Pääkirjoitus: Ukrainalle järeää aseapua empivä Saksa pelaa Vladimir Putinin pussiin – ukrainalaiset maksavat vitkastelusta verellään

Saksa empii Ukrainan aseapua koskevia päätöksiään tavalla, joka syö maan uskottavuutta, haittaa Ukrainaa, hyödyttää Venäjää – ja maksaa ihmishenkiä.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius joutui selittelemään Ukrainan tukijamaiden kokouksessa Ramsteinissa, miksi Saksalla on ”hyviä syitä lähettää ja hyviä syitä olla lähettämättä” taistelupanssarivaunuja Ukrainan puolustuksen tueksi.

22.1. 21:00

Ukrainaa tukevien maiden aseapukokous Saksan Ramsteinissa päättyi perjantaina yksituumaiseen ja Ukrainaa rohkaisevaan ilmoitukseen tuen jatkumisesta.

Kokouksen edellä ja sen yhteydessä moni maa ilmoitti Suomen tapaan jopa aiempia tukipaketteja tuntuvasti mittavammista uusista aselähetyksistä Ukrainan tueksi.

Mutta kokouksen viestit eivät olleet pelkästään Ukrainalle mieluisia, sillä tuki-ilmoituksia varjosti myös yksi suuri pettymys.

Suuren pettymyksen aiheutti kokouksen isäntämaa Saksa – eikä suinkaan ensimmäistä kertaa.

Saksalta on toivottu ja tivattu jo viikkojen ajan päätöstä taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan, ja viimeksi sunnuntaina ukrainalaislähteet ennakoivat asiaa, mutta Ramsteinissa kuultiin vain selittelyjä vaikean päätöksen viipymisestä.

Ukrainalla on käytössään pääosin vanhentunutta panssarikalustoa, jonka voima ei riitä Venäjän mahdollisen suurhyökkäyksen torjumiseen saati hyökkääjän häätämiseen maasta. Siksi Ukraina on toistuvasti korostanut nykyaikaisten taistelupanssareiden tarvettaan.

Saksalaisvalmisteinen Leopard olisi asiantuntija-arvioiden mukaan paras vastaus Ukrainan tankkitarpeisiin, sillä sitä pidetään venäläispanssareita parempana ja muita länsivaunuja yksinkertaisempana ja taloudellisempana.

Leopard-vaunuja on eri versioina useiden Euroopan maiden käytössä suuret määrät, joten usean maan yhteistoimituksin olisi ehkä mahdollista saada kokoon sotilaallisesti merkityksellinen määrä vaunuja.

Taistelupanssareiden ja niihin liittyvän tuen lähettämiseen on jo julki lausuttua valmiutta esimerkiksi Puolassa ja Suomessa – mutta ei Saksassa. Ja niin kauan kuin Saksa empii, yksikään Leopard ei lähde Ukrainaan mistään maasta.

Saksa päättää luonnollisesti omista panssareistaan, mutta koska Leopard on saksalaista valmistetta, muutkin maat tarvitsevat niiden lähettämiseen vientiluvan Saksalta.

Ramsteinin kokous olisi ollut oiva tilaisuus ilmoittaa Leopard-päätöksestä, mutta sen sijaan Saksan puolustusministeri Boris Pistorius selitteli, että "on hyviä syitä ryhtyä toimituksiin ja on hyviä syitä olla ryhtymättä".

Selitys oli vain puoliksi oikea, sillä on hyviä syitä ryhtyä panssaritoimituksiin mutta vain huonoja syitä olla ryhtymättä.

Yksi huono syy empimiseen on liittokansleri Olaf Scholzin huoli sodan laajenemisesta, sillä Ukrainan voitto vähentäisi mutta Venäjän voitto lisäisi sodan uhkaa koko Euroopassa.

Toinen mahdollinen syy empimiseen on huono mutta sinänsä aiheellinen huoli Saksan oman panssarikaluston ja puolustuksen luvattoman heikosta kunnosta.

Kukaan tuskin toivoo Eurooppaan aggressiivisen sotaisaa Saksaa, mutta liiallinen empiminenkin on pettymys, sillä se haittaa Ukrainaa, hyödyttää Venäjää – ja maksaa ihmishenkiä.

Suuren pettymyksen aiheutti kokouksen isäntämaa Saksa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?