Pääkirjoitus: Trumpin voitto vuonna 2024 olisi katastrofi pitkään sotaan varautuvalle Euroopalle

Entisen presidentin haastajat eivät ole vielä ilmoittautuneet republikaanien esivaaleihin. Myös Joe Bidenin ilmoitusta jatkokaudesta odotetaan edelleen.

Donald Trump esiintyi lauantaina vaalitilaisuuksissa New Hampshiressa ja Etelä-Carolinassa.

29.1. 21:00

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump avasi lauantaina virallisesti kampanjansa, joka tähtää republikaanisen puolueen presidenttiehdokkuuteen ja voittoon vuoden 2024 vaaleissa. Aloitus on varhainen, sillä republikaanien esivaalikierros alkaa vasta vuoden kuluttua.

Trumpin takana on voitto Hillary Clintonista vuonna 2016 ja tappio Joe Bidenille vuonna 2020. Kolmannen presidenttikampanjansa avauspuheet Trump piti seuraavien vaalien kannalta tärkeissä osavaltioissa, New Hampshiressa ja Etelä-Carolinassa.

Puheet olivat Trumpille tyypillisiä: kärjistäviä heittoja, voimakasta itsekehua ja myrkyllisiä piikkejä kohti Bidenia. Trump muun muassa väitti, ettei Venäjä olisi koskaan hyökännyt Ukrainaan, jos hänet olisi valittu presidentiksi Bidenin asemesta. Lisäksi hän ilmoitti pystyvänsä presidenttinä lopettamaan sodan ”24 tunnissa”.

Lue lisää: Donald Trump uhosi lopettavansa Ukrainan sodan vuorokaudessa

Trumpin mahdolliset haastajat eivät ole vielä ilmoittautuneet mukaan republikaanien esivaaleihin. Heistä vahvimpana pidetään Floridan kuvernööriä Ron DeSantisia. Spekulaatioissa ovat pyörineet myös muun muassa entinen YK-suurlähettiläs Nikki Haley, entinen varapresidentti Mike Pence ja entinen ulkoministeri Mike Pompeo.

Trumpin kaataminen ei käy helposti, vaikka entinen presidentti raahaa perässään raskasta poliittista painolastia. Tuoreessa Emerson Collegen kyselyssä Trumpia kannattaa 55 prosenttia esivaalien äänestäjistä ja DeSantisia 29 prosenttia. Pencen, Haleyn ja Pompeon suosio jää yksinumeroisiin lukuihin. Kuka tahansa Trumpin haastaakin, hän saa vastaansa häijyyn ja likaiseen peliin tottuneen ex-presidentin ja tämän kampanjakoneiston. Kisa Trumpia vastaan vaatii teflonpanssaria ja vahvaa psyykeä.

Kisa Trumpia vastaan vaatii teflonpanssaria ja vahvaa psyykeä.

Lue lisää: Heidän uskotaan pyrkivän republikaanien presidentti­ehdokkaaksi 2024 – Trump aloitti jo kovimman kilpailijansa uhkailun

Demokraatit puolestaan odottavat yhä presidentti Bidenin ilmoitusta siitä, aikooko hän pyrkiä toiselle virkakaudelle. Ikä alkaa jo väistämättä painaa marraskuussa 80 vuotta täyttänyttä Bidenia. Emerson Collegen kyselyssä Bidenin kannatus on hieman noussut syvimmästä aallonpohjasta: 44 prosenttia vastanneista hyväksyy hänen toimensa presidenttinä. Jos vaalit pidettäisiin nyt, Trumpin ja Bidenin suosio olisi tämän kyselyn mukaan lähes tasoissa.

Euroopan näkökulmasta Trumpin uusi nousu Valkoiseen taloon olisi katastrofi. Eurooppaa repii Venäjän aloittama hyökkäyssota, ja laaja demokraattisten maiden rintama valmistautuu jatkamaan Ukrainan aseistamista voittoon saakka. Vladimir Putinin kanssa veljeillyt Trump sekoittaisi tämän asetelman perusteellisesti, Ukrainan ja koko Euroopan vahingoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?