Pääkirjoitus: Valtiovarainministeriö jakoi niin suolaiset vaalieväät, että varsinkin Sanna Marinin Sdp:n on niitä vaikea niellä

Valtiovarainministeriön virkamiehiä on syytä kiittää, että he luovat realistisen kuvan julkisen talouden sopeutustarpeesta eduskuntavaalien alla.

Budjettipäällikkö Mika Niemelä ja ylijohtaja Terhi Järvikare esittelivät valtiovarainministeriön sopeuttamislistoja maanantaina poliitikkojen käyttöön ja keskustelun pohjaksi.

6.3. 21:00

Valtiovarainministeriö julkisti maanantaina vaalikentille siirtyneille poliitikoille ja puolueille evästykset, joilla maan velkavetoinen julkinen talous saataisiin tasapainotettua. Jo aikaisemmin ministeriö on linjannut, että urakka vaatii yhdeksän miljardin edestä sopeutustoimia kahden vaalikauden aikana.

Valtion rajun velkaantumisen jälkeen esitys tuo mieleen Raimo Sailaksen (sd) kuuluisan lamavuosien jälkeisen leikkauslistan, jonka Paavo Lipposen (sd) hallitus pani karulla tavalla toimeen lapsilisiä myöten 1995.

Ehkä sen takia sekä ministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä että ylijohtaja Terhi Järvikare korostivatkin moneen otteeseen, että kyseessä ei ole ”säästölista” eikä ”veronkorotuslista”, vaan eväitä poliitikoille vaalien alla käytävään julkiseen talouskeskusteluun.

– Voi olla, että tämän sukupolven täytyy jostain luopua hetkeksi, jotta lapsillemmekin on hyvinvointivaltio, tiivisti kansliapäällikkö Juha Majanen.

Silti realismia on, että moni kohta löytää tiensä myös seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Merkittävimpiä säästöjä valtion kannalta toisivat arvonlisäveron kiristäminen, valtionavustusten pienentäminen ja indeksikorotusten jäädyttäminen esimerkiksi eläkkeistä, monesta muustakin.

Lue lisää: Näistä valtio­varain­ministeriö säästäisi: indeksi­korotukset, kehitys­yhteistyö, päivä­hoito­maksut, ansio­turva, viljelijä­tuet...

Arvonlisäverojen alennettujen verokantojen yhtenäistäminen saattaisi tuoda jopa 2,8 miljardin tuotot, ja yhden prosenttiyksikön muutoskin toisi vuositasolla valtion kassaan 260 miljoonaa. Ministeriön mukaan pienituloisia voisi tukea tehokkaammin jollakin muulla keinolla kuin alhaisella ruuan alv:lla. Indeksien jäädyttäminen toisi niin ikään suuret säästöt.

Joukossa on myös muutamia ideologisesti tulenarkoja kohtia, kuten ay-maksujen verovähennysoikeuden poistaminen. Myös korkeakoulujen lukukausimaksut ja toisen asteen ammatillisen opetuksen lyhentäminen kahteen vuoteen olisi poliittinen itsemurha, kun vaalitenteissä luvataan kaikkea muuta.

Valtiovarainministeriön listat ovat sen verran kovaa luettavaa, että kauan ei tarvitse odottaa, kun ensimmäiset poliitikot sanoutuvat niistä irti. Silti realismia on, että moni kohta löytää tiensä myös seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Kokoomukselle linja tuntuu kelpaavan, puheenjohtaja Petteri Orpo ehti kehumaan esityksiä Twitterissä heti infon päätyttyä.

Kovimpia nieltäviä ne ovat Sanna Marinin johtamalle Sdp:lle. Sdp:n talousohjelmassa ei juuri leikkaustarpeita nähdä, minkä Marin vahvistaa myös Ilta-Sanomien vaalikoneessa. Leikkausten sijaan Marin korottaisi veroja.

Lue lisää: Marin välttäisi kipeitä leikkauksia – puolue­johtajat eri linjoilla keinoista supistaa valtion velka­taakkaa

Joka tapauksessa valtiovarainministeriötä on haukkumisen sijaan syytä kiittää. Vaalien alla ministeriö loihtii realistisen kuvan julkisen talouden tulevaisuudesta.

Kun esimerkiksi OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio varoitti MTV:llä, että valtion korkomenot voivat nousta jopa viiteen miljardiin vuodessa, on selvää, että nykymeno on kestämättömällä pohjalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?