Pääkirjoitus: Putin veisi itse­määräämis­oikeuden myös Suomelta – katalassa Nato-vaatimuksessa on kyse tästä

Itsenäisen valtion olemassaolon elinehto on oikeus päättää omista asioistaan ja omasta puolustuksestaan. Tämän oikeuden Putin haluaisi riistää nyt sekä Ukrainalta että Suomelta ja Ruotsilta.

Vladimir Putinin keskiviikkoinen esiintyminen Kremlissä oli mahtipontinen paitsi Nato-puheiltaan niin myös ulkoisilta puitteiltaan.

2.12.2021 16:00

Suomi täyttää muutaman päivän kuluttua 104 vuotta, kun maamme juhlii itsenäisyyspäiväänsä 6. joulukuuta.

Maailmanpolitiikan viime päivien kireät tunnelmat takaavat sen, että yksikään suomalainen ei voi ohittaa itsenäisyyspäivää itsestäänselvyytenä.

Tuorein muistutus tästä saatiin keskiviikkona Moskovasta, kun presidentti Vladimir Putin lateli kovasanaiset Nato-vaatimukset Kremlin mahtipontisissa kulisseissa.

Lue lisää: Putin vaatii kirjallisia takuita, että Nato ei laajene enää lainkaan kohti itää

Putinin mukaan Venäjä haluaa nyt vahvat juridiset takuut omasta turvallisuudestaan. Tällainen takuu olisi hänen mukaansa ”konkreettinen sopimus” siitä, että puolustusliitto Nato ei laajene enää lainkaan kohti itää.

– Yhdysvaltain ja heidän liittolaistensa kanssa käymässämme dialogissa tulemme vaatimaan konkreettisia sopimuksia, jotka sulkevat pois kaikki mahdolliset tulevat Naton etenemiset itään ja meitä uhkaavien asejärjestelmien sijoittamiset Venäjän alueen välittömään läheisyyteen, Putin sanoi.

Putinin ehtoihin suostuminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että kaikki vielä Natoon kuulumattomat Venäjän naapurivaltiot määriteltäisiin kuuluviksi tästä eteenpäin osaksi ”Venäjän turvallisuustakuita”.

Putinin sanamuodoista kävi selväksi, että hän tarkoitti vaatimuksellaan myös Suomea ja Ruotsia, vaikka juuri nyt hänen painostuksen kohteensa onkin Ukraina.

Venäjän halu pysäyttää Naton laajeneminen ei ole uutta, mutta uutta on tapa, jolla asia ilmoitettiin. Putin esitti vaatimuksensa julkisesti kahdellekymmenelle ulkomaalaiselle diplomaatille, jotka hän oli kutsunut Kremliin juhlistamaan heidän Moskovan-pestinsä alkua.

Aiemmin Putin on yrittänyt pelotella yksittäisiä maita olemaan hakematta Nato-jäsenyyttä. Vuosien saatossa Venäjä on yrittänyt myös ehdottaa Yhdysvalloille salaisia ja suullisia sopimuksia Naton laajentumisen pysäyttämisestä, mutta nyt Putin vaatii aivan avoimesti sopimusta Naton itälaajentumisen estämisestä.

Lue lisää: Helsingissä yritettiin salaista Nato-sopimusta – tällaisen ehdotuksen Jeltsin teki Clintonille

Lue lisää: Clintonin Helsinki-keskustelut Jeltsinin kanssa julki – ”Diili, jota ehdotit, vahvistaisi kaikkien pelot”

Esitys on poikkeuksellisen röyhkeä. Putinin ehtoihin suostuminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että kaikki vielä Natoon kuulumattomat Venäjän naapurivaltiot määriteltäisiin kuuluviksi tästä eteenpäin osaksi ”Venäjän turvallisuustakuita”.

Itsenäisen valtion elinehto on, että se saa päättää itse omista asioistaan, joista puolustus on yksi tärkeimmistä. Jos tämä oikeus vietäisiin nyt pois jollain sopimuksella esimerkiksi Ukrainalta, Georgialta, Moldovalta, Ruotsilta ja Suomelta, se veisi kaikilta näiltä valtioilta pois osan niiden itsemääräämisoikeudesta.

Lisäksi Venäjä yrittää tehdä Natosta ja kaikista sen nykyisistä jäsenmaista osallisia tähän katalaan sopimukseen, jolla Naton ei-jäsenet sinetöitäisiin osaksi Venäjän etupiiriä.

Venäjä haluaa ensisijaisesti estää Ukrainan Nato-jäsenyyden. Venäjän sotavoimien liikuttelu Ukrainan rajan tuntumassa liittyy myös tähän painostukseen.

Putin tietää varsin hyvin, että sen paremmin Nato kuin läntinen yhteisö ylipäätään ei voi suostua tekemään mitään tällaista sopimusta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muotoilikin Suomen kannan torstaina STT:lle näin:

– Suomi katsoo Naton olevan turvallisuutta ja vakautta lisäävä tekijä Euroopassa.

Lue lisää: Niinistö Putinin Nato-puheista STT:lle: Jäsenyyksistä päättäminen on hakija­maan ja jäsen­maiden välinen asia

Putinin esiintulo kuuluu mitä ilmeisimmin Venäjän tämänhetkiseen Ukraina-pelikirjaan.

Kun länsi ei suostu sopimukseen, Putin voi sen jälkeen perustella helpommin omalle kansalleen mahdollista uutta sotilaallista aggressiotaan Ukrainaa kohtaan. Merkit ovat pahaenteiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?