Pääkirjoitus: Putin yhdisti suomalaiset, mutta nyt hän haluaa saada meidät riitelemään

Kaasuputkien tuhoaminen oli tyylipuhdas hybridioperaatio, jolla on tarkoitus lietsoa pelkoa ja epävarmuutta. Tähän mennessä hyökkäys Ukrainaan on yhdistänyt suomalaisia, näyttää uusi tutkimus. Huolena on, että kohoavat hinnat alkavat repiä kansalaisten ja valtioiden välejä rikki.

Vladimir Putin puhui Moskovassa perjantaina. Nord Stream -kaasuputkien tuhoaminen on hybridioperaatio, jonka tavoitteena on aiheuttaa pelkoa, epävarmuutta ja kääntää huomio pois muista asioista.

30.9. 21:00

Kun uutiskuvissa tuhotut Nord Stream -kaasuputket kuplivat Itämeren pinnalla, kuvat eivät jätä kylmäksi. Se on täsmälleen sellainen reaktio, jota putkien räjäyttäjä toivoo. Kyseessä on tyylipuhdas hybridioperaatio, jonka tavoitteena on aiheuttaa pelkoa, epävarmuutta ja kääntää huomio pois muista asioista.

Suojelupoliisi sanoi torstaina, että kaasuputkien tuhoaminen on suoraan ”valtiollisen toimijan” pelikirjasta. Supo ei nimennyt toimijaa, mutta moni asiantuntija uskoo, että kyseessä on Venäjä. Venäjä tietysti kiistää syyllisyytensä.

Lue lisää: Kommentti: Sata­prosenttisen turvallista yhteis­kuntaa ei voi rakentaa – mutta elämä jatkuu siitä huolimatta

Nord Stream -putkien vahingoittamista ja muita viikon sotatapahtumia on mielenkiintoista lukea ristiin alkuviikosta ilmestyneen E2 Tutkimuksen uusimman tutkimuksen kanssa. Se pyrkii vastaamaan kysymykseen ”miten meillä menee?”. Tulosten perusteella varsin hyvin. Kyselyaineisto on kerätty kesäkuun alussa, joten tutkimusten maailmassa aineisto on hyvin tuoretta.

72 prosenttia vastaajista oli elämäänsä erittäin tai melko tyytyväisiä, ja lähes yhtä moni suhtautui tulevaisuutensa positiivisesti. Silmäänpistävää on, miten moni sanoi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan lisänneen suomalaisten yksituumaisuutta. 70 prosenttia sanoi, että Ukrainan sodan aikana heidän luottamuksensa suomalaisiin päättäjiin ja instituutioihin on vahvistunut.

Jos Putin on toivonut horjuttavansa suomalaisia, tutkimuksen mukaan tulos on ollut täsmälleen päinvastainen. Ainakin vielä alkukesästä.

Mutta riskejäkin on. Ymmärrettävästi eniten huolta aiheuttavat nyt konfliktit ja sodat. Toimeentuloon liittyvät vaikeudet huolestuttavat joka kolmatta, mutta 70 prosenttia pelkää inflaation heikentävän merkittävästi omaa taloudellista hyvinvointia. Merkille pantavaa on, että huoli kohonneista hinnoista osuu lähes koko väestöön. Vain erittäin hyvin toimeentulevat ovat turvassa taloudellisilta huolilta.

Tästä seuraa poliitikoille paljon paineita. Tutkimuksen tekijät arvelevat, että eri kansanosien välille voi tulla jännitteitä, ja myös poliitikkoihin kohdistuu suuria vaatimuksia. Heidän pitäisi pystyä perustelemaan toimensa tilanteessa, jossa heihin kohdistuu tavallistakin suurempia paineita. Se ei ole helppoa, sillä houkutus luvata kaikille jotain on suuri, kun eduskuntavaalit lähestyvät.

Eikä kyseessä ole vain suomalaisten poliitikkojen ongelma, vaan kova inflaatio kiusaa koko Eurooppaa. Eurostat kertoi perjantaina, että euroalueen inflaatio kohosi syyskuussa 10 prosenttiin. Energian hinnat kohosivat yli 40 prosenttia.

Lue lisää: Euroalueen inflaatiosta karmea luku

Se aiheuttaa isoja ongelmia Euroopassa, jossa on nähty jo suuria mielenosoituksia, vaikka talvi ja pakkaset ovat vasta tulossa. Puheissa nousee esiin pienituloisten energiaköyhyys, millä tarkoitetaan sitä, että kallistuneet energiahinnat vievät niin paljon rahaa, ettei sitä enää ole riittävästi muiden perusasioiden, kuten ruoan ostamiseen.

Nyt tyytymättömiä Euroopassa eivät ole enää pienituloiset, vaan myös keskituloiset, ja poliitikot tietävät, että keskituloisten tyytymättömyys on myrkkyä ilmapiirille.

Paleleva ja riitelevä Eurooppa olisi Putinin lottovoitto.

Lue lisää: Kymmenet tuhannet osoittivat mieltään hallitusta vastaan Tshekissä – syynä tuki Ukrainalle

Täsmälleen tähän ongelmakenttään Nord Stream -putkien tuhoaminen osuu. Se nosti kaasun hintaa, vaikka tuhotuissa putkissa ei enää edes liikkunut myyntiin menevää kaasua. Markkinat reagoivat kasvaneeseen epävarmuuteen, eikä eurooppalainen äänestäjä halua yhtään lisämerkkiä siitä, että energia kallistuu entisestään.

Samasta asiasta varoittaa E2 Tutkimus. Kun kansalaisten taloushuolet korostuvat, valtiot käpertyvät itseensä ja alkavat suojella omia etujaan. Siitä seuraa helposti, että yhteisten ongelmien ratkaisu käy entistä vaikeammaksi.

Tämän varaan Vladimir Putin laskee. Hän toivoo, että eurooppalaiset alkavat riidellä keskenään, jolloin tuki Ukrainalle ja maata auttavat päätökset hidastuvat.

Paleleva ja riitelevä Eurooppa olisi Putinin lottovoitto.

Tämä kannattaa pitää mielessä kaiken aikaa, sillä meihin yritetään nyt vaikuttaa useampaa kanavaa pitkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?