Pääkirjoitus: Sanna Marinin hallitus reagoi myöhässä sähkö­kriisiin – uusien tukien hosuminen voi käydä kalliiksi

Sähkökriisi ja ihmisten hätä ovat totta. Mutta tukien kyhääminen kiireessä voi roiskia rahaa sinne tänne ja jopa pahentaa sähkökriisiä.

Pääministeri Sanna Marin kertoi maanantaina tiedotusvälineille hallituksen kaavailemista uusista tukitoimista sähkökriisin helpottamiseksi.

20.12.2022 21:00

Sähkölaskujen hirmusummat paisuvat, kun sähköstä on pulaa ja talvikauden lämmitystarpeet kasvattavat sähkön kulutusta enemmän kuin säästötalkoot vähentävät sitä.

Osa suomalaisista on oikeasti pinteessä ja vaarassa ajautua maksuvaikeuksiin jopa moninkertaisesti totuttua suuremmiksi paisuneiden sähkölaskujen takia.

Sähköpainajainen ei ole laskujensa kanssa pulaan joutuneiden syytä, sillä Suomenkin sähkökriisi on lähtöisin Euroopan laajuisesta energiakriisistä, energiapolitiikan virheistä ja Venäjän häikäilemättömän hyökkäyssodan vaikutuksista.

Siksi on perusteltua, että Suomikin suojelee kansalaisiaan sähkökriisin raskaimmilta seurauksilta, maanantaina ilmoitetut uudet tukitoimet mukaan luettuna.

Mutta sitä on vaikeampi perustella, miksi hallitus – tai oikeammin pääministeripuolue Sdp – vasta viime viikolla täysin yllättäen havahtui uusien sähkötukien kiireelliseen tarpeeseen.

Sähkö on ollut poikkeuksellisen kallista ja sähkökriisi laajasti kaiken kansan tiedossa viime vuoden syksystä asti.

Sekin on ollut hyvän aikaa tiedossa, että aiemmin päätetyt ja vasta osin käyttöön tulleet sähkötuet kattavat vain pienen osan kriisin paisuttamista laskuista.

Sähkökriisi sen enempää kuin tähänastisten tukien rajallisuus eivät ole samalla tavoin yllättäviä uusia asioita kuin se, että Sdp:n puskan takaa tullut yllätysaloite sysäsi vireille uusia tukitoimia.

Hallitus kertoi maanantaina kolmesta uudesta tukimuodosta, joista ensin pannaan toteen sähkölaskuja takautuvasti huojentava suora tuki ja maksuaikojen pidennykset. Sähkön paljon puhuttu hintakatto valmistunee aikaisintaan kevääksi.

Vaikka uusiakin tukia voi puoltaa todellisella hädällä, niiden hosumista ei voi puolustaa mitenkään – ei edes ensi kevään eduskuntavaalien lähestymisellä.

Yllättäen vireille pantuja uusia tukia kiirehditään käyttöön nyt sellaisella hopulla, että tukien kaikkia olennaisiakaan seikkoja ja seurauksia voi olla mahdoton selvittää ennen kuin rahaa lähtee jakoon.

Selvittämättä voi jäädä esimerkiksi, ketkä ovat oikeasti kuinkakin suuren tuen tarpeessa, kuinka paljon tuet maksavat ja miten tuet vaikuttavat sähkön kulutukseen ja tarjontaan.

Kun uusia sähkötukia ryhdytään valmistelemaan liian myöhään ja liian kovalla kiireellä, vikatikkien ja hutien riski kasvaa.

Häthätäiset tukitoimet voivat roiskia rahaa sinne tänne eli muillekin kuin tukea todella tarvitseville – ja näin kasata valtion piikkiin enemmän kustannuksia kuin on tarpeen.

Ja jos oikein hosutaan, tuet voivat pahentaakin kriisiä. Näin käy, jos tukiin lipsahtaa sähkön kysyntää kasvattavia tai tarjontaa supistavia sivuvaikutuksia.

Jos oikein hosutaan, tuet voivat pahentaakin kriisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?