Pelivihjeet

FutisVakio: Helppo rivi – ainakin tehdä

Julkaistu:

Futisvakio 4, Kansojen liiga ma
Kierrokselle on tarjolla mukavassa suhteessa osuvia suosikeita ja maksavia ohipelejä. Rivin laatiminen ei siis tuota tuskaa. Osumisen tuskaa mietitään sitten illalla matsien päätyttyä.
Kierros on siinä mielessä kiehtova, että varmaideoiksi saadaan liian vähän pelattuja osuvahkoja suosikkeja ja rivin arvoa nostavat yllätysideat ovat myös selkeät.

Varmoiksi ovat pakkorasteja Serbia, Montenegro ja Kazakstan. Jokainen valinta osuu vähintään 60 pinnan todennäköisyydellä ja ne ovat alipelattuja.

Maksavat ohipelit otetaan Ruotsin, Skotlannin, Azerbaidzanin sekä Kosovon voitoista.

1 Portugali – Italia 1X2 *

Portugalilla on jalkeilla paljon MM-kisoista muuttunut miehistö. Kokenutta kaartia on väistynyt nuorempien alta, mikä on osaltaan hyvä asia. Portugalilla on tulossa Euroopan huipulle uutta sukupolvea, ja heitä pitää ajaa jossain vaiheessa sisään miesten maaotteluihin. Hyökkäyksessä kuitenkin tyly fakta on se, että kenestäkään ei ole suoraan Cristiano Ronaldon korvaajaksi, vaan koko joukkueen on otettava isompaa vastuuta viimeistelystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Italia avasi perjantaina Kansojen liigan 1–1-kotitasapelillä Puolaa vastaan. Pelillisesti esitys ei kummemmin vakuuttanut, vaikka pallonhallinta oli selvästi Italialla. Maalipaikkojen luominen oli tuskaista, ja ainoa maali tuli vartti ennen loppua pilkusta. PSG-tähti Marco Verrattille olisi keskikentällä käyttöä, nyt Chelsean Jorginho kantaa syöttöpelistä todella suuren vastuun.

Joukkueiden välinen tasoero ei ole suuri, joten kotietu tekee Portugalista pelin niukan suosikin. Maaliodotusarvoltaan peli on kallellaan vähämaaliseen suuntaan.

2 Ruotsi – Turkki X2 ***

Ihan hienon MM-turnauksen kesällä pelanneen Ruotsin akilleen kantapääksi on laskettava viimeistely. Muuten on Janne Anderssonin pelitapa ihan hallussa. Takalinjat ovat pitävät, mutta nopeus ei ole parhainta mahdollista. Ruotsi korkkaa tällä matsilla Kansojen liigan rupeamansa.

Turkki avasi liigan perjantaina pettymyksellä. Kotipelissä Venäjää vastaan tuli takkiin 1-2 maalein. Tämä tietää, että toinen tappio olisi lohkovoiton kannalta jo aika lähelle kuolinisku. Asia voi näkyä pelissä varovaisuutena. Tasurikin kun olisi Friends Arenalta ihan tyydyttävä saavutus.

Tasoero maiden välillä on marginaalinen. Kotietu pitää ruotsalaiset pienessä suosikin asemassa. Maaliodotusarvo on pieni.

3 Skotlanti – Albania X2 ****

Helmikuussa Skotlannin päävalmentajaksi nimitetty Alex McLeish on liikkeellä varsin kokemattomalla joukkueella. Miehen stintti skottien peräsimessä ei ole kulkenut harjoitusotteluissa mairittelevasti. Saldo on 1-0-4 ja tehtyjä maaleja on vain yksi, Unkari voitettiin viime maaliskuussa 1-0 maalein. Hyökkäyspelaaminen tuottaa tuskaa. Tämä on Kansojen liigassa maan avausmatsi.

Albanian ongelmat ovat samansuuntaisia kuin Skotlannin. Hyökkäysosastolta ei löydy liikaa laatua. Peli pohjaakin ensisijaisesti väkevään puolustuspään tekemiseen. Albania aloitti liigan makealla 1-0 kotivoitolla Israelista.

