Pääkirjoitus: Länsihävittäjät voivat lentää Ukrainan väreissä – mutta tiellä on monta estettä

Hävittäjien antamisen esteet eivät ole vain poliittisia.

Yhdysvaltalaisia F-16 hävittäjiä. Ne on mainittu useasti keskustelussa Ukrainan haluamista hävittäjistä, mutta presidentti Joe Biden ei kannata niiden lähettämistä.

31.1. 21:00

Lännen Ukrainan puolustussodalle antamassa avussa on rikottu jo monta mahdottomalta tuntunutta asiaa. Viime viikolla Ukraina sai lupauksen länsitankeista. Sen tarpeet eivät lopu niihin. Hyökkääjä Venäjä on yhä ylivoimainen monella saralla.

On todennäköistä, että tankkitoimituksia tulee olemaan useita. Muutakin tukea haetaan. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg suostuttelee myös Japania ja Etelä-Koreaa antamaan apua.

Tällä hetkellä eniten huomiota saa Ukrainan toive hävittäjistä. Se on menettänyt valmiiksi vanhaa kalustoaan melkein vuoden jatkuneessa sodassa. Hävittäjien tukea panssareille voitaisiin tarvita Venäjän ottamien alueiden takaisin valtaamisessa.

Suopeita ajatukselle Natossa olleet Hollanti ja Puola. Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että ”periaatteessa mikään ei ole poissuljettua”.

Saksa pysyy jälleen vastahakoisena. Merkittävämpää kuitenkin on Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin yksinkertainen ”ei” amerikkalaisvalmisteisten F-16 hävittäjien toimittamiselle Ukrainalle.

F-16 on noussut puhutuimmaksi vaihtoehdoksi, vaikka asiantuntijoiden mielestä paremminkin Ukrainan oloihin sopivampia koneita olisi.

Hävittäjien lähettämisen vastustajat vetoavat taas sodan leviämisen uhkaan. Pelätään, että raivostunut Venäjä iskisi entistä kovemmin Ukrainaan. Sota voisi levitä myös ympäröiviin Nato-maihin. Taivaanrannassa siintää pelko ydinaseesta. Näitä huolia pitää esillä erityisesti liittokansleri Olaf Scholz, vaikka Saksa onkin lähettänyt usein luultua runsaammin aseapua Ukrainaan.

Hävittäjät eivät ole vain poliittinen ongelma. Kokeneenkin lentäjän kouluttaminen uuteen koneeseen vie paljon enemmän aikaa kuin vaikkapa panssarimiehistön koulutus.

Hävittäjät vaativat kehittyneitä huoltojärjestelmiä ja sopivia kiitoratoja. Näiden luominen olisi valtava operaatio rauhankin aikana. Nyt se pitäisi toteuttaa Venäjän jatkuvan ohjustulen alla.

Venäjän hyökkäyssodan aikana hävittäjien käyttö on ollut puolin ja toisin rajoitettua. Syynä tähän on tehokas ilmatorjunta. Jos Ukraina saisi uusia hävittäjiä, niiden käyttöä pitäisi harkita tarkoin.

Puheetkin hävittäjien antamisesta ovat joka tapauksessa keino Venäjän painostamiseen. Jokainen uusi asetoimitus Ukrainaan kertoo, että länsi ei ole antamassa periksi.

Juuri nyt tilanne on kriittinen. Venäjän pelätään käynnistävän suuria hyökkäyksiä jo lähiviikkoina. Länsitankit eivät ehkä ehdi niitä pysäyttämään.

Asiaa on syytä ajatella pidemmällä tähtäimellä. Tulevaisuudessa voivat olla mahdollisia tulitauot ja hauraat rauhan kaudetkin. Niiden aikana länsi voi jatkaa Ukrainan aseistamista Venäjän uhkaa vastaan.

Lopulta länsihävittäjät voivat nousta taivaalle Ukrainan väreissä.

Lentäjien koulutus kestäisi pitkään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?