Pääkirjoitus: Viisumilla Suomeen tuleva venäläis­turistikin on vastuussa Putinin verisen hyökkäys­sodan julmuuksista Ukrainassa

Yksi kesän kuumimpia keskustelunaiheita on ollut turistiviisumeilla rajan yli tulevat venäläiset. Asiaan on reagoitu tunteella, ja sen ymmärtää hyvin.

Venäläisturistinkin pitää tuntea vastuunsa Ukrainan hyökkäyssodasta.

4.8. 21:00

Samaan aikaan kun Vladimir Putinin armeija teurastaa viattomia siviilejä Ukrainassa, venäläiset turistit kilkuttavat kassakoneita Kaakkois-Suomen kaupoissa tai jatkavat matkaansa Suomen kautta Pariisiin ja Roomaan – nauttimaan länsimaisesta kulttuurista, ruuasta ja vapauksista.

Heinäkuun viimeisellä viikolla rajan ylitti lähes 60 000 henkeä.

Kaikkien tulijoiden taustoista ja aikeista ei voi olla varma, vaikka Suojelupoliisi onkin rahoitellut: turvallisuusriskiä ei ole.

Suomalaisten mielestä venäläisten viisumivapautta ja liikkumista rajan yli pitäisi rajoittaa. Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista lopettaisi turistiviisumien myöntämisen venäläisille matkailijoille. Mutta miten? Siihen on loppujen lopuksi ollut vähän vaihtoehtoja tarjolla tai ainakaan sellaisia, jotka eivät riko Schengen-alueen vapaata liikkuvuutta.

Viisumiasiaan etsittiin ratkaisua presidentti Sauli Niinistön johdolla Naantalin Kultarannassa torstaina. Kokouksen jälkeen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi, että päätöksiä tehdään elokuun aikana. Suomi hakee yhteistä linjaa muiden Schengen-maiden kanssa.

Lue lisää: Pekka Haavisto: Ratkaisu venäläisten turistiviisumeihin löydetään elokuussa – Suomen päätös ei yksin riitä

Lue lisää: Kommentti: Venäläisten viisumisoppa on paisunut niin sakeaksi, että hallituksen pitää lopettaa kuurupiilo – ja tänään!

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

On ymmärrettävää, että Suomi ei Schengen-maana voi toimia asiassa yksin ja estää kaikkien venäläisten tulon maahan – eikä se ole järkevääkään. Porsaan­reikiä riittää, jos kaikki Schengen-maat eivät löydä yhteistä sääntö­pohjaa. Ministeri Haavisto kertoi, että Kreikka, Italia ja Espanja myöntävät Suomea enemmän viisumeita venäläisille.

Suomen valtio­johdon täytyy toimia Schengen-alueella aktiivisesti ja pyrkiä luomaan yhteisiä sääntöjä, eikä ainakaan mennä Schengen-sääntöjen taakse piiloon, mikä on suomalaisen poliittisen päätöksen­teon helma­synti.

Venäläisten ostos­turistien, sukuloijien ja matkaajien tulva yllätti viranomaiset heinäkuussa.

Maaraja itään oli pitkään hiljainen korona­pandemian takia. Hiljaisuuden arvioitiin jatkuvan, koska Ukrainassa sotiva Venäjä ei laskisi kansalaisiaan maasta pois.

Toisin kävi.

Putinin tavoitteena on pitää kansa tyytyväisenä varsinkin suurkaupunki Pietarissa, josta valtaosa Suomeen saapuvista tulee. Ostoskärry täynnä suomalaisia elintarvikkeita tai kulttuuriloma Pariisissa hiljentää mahdollista keskiluokan kritiikkiä Putinin hallintoa kohtaan.

Vuosia jatkuneen propagandan kyllästämä mieli muuttuu hitaasti tai ei ollenkaan.

Talouspakotteet purevat Venäjällä, ja ne iskevät keskiluokan arkielämään sitä kovemmin mitä pitempään sota jatkuu. Pakotteiden tavoitteena on kääntää kansa Putinia vastaan. Tie on pitkä. Vuosia jatkuneen propagandan kyllästämä mieli muuttuu hitaasti tai ei ollenkaan.

Siksi jokaisen venäläisen täytyy tuta, että maa käy veristä, anteeksiantamatonta hyökkäyssotaa, josta myös ostoskassien kanssa kaakkoisen Suomen kaupoissa risteilevä venäläinen on vastuussa.

Jollakin tavalla heidätkin täytyy saada pakotteiden kohteeksi rajoittamalla turistiviisumien jakamista tai keräämällä vaikkapa ylimääräistä, tuntuvaa viisumimaksua, joka menisi Ukrainan jälleenrakentamiseen ja Putinin armeijan tuhojen korjaamiseen. Tätäkin on ehdotettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?