Tunnetaso on pelissä varmasti kohdallaan. Suurta taitonäytöstä tuskin tullaan todistamaan, tämä on taistelupeli. Albanialaisille olisi Hampden Parkilta pistekin oikein tyydyttävä suoritus. Marginaalit ovat pienet ja Skotlanti saa kotiedun voimin pienen suosikkiaseman. Maalijuhla olisi iso yllätys.

4 Serbia – Romania 1 ***

Serbia aloitti Kansojen liigan odotetun vahvasti kaatamalla Liettuan vieraissa 1–0. Paikkojen valossa voitto olisi voinut tulla paljon suuremmillakin lukemilla. Serbia hukkasi pelissä pilkun ja osui peräti neljä kertaa maalipuihin. Avauspeli vahvisti sitä kuvaa, että Serbia pelaa tällä kertaa väärällä tasolla Kansojen liigassa. Muutaman vuoden takainen EM-karsintafloppi painaa maan rankingpisteissä, ja sitä kautta kesän MM-kisoissakin esiintynyt maa joutui tähän C-liigaan, eikä paremmin joukkueen nykytasoa kuvaavaan B- tai A-liigaan.

Romania jäi perjantaina kotonaan Montenegroa vastaan 0–0-tasapeliin. Pelillisesti Cosmin Contran suojatit olivat niskan päällä, mutta viimeistely jätti parantamisen varaa. Romania on tunnetusti hyvin puolustava nippu, ja ohuet voittohaaveet tässä lohkossa nojaavat nimenomaan siihen, että omissa ei paljoa kolise. Kun Romania selvisi edellisiin EM-kisoihin 2016, se piti karsinnoissa maalinsa puhtaana peräti kahdeksan kertaa kymmenessä ottelussa.

Vieraat tulevat tähän peliin vahvasti puolustuksen kautta. Hyvävireinen Serbia ottaa pallonhallinnan ja myllyttää painetta Romanian boksiin. Isännillä riittää myös fyysisyyttä ja kokoa, joten keskityspallot ja erikoistilanteet ovat vaihtoehto Romanian puolustuksen murtamiseen, jos syöttöpeli maata pitkin ei pakkaa avaa. Kotivoitto toteutuu arviolta noin kuusi kertaa kymmenestä.

5 Malta – Azerbaidzan 1X ***

Malta aloitti Kansojen liigan 1–3-vierastappiolla Färsaarille. Tulos ja peliesitys olivat ehdottomasti pettymyksiä tuoreelle päävalmentajalle Ray Farrugialle. Valmistavissa harjoituspeleissä puolustus piti paremmin Armeniaa ja Georgiaa vastaan. Toiseen peräkkäiseen tappioon ei olisi varaa, mikäli lohkovoitosta halutaan taistella.

Azerbaidzan pelasi perjantaina 0–0-kotitasapelin Kosovoa vastaan, mutta oli pelillisesti niskan päällä. Pelitapahtumien valossa kotivoitto ei olisi ollut vääryys. Azerbaidzanin rungon muodostavat viime kaudella Mestarien liigan lohkovaiheeseen selvinneen Karabahin pelaajat, joten koheesiota löytyy luonnostaan Maltaa enemmän.

Vieraat ovat joukkueista kiistatta tasokkaampi osapuoli. Malta on kotiedustaan huolimatta ottelussa altavastaajan asemassa. Maaliodotusarvo on kallellaan vähämaaliseen suuntaan.

6 Kosovo – Färsaaret X2 ****

Kosovo haki avauskierroksella Azerbaidzanista arvokkaan 0–0-vierastasapelin. Pelitapa oli odotetun puolustusvoittoinen – hyökkäyssuuntaan kosovolaisten tekeminen oli vaisua. Kotona Färsaaria vastaan pakkaa pitäisi avata, jos lohkovoitosta halutaan taistella. Toki jos johtoon päästään, vedetään luukut todennäköisesti taas kiinni.

Färsaaret kaatoi perjantaina kotonaan Maltan 3–1. Materiaaliltaan joukkue ei ole sen kummempi kuin muutkaan tämän lohkon maat, mutta tanskalaisluotsi Lars Olsen on saanut luotua joukkuepelaamiseen selvät raamit. Pelaajat tietävät tehtävänä kentällä ja toteuttavat ohjeita kurinalaisesti. Färsaaret tuntuu olevan Olsenin alaisuudessa enemmän kuin osiensa summa.

