Pääkirjoitus: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on Unkarin käsissä – siitä huolimatta Orbánia pitää painostaa uudistuksiin ja korruption kitkemiseen

Euroopan unionin on pysyttävä tiukkana neuvotteluissa Unkarille maksettavista miljardien eurojen tukirahoista.

Unkarilaiset juhlivat Euroopan unionin jäsenyyttä vappuna 2004. Vuodesta 2010 yhtäjaksoisesti pääministerinä toimineen Viktor Orbánin valtakaudella Unkarin suhteet EU:hun ovat tulehtuneet pahoin.

20.9. 21:00

Euroopan unionin budjetti- ja hallintokomissaari Johannes Hahn uhkasi sunnuntaina Unkaria kovin sanoin. Hahn esittää, että EU leikkaa Unkarilta noin 7,5 miljardin euron arvosta koheesiorahaston tukia, ellei maan hallitus toteuta vaadittavia uudistuksia kahden kuukauden kuluessa.

Komission uhkaus perustuu huhtikuussa laukaistuun uuteen oikeusvaltiomekanismiin. Jos Unkari jarruttelee uudistuksia tai ryhtyy vain näennäisiin toimiin, voivat jäsenmaat päättää Eurooppa-neuvostossa tukien leikkaamisesta komission esityksen pohjalta.

On jo korkea aika laittaa kova kovaa vastaan. Unkari rikkoo oikeistopopulistisen Fidesz-puolueen ja pääministeri Viktor Orbánin johdolla EU:n yhteisiä demokratiaan ja oikeusvaltioon perustuvia arvoja. Lisäksi maan hallitus tiettävästi valuttaa EU-tukirahoja urakkasopimusten muodossa suosikeilleen, haraa vastaan Venäjä-pakotteissa ja syventää energiayhteistyötä Venäjän kanssa.

Orbánin EU:lle tuhoisan politiikan pysäyttäminen edellyttää sitä, että unioni todella pitää kiinni uhkauksestaan.

– Toivon, että komissio pysyy lujana ja vaatii Unkarilta todellisia uudistuksia. Muuten maa jatkaa Euroopan ensimmäisen autokratian rakentamista eurooppalaisten veronmaksajien rahoilla, sanoi unkarilainen europarlamentin jäsen Katalin Cseh tiistaina Yleisradion uutisten haastattelussa.

Lue lisää: Euroopasta virtaa edelleen öljyrahaa Putinin sotakassaan – "Tietynlaista paniikkia voi alkaa olla"

On jo korkea aika laittaa kova kovaa vastaan.

Kiista Unkarin tukirahoista on kuitenkin monitahoinen ja hankala, huomautti tutkija Antti Ronkainen tiistaina Suomen Kuvalehdessä.

Useat oikeustieteilijät ovat Ronkaisen mukaan arvelleet, että komission vaatimien uudistusten toteuttaminen voisi avata tien myös Unkarin elpymissuunnitelman hyväksymiselle. EU ei ole maksanut Unkarille vielä senttiäkään koronapandemian seurauksista toipumiseen varatuista seitsemästä miljardista eurosta. Jos Unkari onnistuu taivuttamaan EU:n pitämään koheesiotuet maksuputkessa ja vapauttamaan elpymisrahat, Unkari voi 7,5 miljardin menettämisen sijaan saada EU:lta 14,5 miljardia euroa.

Ronkaisen laskelma on pysäyttävä. Sitä suuremmalla syyllä komission on oltava tiukka Unkaria kohtaan. Tällaisia summia ei pidä Budapestiin lähettää, ellei Orbán todistettavasti käännä maataan uudelle kurssille.

Unkarin painostaminen uudistuksiin on tällä hetkellä erityisen hankalaa Suomelle ja Ruotsille. Maiden liittymissopimukset Natoon odottavat vielä ratifiointia Unkarissa, Slovakiassa ja Turkissa. Suomen pääsy liittokuntaan on siis osaltaan Unkarin käsissä. Siitä huolimatta Suomen ei pidä päästää Unkaria helpolla.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi viime viikolla, ettei Unkarilla ole varauksia Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden suhteen. Muuttuuko tilanne, jos kiista Unkarin tukirahoista kärjistyy? Se olisi Suomen kannalta erittäin epätoivottavaa.

Lue lisää: Venäläinen Rosatom rakentaa Unkariin kaksi uutta ydin­reaktoria

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?