Pääkirjoitus: Marin ei voi vältellä koronajohtamista – kansa ansaitsee hallitukselta selkeää linjaa eikä sekoilua - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Pääministeri Marin ei voi vältellä korona­johtamista – kansa ansaitsee hallitukselta selkeää linjaa eikä sekoilua

Pääministeri Sanna Marinin (sd) on otettava hallituksen koronajohtaminen haltuunsa ja hallituksen on ryhdistäydyttävä linjauksissaan. Kansa ei ansaitse viime päivinä nähtyä sekoilua.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) purki turhautumistaan hallituksen koronajohtamiseen Ilta-Sanomien vaalitentissä. Hän vaatii pääministeri Sanna Marinia (sd) hallituksen koronministeriryhmän johtoon.

12.1. 18:25

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona poikkeuksellisen sekavissa tunnelmissa, kun kaksi vuotta jatkunut koronapiina vain pahenee. Äänestysprosentin pelätään tippuvan ennätyksellisen alhaiseksi.

Kaiken keskellä toivoisi, että edes hallitus tietäisi, mitä se tekee.

Nyt näin ei ole. Hallituksen koronalinjan sekavuus on paljastunut viime päivinä tavalla, jota ei tarvitse hyväksyä. Hallitukselta odotetaan selkeää johtamista – erityisesti, kun koronakriisi vain syvenee ja jopa huoltovarmuus herättää huolta. Nyt asiantuntijoiden ja poliittisten päättäjien viestit ja suositukset ovat olleet niin ristiriitaisia, että luottamus koko päätöksentekojärjestelmään on vaakalaudalla.

Tähän tilanteeseen sopii äärimmäisen huonosti, että pääministeri Sanna Marin (sd) on ulkoistamassa itseään koronajohtamisesta. Hallitus perusti viimein joulukuussa ministeriryhmän koronajohtamista varten, mutta sen johtoon ei asettunut suinkaan pääministeri, vaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd). Marin on ryhmän rivijäsen. Samalla sosiaali- ja terveysministeriön rooli painottui, mutta myös hallituksen sisäinen tiedonkulku ja henki näyttävät heikentyneen entisestään.

Tämä kävi ilmi myös Ilta-Sanomien aluevaalitentissä tiistaina, kun valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) purki turhautumistaan hallituksen sisäiseen tilanteeseen. Kyse oli koronaryhmän ensimmäisestä kokouksesta viime perjantaina, joka meni riitelyksi esimerkiksi koulujen etäopetussuositusten osalta. Saarikko luuli, että sosiaali- ja terveysministeriön esittelemä kokonaisuus oli STM:n ja THL:n yhteinen kanta, mutta Saarikolle selvisi vasta kokouksen jälkeen että näin ei ollut.

Opetusministeri Li Andersson (vas) on kerrottu suuttuneen totaalisesti Kiurun tavalle tuoda asioita julkisuuteen. Kiurua onkin syytetty siitä, että hän pyrkii tavoitteisiinsa pelottelulla.

Marin on perustellut vetäytymistään koronaryhmän johdosta ajankäytöllä. Hän on maininnut valmistautuvansa muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamiseen Ukrainan tilanteen varalta ja julkisen sektorin palkkaneuvottelujen vaikeuksiin. Molemmat selitykset kuulostavat enemmän kuin kaukaa haetuilta. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, toki yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, ja palkkaneuvottelut kuuluvat työmarkkinaosapuolille.

Ylipäätään pääministeri ei ole ministeriryhmien rivijäsen.

Ylipäätään pääministeri ei ole ministeriryhmien rivijäsen. Ainoa poikkeuksen muodostaa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta eli ns. tp-utva, jota johtaa presidentti. Sitä paitsi STM on osoittanut, että rajoitusinnossaan sekin tarvitsee perään katsojan eikä pelkkiä vapaita käsiä. Se on pääministerin tehtävä, huolehtia siis kokonaistilanteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?