Pääkirjoitus: Putin ja Lavrov eivät vihjaile vahingossa Suomen ”natsismista” – meneillään on suuren vihollis­tarinan kehittely

Venäjä rakentaa Suomesta nyt systemaattisesti mielikuvaa valtiona, joka pääsi kuin koira veräjästä ”natsirikoksistaan” toisen maailmansodan päätteeksi.

Vihjailu Suomen väitetyllä natsimenneisyydellä on yksi tapa, jolla Vladimir Putin ja Sergei Lavrov rakentavat nyt propagandatarinaa Suomea vastaan.

19.1. 21:00

Muistelkaapa tapahtumia takaperin vajaan vuoden takaiseen aikaan. Eikö tuntunutkin käsittämättömältä kuunnella presidentti Vladimir Putinin syytöksiä, joiden mukaan niin kutsuttu erikoisoperaatio Ukrainaa vastaan piti aloittaa maan puhdistamiseksi ”uusnatsien” vallasta?

Sitä lähtien Venäjä on toistellut natsitarinaa joka ikinen päivä. Kremlin silmissä natseja ovat nykyisin kaikki he, jotka eivät alistu Putinin mielivallan alle.

Vihollistarinan luominen Ukrainasta alkoi jo 2004, jolloin tapahtui oranssi vallankumous ja Putinin suosikki Viktor Janukovytsh joutui väistymään Viktor Jushtshenkon tieltä. Sen jälkeen kaikki on edennyt hivuttamalla – ja nyt ollaan suursodassa.

Myös Suomen olisi syytä havahtua selkeämmin siihen systemaattiseen ja ovelaan tapaan, jolla Venäjä rakensi slaavilaisesta veljeskansastaan vihollisen.

Keskiviikkona Putin ja ulkoministeri Sergei Lavrov järjestivät kumpikin tahoillaan mediashow’n, jonka yksi haara sivusi myös Suomea. Se ei ollut sattumaa tai vahinko.

Lavrov vihjaili Suomen toisen maailmansodan aikaisista natsisympatioista ja ”ei-viattomuudesta” lehdistötilaisuudessaan, jossa hän piikitteli jopa presidentti Sauli Niinistön ”ajattelevan fasistista Saksaa”.

Putin puolestaan kiitteli venäläisten tuomioistuinten tuoreita päätöksiä, joissa julistettiin Leningradin piiritys 1941–44 ”kansanmurhaksi” ja Suomi ilmoitettiin yhdeksi syylliseksi näihin sotarikoksiin.

Venäjä ei tunnusta tehneensä itse mitään väärin. Ei Ukrainassa – kuten ei myöskään 1939, kun Neuvostoliitto teki salaisen sopimuksen Adolf Hitlerin Saksan kanssa ja ryhtyi sitten laajentamaan valtapiiriään Puolaan, Suomeen ja Baltian maihin.

Lavrov tilitti olleensa yllättynyt nopeudesta, jolla ystävyyden mallimaa Suomi muutti retoriikkansa venäläisvastaiseksi ja ryntäsi hakemaan Naton jäsenyyttä.

Putin puolestaan antoi ymmärtää, että Neuvostoliitto ja Venäjä sallivat aikanaan pelkkää hyvää hyvyyttään muun muassa Suomen päästä rankaisematta sotarikoksistaan Leningradissa.

– Me emme ole aiemmin puhuneet tästä tietyn suvaitsevaisuuden takia ja sen takia, että emme pilaisi suhteita, Putin selitteli.

Meistä yritetään leipoa venäläisten silmissä natseja, joiden sotarikokset pitäisi vihdoinkin tutkia.

Suomessa on pohdittu, mikä mahtaa olla Venäjän uhittelema vastaus Nato-jäsenyydelle. Yksi kosto näyttää olevan se, että meistä yritetään leipoa venäläisten silmissä natseja, joiden sotarikokset pitäisi vihdoinkin tutkia.

Putinilainen historiankerronta varmistaa sen, että moni rivivenäläinen ei tiedä edelleenkään Neuvostoliiton aloittamasta talvisodasta. Suomen maksamista sotakorvauksista, valvontakomissiosta ja sotasyyllisyysoikeudenkäynnistä ei myöskään tiedetä.

Kremlin propagandamyllyä ei voi pysäyttää, mutta oman kansamme historiantajusta me voimme pitää paremmin huolta. Se auttaa meitä varautumaan niin, että Kreml ei pääse meitä vastaan enää koskaan puheita pidemmälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?