Pääkirjoitus: Putin lupasi venäläisille ”uuden aikakauden” – näin sujuu elämä Venäjällä George Orwellin vuonna 2022

Vladimir Putin piti puheen, joka oli kuin suoraan Aldous Huxleyn ja George Orwellin totalitarismia kritisoivista romaaneista uusine uljaine aikoineen ja päinvastaispuheineen, Arja Paananen kirjoittaa.

Vladimir Putin kuvattuna Iranin-matkallaan 19. heinäkuuta.

22.7.2022 21:00

Presidentti Vladimir Putin piti Moskovassa keskiviikkona puheen, joka jää historiaan hyytävänä esimerkkinä itsevaltaisen johtajan kaksoispuheesta George Orwellin romaanin Vuonna 1984 tyyliin.

Paitsi että nyt eletään vuotta 2022 eikä olla Orwellin kuvitteellisessa maailmassa, vaan Venäjän arjessa.

Putin lupasi venäläisille ”uuden aikakauden” ja ”uuden etapin maailmanhistoriassa”. Hänen korusanojensa ristiriitaisuus todellisuuden kanssa on niin räikeää, että mieleen nousee myös toinen totalitarismin kriitikko Aldous Huxley ja hänen teoksensa Uljas uusi maailma.

Putin puhui foorumissa, jonka otsikkona oli Vahvoja ideoita uudelle ajalle. Hän maalaili lännen romahdusta ja Venäjän voittokulkua näin:

– Vaikka läntiset eliitit yrittävät kuinka säilyttää nykyisen järjestyksen, uusi aikakausi ja uusi maailmanhistorian etappi koittavat siitä huolimatta.

– Ainoastaan aidosti itsenäiset valtiot voivat taata vahvan dynaamisen kasvun, nousta elämänlaadun esikuvaksi, puolustaa perinteisiä arvoja ja korkeita inhimillisiä ihanteita, sekä luoda kehitysmalleja, joissa ihminen ei ole väline, vaan korkein päämäärä, Putin kaunopuhui.

Näin lausui siis mies, joka käy Ukrainaa vastaan raakalaismaista hyökkäyssotaa. Sotaa, jossa syyttömien ihmisten tappaminen on hänelle itselleen väline pysyä vallassa ja toteuttaa imperialistisia tsaariunelmiaan.

Putinin hallinnosta on vaikeaa löytää minkäänlaisia ”korkeita inhimillisiä ihanteita”. Venäjän nykymeno kelvannee parhaiten ”elämänlaadun esikuvaksi” ainoastaan muille diktaattoreille.

Putinin mukaan läntiset pakotteet ovat vain hyväksi Venäjälle, joka ”menee eteenpäin luottaen kansansa luovaan potentiaaliin”. Putin lupasi venäläisille myös vielä nykyistäkin ”demokraattisempaa” valtiota.

– Meidän on saatettava loppuun kehitys, jossa kansalaisillemme on tarjolla yhä oikeudenmukaisempia ja avoimempia tapoja osallistua maamme elämään, muun muassa kansanvallan ja suoran demokratian kautta, Putin kaksoispuhui.

Putinin sanat ovat paksua puppua suhteutettuna koko ajan kiihtyvään kansalais- ja mielipidevainoon, joka pyrkii pelottelemaan ja passivoimaan kaikki itsenäisesti ajattelevat ihmiset. Vaikka Putin kuinka haluaisi, sellaisesta ilmapiiristä eivät verso uudet keksinnöt eikä tiede edisty.

Että sellainen uusi uljas Venäjä.

Putin hyväksyi vastikään myös joukon lakeja, joiden avulla kuka tahansa voidaan leimata ”ulkovaltojen agentiksi” tai tuomita jopa maanpetoksesta. Lapset ja nuoret Putin aikoo ottaa kontrolliinsa uudella nuorisoliikkeellä, jonka johtoon hän itse asettuu.

Moskovalainen paikallispoliitikko Aleksei Gorinov tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen Venäjän armeijaa koskevista ”valetiedoista”. Hänen oikeudessa näyttämässään lapussa lukee: ”Tarvitsetteko te vielä tätä sotaa?”

Seitsemän vuoden vankeuteen tuomittiin vastikään moskovalainen paikallispoliitikko Aleksei Gorinov sanoista, joita hän oli käyttänyt kaupunginosavaltuuston istunnossa. Gorinov syyllistyi putinilaisen oikeudenkäytön mukaan valetiedon levittämiseen, kun hän kutsui ”erikoisoperaatiota” sodaksi ja toi julki surunsa ukrainalaisten lasten kohtalosta.

Venäjän näkyvimpiin yhä elossa oleviin oppositiopoliitikkoihin kuuluva Ilja Jashin istuu parhaillaan kahden kuukauden tutkintavankeutta. Häntä syytetään valetiedoista, koska hän oli kertonut venäläissotilaiden käytöksestä Ukrainan Butshassa.

Oppositiopoliitikko Ilja Jashin istuu syyskuun puoliväliin asti tutkintavankeudessa. Häntä epäillään ”valetietojen” levittämisestä Butshan kaupungin tapahtumista ja venäläissotilaiden toimista Ukrainassa.

Krasnodarilainen Vadim Kiseljov tuomittiin puolestaan vastikään sakkoihin. Hänen rikoksensa oli, että hän oli kehottanut naapureitaan tutustumaan tapaan, jolla neuvostoliittolaiset sotilaat kohtelivat saksalaisia siviilejä toisessa maailmansodassa.

Että sellainen uusi uljas Venäjä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?