Pääkirjoitus: Sanna Marinin harkinta petti – pääministeri on yökerhossakin pääministeri

Pääministerin uskottavuus olisi taas tarpeen koronatilanteen pahetessa. Lauantai-ilta söi sitä.

Sanna Marin juhli Helsingin yössä lauantaina. Ohjeet kontaktien välttämisestä jäivät huomaamatta.

6.12.2021 12:57

Pääministeri Sanna Marinin yökerhovierailu lauantai-iltana johti varsin noloon tapahtumaketjuun. Koronavirukselle altistumista koskeneet ohjeet ovat vaihdelleet. Ne ovat sekavia kansalaisille. Ne tuntuvat olevan sitä myös pääministerille.

Lauantai-illan alkupuolella tuli tieto ulkoministeri Pekka Haaviston koronatartunnasta. Hän ja Marin olivat perjantaina samoissa kokouksissa.

Marinin valtiosihteeri soitti pääministerille. Marinin mukaan valtiosihteeri sanoi, että karanteeniin ei ole tarvetta.

Pian sen jälkeen valtioneuvoston turvallisuusosasto lähetti tekstiviestejä, joissa kehotettiin välttämään lähikontakteja. Marinin mukaan ne tulivat hänen valtioneuvoston puhelimeensa, joka ei ollut mukana. Ministeripuhelimen pitäisi kuitenkin aina kulkea matkassa.

Niinpä Marin jatkoi illanviettoa. Hän kertoo huomanneensa varoitusviestin vasta sunnuntaiaamuna ja menneensä silloin testiin, joka oli negatiivinen.

Ensinnäkin tapahtumaketju herättää vakavia kysymyksiä valtioneuvoston viestintäkäytännöistä. Onko se mikä viesti saavuttaa pääministerin sattumasta kiinni? Eikö pääministeri noudattanut sovittuja käytäntöjä?

Kyse voi olla väärinkäsityksistä ja onnettomista sattumista, mutta eivät toimintatavat silti saisi näin heppoisia olla.

Toiseksi pääministeri on pääministeri 24 tuntia vuorokaudessa.

Se ei tarkoita, että hänellä ei saisi olla vapaa-aikaa. Mutta vapaa-ajallakin harkinnan pitäisi pelata paremmin kuin rivikansalailta vaaditaan.

Marin on korostanut varovaisuuttaan. Viimeksi viime tiistaina hän vetäytyi etätöihin flunssaoireiden vuoksi.

Lauantai-iltana Marinin varovaisuus petti. Hän myönsi Helsingin Sanomille, että olisi pitänyt ”käyttää parempaa harkintaa”. Siihen olisi varmasti ollut syytä.

Pandemian alkuvaiheessa vakavailmeinen pääministeri sai kansalaiset uskomaan kuinka vakavasta taudista on kyse. Hänen esiintymiseensä uskottiin ja sitä kiitettiin.

Sittemmin on tapahtunut paljon. Viime kesänä uskottiin rokotusten jo kohta taltuttavan viruksen. Silloin Marin antoi ymmärtää, että ”nyt saa mennä, kokea ja tehdä”.

Lauantaina hän otti ohjeensa hiukan liian tosissaan. Vähempikin kokeminen Helsingin yössä olisi ehkä riittänyt.

Syksy särki optimistisimmat toiveet rokotteiden tehosta. Ne pelastavat lukemattomia ihmishenkiä, mutta eivät ratkaise kaikkea. On palattu kovempiin rajoituksiin, joita koronapassi kuitenkin useimpien osalta helpottaa.

Tämäkin voi vielä muuttua, jos uusi omikron-virusmuunnos osoittautuu pahimpien pelkojen kaltaiseksi rokotesuojan kiertäjäksi. Tutkimustietoa ei vielä ole. On syytä toivoa, että pelot ovat liioiteltuja.

Vaikka eletään parasta pikkujouluaikaa, nyt ei voi vanhaan tapaan ”antaa mennä”. Vaarat pitää muistaa. Tästä pääministeri ei nyt näyttänyt hyvää esimerkkiä.

Jos tilanne pahenne, Marinia tarvitaan taas eturiviin taistelussa viruksen leviämistä vastaan. Siinä lauantainen vapaa-ilta söi pahasti hänen uskottavuuttaan.

Uskottavuus kärsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?