Pääkirjoitus: Putin saattoi tehdä kohtalokkaan virheen – venäläiset näkivät sinitaivaan, mutta Kreml kertoi heille ”huonosta lentosäästä”

Voitonpäivästä ei tullut Vladimir Putinin suurta voittokulkua. Moni venäläinen tajusi samalla konkreettisesti, että Kreml voi valehdella heille surutta jopa säästä.

Presidentti Vladimir Putin ja puolustusministeri Sergei Shoigu kuvattuna Punaisella torilla. Voitonpäivän paraatin ylilennot peruttiin, vaikka maallikoiden silmiin sää näytti lentokelpoiselta.

9.5.2022 21:00

Kumpi näyttää paremmin totuuden, Venäjän televisio vai oma jääkaappi?

Tätä venäläiset ovat joutuneet miettimään jo pitkään presidentti Vladimir Putinin aikana. Propaganda on kehunut venäläisten elämän paranevan paranemistaan, mutta samaan aikaan monien perheiden jääkaapin sisältö on köyhtynyt köyhtymistään.

Toisen maailmansodan voitonpäivän aikana maanantaina venäläiset saivat huomata, että nyt heillä on jälleen yksi uusi perustavaa laatua oleva kysymys mietittävänään.

Kumpaa uskoa, kun Kreml ilmoittaa ”huonosta lentosäästä”, mutta omat silmät näkevät tyynen, liki pilvettömän ja jopa kirkkaan aurinkoisen sinitaivaan?

Meistä suomalaisista tämä ristiriita saattaa tuntua mitättömältä yksityiskohdalta. Olkoonkin, että Kreml ei mitä ilmeisimmin kertonut täyttä totuutta ennakkoon hehkutettujen ylilentojen perumisesta, niin eikö se ole olematon yksityiskohta verrattuna kaikkeen muuhun Kremlin valehteluun Ukrainan sodan yhteydessä?

On ja ei ole. Piru piilee usein juuri pienimmissä yksityiskohdissa.

Karkeasti sanottuna moni venäläinen on saattanut tähän mennessä uskoa Kremlin suureen valheeseen – eli selityksiin Ukrainan natseista ja ydinasehavittelusta sekä Naton valmistelemasta hyökkäyksestä. Mutta kun Kreml yrittää saada ihmiset uskomaan pienen valheen, jonka jokainen voi nähdä valheeksi vain taivaalle vilkaisemalla, siitä saattaakin alkaa suurempi epäluottamuksen kierre Putinin hallintoa kohtaan.

Venäläisillä on vaikeuksia uskoa Kremlin selityksiä siitä, että eri kaupunkeihin suunnitellut ylilennot peruttiin lentokelvottoman sään takia. Kuvassa näkyy Moskovan taivasta Punaisen torin paraatin aikana.

Voitonpäivän ylilennot peruttiin Moskovan ja Pietarin lisäksi ainakin Kaliningradissa, Murmanskissa, Jekaterinburgissa, Novosibirskissä, Donin Rostovissa ja Samarassa.

Lentojen peruminen käynnisti Venäjän sosiaalisessa mediassa valtavan spekulaatiovyöryn. Moni kyseli, mitä tekee ilmavoimilla, jonka koneet eivät voi lentää samassa säässä, jossa siviililennot sujuvat normaalisti.

– Kyseessä on jokin sellainen erityinen säätila, jonka vuoksi esimerkiksi ohjusristeilijä Moskva upposi, Medialeaks-sivusto kirjoitti vihjaten, että lentojen peruminen liittyisi jotenkin Ukrainan sotaan.

Ukrainan valtiota Putin ei maininnut edes nimeltä, mikä on hänen vanha tapansa mitätöidä vihansa kohteet oppositiojohtaja Aleksei Navalnyista alkaen.

Jotain outoa lentojen perumiseen joka tapauksessa liittyi, kuten liittyi myös Putinin odotettua vaisumpaan puheeseen.

Putin ei julistanut Ukrainalle sotaa, mutta hän ei myöskään pystynyt kertomaan venäläisille mitään taistelujen konkreettisista saavutuksista. Sen sijaan hän joutui huomioimaan kaatuneet ja haavoittuneet venäläiset sotilaat – eli heitä on mitä ilmeisimmin niin paljon, että hän ei voinut heitä ohittaa.

Ukrainan valtiota Putin ei maininnut edes nimeltä, mikä on hänen vanha tapansa mitätöidä vihansa kohteet oppositiojohtaja Aleksei Navalnyista alkaen.

Vaikka sairaushuhujen kohteena ollut Putin esiintyi varsin vakuuttavasti, ihmisten mieliin jäänee videonauhalta paljastunut otos. Kuvassa Putin lämmittelee jalkojaan viltin alla, vaikka iäkkäämmät kunniavieraat vieressä tarkenevat ilman vilttejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?