Pääkirjoitus: Epätoivoinen Putin vihjailee jo laajentavansa sotaa Ukrainan rajojen yli

Ukrainan sodassa ei ratkaista pelkästään Ukrainan kohtaloa. Näyttää yhä selvemmältä, että Vladimir Putin valmistautuu sotkemaan omaan sotaansa myös Moldovan ja Valko-Venäjän.

27.2. 21:00

Nyt ei ole enää kyse vain Ukrainasta, vaan myös Moldovasta ja Valko-Venäjästä.

Tämän johtopäätöksen voi vetää tuoreista viesteistä, joissa Kreml on nostanut toistuvasti esille ”huolensa” Ukrainan eteläisestä ja pohjoisesta naapurista.

Kyse on kiristyksestä, jonka avulla Vladimir Putinin hallinto haluaa tehdä selväksi, että se on valmis horjuttamaan sotilaallisesti myös Moldovaa ja Valko-Venäjää.

Sisäiset tilanteet Moldovassa ja Valko-Venäjällä ovat erilaiset, mutta kummankin maan elämää hallitsee Neuvostoliiton ajoilta periytyvä Moskovan ylivalta ja Moskovan pyrkimys ylivallan säilyttämiseen.

Vastikään Kreml väitti, että se epäilee Ukrainan suunnittelevan hyökkäystä Transnistriaan eli Moldovasta irti pyrkivään maakuntaan. Moldovan presidentti Maia Sandu puolestaan viestitti julkisuuteen hätähuudon, jonka mukaan hänen hallintonsa epäilee Venäjän valmistautuvan yrittämään vallankaappausta Moldovassa.

Kiistakapulana on Moldovan itälaidalla sijaitseva Transnistria eli Venäjä-mielisistä ”separatisteistaan” tunnettu alue. Venäjä on käyttänyt aluetta hyväkseen Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien pitääkseen siellä niin kutsuttuja ”rauhanturvaajiaan” ja estääkseen Moldovan liittymisen sekä Euroopan unionin että Naton jäseneksi.

Maanantaina Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov kertoi Moskovan olevan ”hyvin huolestunut” Moldovasta.

– Transnistrian tilanne on meidän erityisen huomiomme ja huolemme kohteena, Peskov muotoili CNN:n mukaan.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on toistellut puolestaan julkisuuteen, että hän epäilee Ukrainan valmistelevan hyökkäystä hänen maataan kohtaan.

Todellisuudessa kyse on siitä, että Lukashenka haluaa vihjailla Ukrainalle ja lännelle siitä, että hän saattaisi vihdoinkin määrätä oman armeijansa liittymään mukaan täysimittaiseen sotaan Putinin tueksi Ukrainaa vastaan.

Valko-Venäjän opposition mukaan Lukashenka tietää kuitenkin hyvin, että hänen armeijansa ei tottelisi siinä vaiheessa ehdoitta, vaan käsky saattaisi johtaa massakieltäytymiseen ja jopa aseelliseen kapinaan Valko-Venäjän sisällä.

Meidän Suomessa pitää myös tajuta, että pian ei ehkä riitä enää pelkkä Ukrainan kansan tukeminen.

Valko-Venäjän oppositio tiedotti sunnuntaina, että se oli onnistunut tuhoamaan venäläisen Berijev A-50 -tutkavalvontalentokoneen Minskin lähellä sijaitsevalle lentokentälle drone­iskussa.

Lentokentän tapahtumat ovat vielä vahvistamista vaille, mutta se on jo nyt selvää, että sekä Valko-Venäjän että Moldovan länsimieliset voimat ovat valmiita ottamaan aiempaa isompia riskejä. He käsittävät, että heidän oman kohtalonsa kytkeytyy Ukrainan kohtaloon.

Meidän Suomessa pitää myös tajuta, että pian ei ehkä riitä enää pelkkä Ukrainan kansan tukeminen. Mitä epätoivoisemmaksi Putin käy, sitä todennäköisemmin hän yrittää laajentaa sotaansa sekä Moldovaan että Valko-Venäjälle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?