Työmarkkinoiden sopimusneuvottelujen koreografiaan kuuluu, että palkoista ja muista työehdoista sopiminen vaikuttaa vaikealta. Sopuun on lopulta päästävä, mutta koska kyse on politiikasta, sopu ei voi syntyä liian helpolla.
Jokaisen neuvotteluosapuolen kuuluu aluksi tavoitella enemmän kuin olettaa saavansa, mutta yhtä tärkeää kunkin neuvottelijan on lopulta tinkiä tavoitteistaan – ja olla valmis sopimaan.
Tämänkertaisesta työmarkkinakierroksesta osattiin odottaa ehkä vaikeinta moneen vuoteen, sillä talouden ristipaineet ovat yhtä aikaa kasvattaneet palkansaajien palkankorotusvaatimuksia ja vähentäneet työnantajayritysten palkanmaksukykyä ja -halua.
Vuosikausiin kovimpaan vauhtiin kiihtynyt inflaatio on syönyt palkan ostovoimaa – ja kasvattanut painetta totuttua kovempiin palkkavaatimuksiin.
Samaan aikaan talouskasvun ja kansainvälistenkin talousnäkymien heikkeneminen ovat sumentaneet yritysten tulosnäkymiä – ja korostaneet pidättyväisen palkkamaltin tavoittelua.
Yksi tärkeä kompromissi syntyi viikonloppuna teknologia- ja kemianteollisuuteen, kun SAK:laisten palkansaajien Teollisuusliitto sekä Teknologiateollisuuden työnantajat ja Kemianteollisuus solmivat kaksivuotiset työehtosopimuksensa.
Kompromissi oli ainakin kahdesta syystä tärkeä koko työmarkkinakierrokselle – ja maan taloudelle.
Ensiksikin teknologia- ja kemianteollisuus ovat maan suurimpia vientialoja, ja siksi niiden palkkasopu voi kannustaa muiden alojen yhä jumittavia neuvotteluja sopuun – ja osaltaan helpottaa lähiaikoja yhä uhkaavan lakkosuman avaamista.
Toiseksi teknologia- ja kemianteollisuuden työntekijöille täksi ja ensi vuodeksi sovitut palkankorotukset ovat kyllin suuria kuromaan takaisin osan inflaation viemästä ostovoimasta – mutta samalla kyllin pieniä kilpailukyvyn säilyttämiseksi.
Tämänkertaisen työmarkkinakierroksen erikoisuus on kunta- ja hyvinvointialoille jo viime vuonna koottu laaja palkkapaketti, joka sitoi ison määrän julkisten alojen palkkoja tänä talvena ja keväänä sovittaviin vientialojen korotuksiin.
Tämän koplauksen takia teknologia- ja kemianteollisuuden juuri sopimat korotukset tuottivat lisää palkkaa myös useille kuntien ja hyvinvointialueiden palkansaajille.
Koplauksen tuottamat lisäprosentit ja -eurot lämmittänevät saajiaan, kuten terveydenhoito- ja hoiva-alojen työntekijöitä. Mutta samalla tämä työmarkkinakierroksen "myrkkypilleri" osaltaan pahentaa kuntien ja alijäämäisten hyvinvointialueiden talousahdinkoa.
”Kompromissi oli ainakin kahdesta syystä tärkeä.