Perhe

Asiantuntija tylynä: Suomalaislapsilla jo niin paljon leluja, että se häiritsee keskittymistä!

Julkaistu:

LIV
Asiantuntijan mukaan liian suuri lelumäärä haittaa lasten keskittymiskykyä.
Suomessa lapset saavat niin paljon leluja ja lahjoja, etteivät he edes hahmota, mitä kaikkea he ovat saaneet, sanoo ammattijärjestäjä
Anne te Velde-Luoma, joka organisoi työkseen ihmisten koteja sekä Suomessa että Hollannissa.

Velde-Luoma muutti Hollantiin 27 vuotta sitten ja sai kolme lasta hollantilaisen aviomiehensä kanssa. Omat lapset ovat nyt parikymppisiä.

- Hollannissa lastenhuoneissa on puolet vähemmän tavaraa verrattuna suomalaisiin lastenhuoneisiin. Se saattaa johtua siitä, että vaikka Hollannissakin monet ovat etääntyneet kirkosta, lasten vanhemmilla on omassa taustassaan kalvinismin sanelema vaatimattoman elämän esimerkki, Velde-Luoma miettii.

Hänen mielestään lasten keskittymiskyky paranee, kun tavaramäärät ovat hallittavissa. Mitä vähemmän hukassa olevia tavaroita joudutaan etsimään, sitä vähemmän tulee riitaa ja tuhlautuu aikaa.

- Kun perhe lähtee lomalle eikä mukaan voida ottaa kuin pari lelua, lapsi pärjää niillä aivan mainiosti ja etsii lisää virikkeitä leikkeihinsä ympäristöstään. Olen joskus jutellut jouluaattona koteja kiertävän joulupukin kanssa siitä, miten suomalaislapset saavat tyypillisesti 20-40 joululahjaa. Paketit revitään auki, niitä katoaa roskakasaan eikä lapsi ehdi edes avata kaikkia lahjojaan, saati leikkiä kaikilla leluilla.

- Ensi jouluna kannustan ihmisiä viettämään mindful-joulua: vähemmän tavaraa, hidasta pakettien availua - enemmän rauhaa ja yhdessäoloa.

Tavarapaljoudella paikataan usein huonoa omaatuntoa, jos lasten kanssa ei ole vietetty tarpeeksi aikaa.

- Kun olen työskennellyt lapsiperheissä, olen huomannut, että kodin epäjärjestyksen taustalla on paljon työuupumusta  ihmissuhdevaikeuksia ja muita huolia, jotka imevät niin paljon energiaa, ettei voimia riitä enää mihinkään muuhun. Monesti ihmettelenkin, missä välissä suomalaiset vanhemmat ehtivät käymään ruokaostoksilla ja tekemään kotinsa viikkosiivouksen.

Monissa perheissä lapsilla ei ole velvollisuutta hoitaa päivittäin tai edes viikoittain kotiaskareita. Kotoa muuttavat parikymppiset eivät useinkaan tiedä, miten ja kuinka usein oma koti pitäisi siivota.

- Jos siivoamista ja järjestystä aletaan opettaa vasta teini-iässä, silloin se on valitettavasti jo vähän liian myöhäistä. Oma huone on teinin oma valtakunta, mutta silti vanhemmat voivat vaatia, että lattia pidetään puhtaana.

Velde-Luoma kehottaa antamaan lapsille enemmän aikaa, yhdessäoloa ja elämyksiä tavaroiden sijasta. Lettujen paisto tai majanrakennus ovat elämyksiä, jotka lapsi muistaa lapsuudestaan vahvemmin kuin trendilelun.

- Perheen ihmissuhteiden kehittäminen on hidas ja pitkä prosessi. Siihen tarvitaan aikaa, ei jatkuvaa ostamista ja tavarapaljoutta.

Mervi Juusola

Ota kantaa

Onko lapsilla liikaa leluja?

Kyllä 91% Ei 9%
Ääniä yhteensä 2801

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt