Pääkirjoitus: Sanna Marinin hallitus sotkemassa tärkeän sähkötuen – haluttiinko jakaa helppoa vaalirahaa kansalle?

Sähköyhtiöt eivät pysty sitoutumaan hallituksen haluamaan aikatauluun ja tukien maksusta tulee luultavasti täyttä sotkua.

Hallitus haluaa auttaa kotitalouksia sähkölaskujen kanssa, mutta kovin helposti se ei onnistu.

23.1. 21:00

Hallituksen suunnittelema kertakorvaus suurten sähkölaskujensa kanssa pulassa oleville sai melkoisen tyrmäyksen sunnuntaina päättyneellä lausuntokierroksella.

Itse asiasta tulee kyllä kiitosta – kukaan ei kiistä sitä, että on olemassa suuri määrä ihmisiä, joille rajusti kasvaneet sähkölaskut tuottavat melkoisia ongelmia. Mutta tukien maksamisessa ja ennen kaikkea kohdentamisessa nähdään isoja ongelmia.

Lausuntokierroksella löytyi sanottavaa esimerkiksi näistä asioista. Sähkötuessa tulee väliinputoajia: esimerkiksi pienituloiset ja pienen sähkönkulutuksen taloudet jäävät helposti ilman tukea, vaikka sähkölasku olisi moninkertaistunut. Toisaalta taas tukea voi saada kesämökin sähkölaskuun, koska kaikki laskutusjärjestelmät eivät näytä, onko käyttöpaikka vapaa-ajan asunto.

Myös aikataulua pidetään hyvin haastavana, koska sähköyhtiöiden järjestelmiä ei ole rakennettu tällaista tarvetta varten. Kertakorvauksia on myös erittäin vaikea maksaa virheettömästi, koska laskutusjaksot ovat erilaisia, ja pahimmillaan laskutuksesta tulisi yhtä sotkua.

Lue lisää: Sähköyhtiöt ryöpyttävät hallituksen esitystä takautuvasta sähkötuesta – aiheuttaisi mittavat kulut asiakkaiden maksettavaksi

Esimerkit antavat esimakua siitä, mitä luvassa on.

Tuen on määrä tulla maksuun myöhemmin keväällä hyvittämään tammi–huhtikuun ajaksi ennakoitua korkeita hintoja. Kuluttajan ei tarvitse hakea tukea erikseen, vaan se maksettaisiin automaattisesti hyvityksenä sähkölaskussa. Valtio maksaisi sähköyhtiöille korvauksen jälkeenpäin. Tukeen sisältyy omavastuu.

Asiasta riideltiin ennen joulua kiivaasti. Oppositiopuolueet ovat vaatineet, että valmistelu olisi pitänyt aloittaa paljon aikaisemmin. Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) puolestaan on sanonut, että asiaa on valmisteltu ministeriössä syksystä asti. Ministeriön virkamiehet taas sanovat, että heitä pyydettiin valmistelemaan asiaa joulukuun puolivälissä.

Sähkötuen lisäksi hallituksella on kolme muutakin tukikeinoa: arvonlisäveron alennus, kotitalousvähennykseen liittyvä sähkövähennys ja pienituloisten sähkötuki.

Oppositio on oikeassa siinä, että valmistelua olisi pitänyt tehdä paljon aikaisemmin. Silloin pahimmilta kohdentamiseen liittyviltä ongelmilta olisi ehkä vältytty. Toisaalta oppositio on vaatinut hallitukselta tiukkaa kulukuria ja sähkötuet maksavat valtiolle melkoisesti. Vuoron perään ei voi uskottavasti vaatia sekä menojen karsimista että lisää tukia.

Jos hallituksen ajatus oli, että kansalaisia autetaan nopeasti suurten sähkölaskujensa kanssa, se on toiveajattelua. Lausuntokierros näyttää selvästi, että sähköyhtiöt eivät pysty tekemään muutoksia kovin nopeasti.

Jos taas ajatus oli, että äänestäjille tulee mukavasti rahaa juuri ennen eduskuntavaaleja, näyttää hyvin todennäköiseltä, että heille paremminkin valkenee, miten vaikeaa tukia on maksaa järkevästi.

Todellinen ongelma on se, jos akuutista apua tarvitsevat ihmiset jäävät tukien ulkopuolelle.

Lue lisää: Pienituloiset voivat nyt hakea sähkö­tukia – lomake julki, toimi näin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?