Färsaaret pelaa vieraissa puolustuksen kautta, joten Kosovolle voi povata vaikeuksia maalipaikoille murtautumisen kanssa. Isännillä on muutamia taitavia yksilöitä, mutta joukkuepelissä vieraat ovat edellä. Tämä peli voi mennä hyvinkin Kosovon yksilöiden peippailuksi ja pään hakkaamiseksi vieraiden sumppuun.

7 Montenegro – Liettua 1 ***

Montenegro haki avauskierroksella 0–0-vierastasapelin Romaniasta. Tulos oli pelitapahtumien valossa erittäin hyvä, sillä Romania oli vahvasti niskan päällä. Montenegrolla tuntui hyökkäyspäässä ykköstähti Stevan Joveticin poissaolo. Hänen lisäksi loukkaantumisen takia sivussa on Luka Dordevic, ja tästä pelistä uutena pelaajana puuttuu perjantaina kärjessä aloittanut Stefan Mugosa, joka kärsii pelikieltoa. Tilanne on siis kaukana optimaalisesta.

Liettua hävisi perjantaina kotonaan lohkon ykkössuosikki Serbialle 0–1. Pelitapahtumien valossa lukemat olisivat voineet olla selvemmätkin – tasoero oli todella suuri. Liettua on tasoltaan lähempänä D-liigan joukkueita, ja tässä lohkossa se saattaa hyvinkin jäädä ilman yhtäkään voittoa.

Vieraat tulevat peliin todennäköisesti erittäin puolustusvoittoisella taktiikalla. Pistekin olisi tästä hyvä tulos ennakko-odotuksiin nähden. Montenegro on kotonaan selvä suosikki, mutta hyökkäyspään poissaolot rokottavat iskukykyä. Maaliodotusarvo on pieni.

8 Andorra – Kazakstan 2 ****

Lohkon selvästi heikoin kokonaisuus Andorra aloitti liigan tuloksellisesti hyvin, maaliton tasapeli Latviassa. Pelillisesti oltiin vahvasti puolustuskannalla, mutta takalinjat kestivät mallikkaasti. Latvia ei saanut luotua vaaranpaikkoja. Tässä kotipelissä sapluuna tulee olemaan sama: peliä luomaan Andorrasta kun ei ole.

Kazakstanin päävalmentaja Stanimir Stoilov on vienyt peliä pelaavampaan suuntaan. Maalijyvää on löydetty, tosin torstaisessa Kansojen liigan avausmatsissa jäätiin Georgian isäntänä ilman osumia. Turpaan tuli 0-2 maalein.

Pelinkuva tulee olemaan aika yksioikoinen. Kazakstan tulee hallitsemaan kenttätapahtumia. Paljon tulee olemaan kiinni siitä, että löytyykö lääkkeitä Andorran muurin murtamiseen. Etenkin kotipeleissään Andorra on kyennyt pelaamaan vähämaalisia taistoja, pistesuoritukset nyt ovat harvinaista herkkua. Maaliodotusarvo on pieni ja Kazakstan selkeä suosikki.

Järjestelmä (4+1), 4,80 euroa


Alla oleva taulukko avautuu ja kutistuu klikkaamalla otsikkoa.

+Pelisuositus
+Pelijakauma vihjettä laadittaessa
NroOtteluTod.näk. (%)Pelisuositus
1Portugali - Italia3932291x2
2Ruotsi - Turkki463123x2
3Skotlanti - Albania503020x2
4Serbia - Romania6125141
5Malta - Azerbaidzan2331461x
6Kosovo - Färsaaret512920x2
7Montenegro - Liettua6822101
8Andorra - Kazakstan1325622


KohdeOttelu1x2
1Portugali - Italia363628
2Ruotsi - Turkki582715
3Skotlanti - Albania731710
4Serbia - Romania562816
5Malta - Azerbaidzan162856
6Kosovo - Färsaaret751411
7Montenegro - Liettua632314
8Andorra - Kazakstan192853

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt