Pääkirjoitus: Vaalikuumeinen Erdogan ei voi ohjata Suomen Nato-keskustelua – nyt on pidettävä pää kylmänä

Turkin presidentti Erdogan yrittää iskeä kiilaa Suomen ja Ruotsin yhtäaikaisen Nato-liittymisprosessin väliin. Hänen pelinappulakseen ei pidä alistua.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kovistelee erityisesti Ruotsia, mutta samalla hän viivyttää Suomenkin Nato-jäsenyyden käsittelemistä.

30.1. 21:00

Kaikki muut nykyiset Nato-maat paitsi Turkki ja Unkari ovat aikaa sitten hyväksyneet ja vahvistaneet Suomen ja Ruotsin liittymisen puolustusliiton jäseniksi.

Unkari on viimeksi lupaillut vahvistavansa jäsenyydet helmikuussa, mutta Turkilta on päinvastoin kuultu viime aikoina yhä yllättävämpiä ja jyrkemmin torjuvia julkilausumia.

Niitä on pääasiassa esittänyt maan presidentti Recep Tayyip Erdogan, joka on ottanut erityisesti Ruotsin silmätikukseen.

Viikonloppuna Erdogan meni Ruotsin vastaisessa kritiikissään pidemmälle kuin kertaakaan aiemmin vihjailemalla Turkin ehkä erottavan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien käsittelyn – ja kenties hyväksyvän Suomen jäseneksi yksin ilman Ruotsia.

Erdogan esitti Ruotsia nuhtelevan uhkauksensa Turkin kansallisen television lähetyksessä, jossa hän samalla neuvoi Suomeakin varoituksella, että "Suomen ei tule tehdä samaa virhettä".

Uhkaukset ja varoitukset olivat jatkoa viimeaikaisille raivon puuskille, joilla Erdogan on reagoinut itseensä ja islamin uskoon Ruotsissa kohdistuneita mielenilmauksia vastaan.

Arvatenkin Erdogan on suunnannut "vahvan johtajan" uhittelunsa ensisijaisesti kotiyleisölleen, sillä hän haluaa voittaa maan toukokuussa pidettävät presidentinvaalit. Hän on esimerkiksi maata koettelevan talouskriisin takia aiheellisesti huolissaan kansansuosiostaan.

Ruotsin kovistelu sopii vaalikuumeisen Erdoganin tarpeisiin, sillä Ruotsissa on suurehko virallista Turkkia vastustava ja osin pakoilevakin kurdivähemmistö, ja siksi juuri Ruotsin arvosteleminen puhuttelee Turkin kansallismielistä ja vanhoillista väkeä.

Suomi ei ole Ruotsin tavoin Erdoganin varsinainen silmätikku, mutta naapurusten Nato-jäsenyyksien yhtäaikainen käsittely merkitsee Suomenkin jäsenyyden jumittamista.

Mahdollisesti Erdogan yritti viikonlopun varoituksillaan ja vihjailuillaan iskeä kiilaa Suomen ja Ruotsin yhtäaikaiseen liittymisprosessiin, mutta tähän valtapeliin tuskin kannattaa antautua pelinappulaksi.

Suomessakin on toki paikallaan käydä avointa ja asiallista keskustelua Nato-jäsenyyden etenemisestä – ja nyt myös prosessin pitkittymisestä alkujaan arveltua hitaammaksi.

Mutta keskustelu on käytävä kylmän rauhallisesti Suomen omista lähtökohdista – ja kansalliset johtopäätökset ja ratkaisut on tehtävä omilla eikä Erdoganin ehdoilla.

Niin kuin presidentti Sauli Niinistö totesi viisaasti Kiovan vierailullaan, nyt on tärkeää pitää katse pallossa – ja varoa itse joutumasta pelivälineeksi.

Tähän valtapeliin tuskin kannattaa antautua pelinappulaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?