Pääkirjoitus: Vladimir Putinin Venäjä aloittaa ”kostoviikot” Suomeen – Saimaan kanava ensimmäinen kohde

Suomessa eletään nyt sodanjälkeisen historian tärkeimpiä viikkoja. Ne voivat olla meille henkisesti raskaita.

Vladimir Putinin Venäjä valmistelee vastatoimia Suomen Nato-jäsenyydelle. Saimaan kanavan vuokrasopimus on yksi kohde.

27.4. 21:00

Eduskunta käsittelee turvallisuuspoliittista selontekoa ja valtiojohto, presidentti ja hallitus, valmistautuu Nato-hakemuksen jättämiseen, yksin tai yhdessä Ruotsin kanssa. Hakemus lähtenee toukokuun puolivälin tienoilla. Sen jälkeen alkavat piinaviikot: Nato-hakemus ja sen käsittely eivät vielä tuo sotilaallista turvaa.

Venäjä on toistuvasti viestinyt vasta-askelista, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon. Niitä on tulossa jo hakuprosessin aikana.

Keskiviikkona saatiin ensimmäinen viite siitä, mitä on tarjolla: Kremliä lähellä oleva Izvestija-lehti uutisoi, että Venäjän duumassa on valmius irtisanoa Saimaan kanavan vuokrasopimus. Kanavaan liittyy paljon symboliikkaa Suomen ja Neuvostoliiton hyvistä suhteista. Neuvostoliitto vuokrasi kanava-alueen rajan molemmin puolin Suomelle pitkällä vuokrasopimuksella 1960-luvun alussa, yya-sopimuksen syvinä vuosina.

Lue lisää: Venäläismedia: Venäjä uhkaa purkaa Saimaan kanavan vuokrasopimuksen, jos Suomi liittyy Natoon

Lue lisää: Kommentti: Urho Kekkosen hankkima Karjalan palautuksen korvike on yksi Ukrainan sodan suomalaisista uhreista

Presidentti Urho Kekkonen vihki peruskorjatun kanavan käyttöön 1968. Kanava oli ikään kuin pikkukorvaus siitä, että jatkosodan jälkeen menetettyä Karjalaa ei saatu enää takaisin. Saimaan kanava on ollut Suomen tärkeimpiä vesikuljetusväyliä, jonka kunnostamista suunniteltiin.

Tämänhetkinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2062.

Uhkailu sopimuksen irtisanomisella kertoo siitä, että Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa on alkamassa kylmä kausi, jonka pituutta ei kukaan osaa ennustaa.

Euroopan hybridiuhkien osaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith sanoi Helsingin Sanomissa, että Venäjän Suomeen kohdistuvissa vastatoimissa on kolme tasoa: ennen Nato-hakemuksen jättämistä, hakuprosessin aikana ja Naton jäsenenä.

Mitä sitten on odotettavissa?

Varmasti ainakin kyberhyökkäyksiä, joilla pyritään häiritsemään yhteiskunnan toimintoja ja palveluja.

Esimerkistä käyvät vaikkapa pankkipalveluiden lamautusyritykset. Toisaalta rajan takana voi tapahtua joukkojen teatraalista liikuttelua eli kansanomaisesti sanottuna telaketjujen kolinaa, ja Venäjän laivasto voi yrittää häiritä Suomen ja Ruotsin kauppamerenkulkua. Ilmatilan loukkauksia nähdään, ja ne voivat suuntautua syvemmälle Suomen ilmatilaan sekä olla entistä provokatiivisempia.

Venäläisten poliitikkojen jo muutenkin todellisuuden ulkopuolella liikkuvissa puheissa Suomi liitetään fasistivaltoihin.

Tästähän on merkkejä ollut jo ennen Ukrainan sotaa.

Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa on alkamassa kylmä kausi.

Saimaan kanavan vuokrasopimuksen irtisanomisen valmistelu aloittaa Vladimir Putinin Venäjän ”kostoviikot” Suomeen, jotka voivat jatkua pitkään, valitettavasti.

Suomen puolustusvoimat ovat hyvässä iskussa, ja kyberiskuihin varautuminen on huippuluokkaa. Suomi kestää hyvin häirinnän, mutta henkisesti Nato-jäsenyyden hakuprosessi Venäjän uhkailuineen voi olla monelle raskasta aikaa.

Koronapandemian aikana kriisiviestintä tuli tutuksi.

Nyt sitä tarvitaan kiristyneessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Oikea-aikainen tieto ja ohjeistukset viranomaisilta sekä laadukas journalismi ovat tärkeässä asemassa somekanavien tarjoaman öyhötyksen ja vaikuttamisyritysten vastapainoksi.

Suomessa ei ole viime vuosikymmeninä totuttu elämään sotilaallisesti pullistelevan itänaapurin vieressä, mutta nyt tämä on totisinta totta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?