Pääkirjoitus: Ahtaalle ajautunut Putinin Venäjä kärjistää sotaa, ja siksi lännen on yhä päättäväisemmin tuettava Ukrainaa

Epätoivoinen Venäjä aikoo kiihdyttää hyökkäyssotaansa Ukrainassa erittäin riskipitoisella ja vaarallisella tavalla.

Presidentti Vladimir Putin kertoi sotaisassa televisiopuheessaan Venäjän osittaisesta liikekannallepanosta varoittaen samalla länsimaita ydinaseiden uhasta.

21.9. 21:00

Venäjän epäonnistunut "erikoisoperaatio" eli suomeksi sanottuna raaka ja laiton hyökkäyssota Ukrainassa uhkaa kärjistyä ja pitkittyä.

Sodan panoksia ja riskejä kasvattaa kaksi Venäjän samaan aikaan alulle panemaa ja paraikaa etenevää siirtoa:

Ensimmäinen ja nopeammin etenevä siirto on neljässä Venäjän valtaamassa Itä-Ukrainan maakunnassa pikavauhtia järjestettävät "kansanäänestykset" alueiden liittämiseksi Venäjään.

Kyse on Venäjän jo aiemmin "vapauttamista" ja itsenäisiksi julistamista "kansantasavalloista", joiden liittäminen osaksi Venäjää tarjoaisi tekosyyn muuttaa sodasta kotiyleisölle sepitettyä tarinaa ja vääristellä hyökkäyssota Venäjän puolustamiseksi vihamielistä länttä vastaan.

Toinen ja hitaammin etenevä siirto alkoi presidentti Vladimir Putinin keskiviikkoisesta televisiopuheesta, jossa hän julisti maahan osittaisen liikekannallepanon.

Maan puolustusministeriö kutsuu aseisiin 300 000 asepalveluksen aiemmin suorittanutta reserviläistä, jotka koulutetaan ja varustellaan vahvistamaan Ukrainaa "vapauttavia" joukkoja.

Lue lisää: Tässä on Putinin ukaasi – kutsusta rintamalle voi kieltäytyä vain kolmella eri perusteella

Liikekannallepanon tueksi Venäjän duuma on säätänyt joukon lakeja, joiden perusteella asepalvelun välttelystä ja pakoilusta sekä palveluksessa niskoittelusta seuraa ankaria rangaistuksia.

Tämä voi muuttaa sodan luonnetta dramaattisesti.

Venäjän siirrot kertovat "erikoisoperaation" alkuperäisten tavoitteiden perusteellisesta epäonnistumisesta – ja Vladimir Putinin yhä epätoivoisemmasta vimmasta.

Venäjän sotajoukkojen vahvistaminen liikekannallepanon avulla on hidasta, sillä reserviläisten kokoamiseen, kouluttamiseen ja ryhmittelyyn voi kulua kuukausia. Uusien joukkojen varustelukin voi olla vaikeaa, sillä aseista ja kalustosta on Ukrainassa koettujen menetysten jälkeen huutava pula.

Sen sijaan "erikoisoperaation" sepittäminen puolustussodaksi voi sujua Venäjän valtiojohdolta hyvinkin nopeasti – ja siihen voi liittyä suurempia uhkakuvia kuin liikekannallepanoon.

Jos – tai paremminkin kun – itäisen Ukrainan vallatuissa maakunnissa järjestettävät näytösäänestykset tuottavat Venäjän haluaman tuloksen ja alueet julistetaan osaksi Venäjää, tämä voi muuttaa sodan luonnetta dramaattisesti.

Epätoivoinen Putin voi tulkita alueisiin kohdistuvat Ukrainan vastaiskut Venäjään kohdistuvaksi hyökkäykseksi – ja käyttää tätä tekosyynä entistä kauheampiin sotatoimiin äärimmillään jopa joukkotuhoaseiden käyttämistä myöten.

Riskien kasvamisesta ja Venäjän yhä epätoivoisemmasta uhosta huolimatta Ukrainan urheaa puolustautumista on nyt entistäkin päättäväisemmin tuettava.

Länsimaiden on jatkettava Ukrainan tukemista niin kauan ja niin runsaalla ase- ja talousavulla kuin Venäjän hyökkäyssodan pysäyttäminen – ja Ukrainan aito vapauttaminen – vaativat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?