset peilaavat helposti kaikkea, mitä he kuulevat ja näkevät kotona.

4. Kuume korventaa sinut.

Kun lapsi sairastaa, on syytä olla erityisen varovainen kielenkäytössään.

- Lapset järkyttyvät helposti, kun he kuulevat että ovat sairaita tai joku toinen sairastaa, kertoo Laurie Zelinger.

Vanhempien pitäisi ensin keskustella keskenään ja miettiä, miten lähestyä sekä selittää kiputilanne lapselle.

5. Turpa kiinni!

Vaikka vanhemmuus on kovaa työtä ja siinä saattaa pinna katketa ajoittain, ei siitä puolesta kannata antaa lapselle liian usein oppituntia.

Temperamenttisuus ja mielialan vaihtelut kuuluvat jokapäiväiseen elämään, mutta joskus on syytä tarkkailla omaa käyttäytymistään ja miettiä, mitä haluaa käytöksestään lapsensa oppivan.

6. Valvominen on kuolemaksi.

Lapsia ei kannata pelotella äärimmäisillä sanoilla. Kuolema on kuolema; siihen ei liity normaali nukkumaanmeno. Sana kuolema on kuitenkin hyvä opettaa lapsille tietyssä kehitysvaiheessa.

7. Olen niin lihava

Oman kehon arvosteleminen ja negatiivisten tuntemusten ilmaiseminen ulkonäöstä lasten kuullen eivät ole suotavaa.

Ulkonäköasiat ovat herkkiä juttuja lapsellekin, joka saattaa ymmärtää kirjaimellisesti, kun äiti esimerkiksi sanoo, että "inhoan takapuoltani".

Älä turhaan lisää lasten huolta. He saattavat omaksua helposti vanhempien paineet ulkonäöstä ja alkaa ajatella samalla tavalla.

8. Nyt riitti – tai joudut kuukaudeksi kotiarestiin.

Älä uhkaile lapsia teoilla, joita et aio toteuttaa. Vanhemmat eivät halua oikeasti lähettää lapsiaan postiautolla pois tai saartaa lukkojen taakse.

- Tyhjät lupaukset ovat usein paitsi pelottavia, niin ne myös saattavat murentaa luottamusta vanhempiin – joiden sana ei ole totuudenmukaista, Fred toteaa.

Lähteet: Health Day sekä Laurie ja Fred Zelingerin kotisivut. Onko sinulle jäänyt mieleen omasta lapsuudestasi joku lause, jota et olisi koskaan halunnut kuulla? Tai oletko huomannut, mistä aiheista ei kannata kertoa lasten kuullen? Kerro kokemuksistasi ja keskustele alla olevassa kommentointikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?