Pääkirjoitus: Erdoganin ja Orbánin käsittämätön Nato-peli sataa suoraan Putinin taskuun

Outoa, että Unkari ei muista omaa historiaansa ja verisen kansannousun kukistamista vuonna 1956. Nato-sopimuksen viivyttämisellä ei ole järjellistä syytä.

Naton jarrumiehet.

28.2. 21:00

Suomen ja Ruotsin jumiutuneet Nato-jäsenyydet ovat hallinneet turvallispoliittista keskustelua viime viikot Suomessa.

Yhdessä vai erikseen?

Mitä tekee Turkki?

Poliittinen eliitti odottaa kämmenet hioten, millä tuulella Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sattuu milloinkin olemaan. Viime aikoina on saatu jälleen positiivisia viestejä. Ehkä sittenkin lähiaikoina tai ehkä ei vieläkään. Lopputulos ei vain näytä muuttuvan: Turkin ja Unkarin nimet puuttuvat ratifiointipapereista edelleen, ovat puuttuneet jo kohta vuoden.

Putin ei halua Naton laajentumista.

Lännessä iloitaankin, että sota Ukrainassa olisi tuomassa puolustusliittoon kaksi uutta jäsentä – Putinin harmiksi. Niin ei vain näytä kovin helpolla tapahtuvan.

Miksi?

Viime viikolla Unkarin pääministeri Viktor Orbán väläytteli vihreää valoa.

Ratifiointi tulisi Unkarin parlamentista pikavauhtia maaliskuun alkupuolella. Yllättäen päätöksen eteen alkoi nousta esteitä. Unkari tarvitsee vielä selvityksiä Suomesta ja Ruotsista kuitenkaan yksilöimättä niitä. Aikataulukin on siirtymässä kohti maaliskuun loppua.

Mitä peliä Orbán pelaa, sitä on vaikea sanoa.

Eikö Unkari muista, mitä Venäjän suuruus tarkoittaa pienille kansoille: eloa rautasaappaan alla.

Suomi on toiminut aktiivisesti EU:ssa Unkarin oikeusvaltioperiaatteen toteuttamiseksi. Orbánin aikana median toimintamahdollisuuksia on kavennettu merkittävästi. EU haluaa lainsäädännöllisiä korjauksia Unkarin yhteiskuntaan tai muuten EU:n tukimiljardeja leikataan.

Ehkä Orbanin Unkari näkee tässä pelin politiikan paikan, kiristysvälineen.

Unkari hännystelee Putinia pelaamalla harvinaisen kaksinaamaista peliä, josta on vaikea sanoa, kummalla puolella Unkari on: lännen vai Venäjän. Unkarilaisten jos keiden pitäisi ymmärtää, mitä tarkoittaa turvallisuus, liittolaiset ja yhteinen puolustus.

Neuvostoliitto kukisti verisesti Unkarin kansannousun vuonna 1956. Panssarit ilmestyivät Budapestin kaduille, ja orastava demokratiakehitys sai tuta, mitä tarkoittaa vahvemman oikeus. Venäjällä kaipaillaan avoimesti Stalinin aikoja ja Neuvostoliiton suuruutta.

Eikö Unkari muista, mitä Venäjän suuruus tarkoittaa pienille kansoille: eloa rautasaappaan alla.

Unkari on ollut ajoittain avoimesti Putin-myönteinen, ja Turkki käy kauppaa Venäjän kanssa ja Turkki on yksi reitti venäläisille päästä maailmalle. Turkin ja Unkarin ratifioinnin käsittämätön viivyttäminen pakottaa jo kysymään, ovatko Unkari ja Turkki Putinin ohjauksessa.

Sehän olisi katastrofi lännelle, Euroopan unionille ja Natolle.

Todellinen myyrien myyrä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?