Pääkirjoitus: Vastuuministerin käsien levittely hoitojonojen edessä ei riitä – nyt puhutaan jo potilasturvallisuudesta

Potilasturvallisuus on vaarassa julkisen terveydenhuollon työntekijäpulan takia. Kritiikin kohteeksi joutunut vastuuministeri Aki Lindén (sd) sysää vastuuta työnantajille.

3.8. 21:00

Hoitajapula on kärjistynyt ja kriisiytynyt entisestään kesän aikana. Uutiset sairaaloiden hoitojonoista ja ruuhkista ovat hiuksia nostattavia. Päivystysvuoroista puuttuu hoitajia ja ne hoitajat, jotka ovat paikalla, kaatuvat työtaakan alle.

Potilasturvallisuus on vaarassa.

Oman erikoisen mausteensa tilanteeseen on tuonut hallituksessa hoitosektorista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Hus:n entinen toimitusjohtaja. Lindén on kesän aikana levitellyt käsiään ja hyökännyt yksityisen terveydenhuollon kimppuun, kun julkinen terveydenhuolto ei toimi.

Myös oppositio arvostelee, miten vastuuministeri on nostanut kätensä pystyyn.

Huomiota herätti, kun Lindén esimerkiksi toissa viikolla arvosteli twitterissä Helsingin Sanomissa julkaistua Terveystalon mainosta. Ilta-Sanomille (IS 28. 7.) Lindén ihmetteli vielä, pitääkö terveyspalveluita markkinoida sillä tavalla, että se synnyttää kuluttajassa tarpeen käyttää enemmän terveyspalveluita.

Myös oppositio arvostelee, miten vastuuministeri on nostanut kätensä pystyyn.

Lue lisää: Kansanedustaja kritisoi ministeri Lindéniä hoitajapulaan esitet­tyjen ratkaisujen puutteesta – näin ministeri vastaa

Lue lisää: Yli 30 vuotta alalla ollut lääkäri ei muista aiemmilta vuosilta vastaavaa työvoimapulaa – ”Tämä on päivittäistä priorisointia”, sanoo kokenut lääkäri

Ongelmien takana on siis krooninen hoitajapula, joka on kriisiytynyt entisestään koronan ja kesälomien takia.

Lindén sanoo, että ongelmat on ratkaistava paikallisesti ja sysää vastuuta työantajille.

Ainakin yksi ongelma on hallituksen vastuulla – nimittäin vanhusten hoitajamitoitus. Nyt laki vaatii 0,6 hoitajan mitoitusta vanhusta kohden, ensi huhtikuun alusta hoitajamitoitus nousee 0,7:ään.

Tiukka ja tinkimätön vaatimus on johtanut siihen, että yksityisellä puolella on sen takia yli 2 000 hoitopaikkaa tyhjillään. Kotihoidon varaan jätetyt vanhukset täyttävät nyt osaltaan päivystyspaikkoja. Sitovan hoitajamitoituksen järkevyyttä kannattaisikin miettiä ehkä uudelleen.

Hoitajien määrä ei nouse sormia napauttamalla. Yksi tulppa on myös ulkomaisten hoitajien rekrytoinnin toteuttaminen Suomessa. Esimerkiksi Filippiineiltä tulee päteviä hoitajia, mutta Suomessa heidät sijoitetaan hoiva-avustajiksi, vaikka pätevyys olisi korkeampi. Näyttökokeita kannattaisi tehostaa.

Kunta-alan alkukesästä sovittu palkkaohjelma korotti jo hoitajien palkkatasoa, mutta hoitajaliitot Tehy ja Super vaativat vielä 3,6 prosentin erilliskorotusta sen päälle viiden vuoden ajaksi. Pelkillä palkankorotuksillakaan hoitajamäärää tuskin saadaan kuntoon.

Lisäksi yksi painajainen odottaa jo nurkan takana. Vuoden alusta sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyvät uusien hyvinvointialueiden vastuulle. Ennakkotiedot kertovat, että rahaa puuttuu jo ennen aloittamista. Yksityisen ja julkisen terveydenhuollon vastakkainasettelua ei tulisi nyt ainakaan kärjistää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?