Pääkirjoitus: Painajainen palasi Norjaan – jousiasemiehen isku tuo pintaan Utöyan muistot - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Painajainen palasi Norjaan – jousiasemiehen isku tuo pintaan Utöyan muistot

Norjalaiset kysyvät, miksi poliisi ja terveydenhuolto eivät pystyneet pysäyttämään potentiaaliseksi uhaksi tunnistettua miestä ajoissa.

Jousiaseella ampunut mies surmasi viisi Norjassa. Yksi iskun kohteista oli Coop Extra -ruokakauppa.

14.10. 21:00

Pieni ja idyllinen Kongsbergin kaupunki Norjassa nousi keskiviikkoiltana maailman tietoisuuteen tavalla, jota ei soisi kenenkään joutuvan kokemaan. Tästä eteenpäin Kongsberg muistetaan samasta syystä kuin norjalainen Utöyan saari: viattomien ihmisten joukkosurmasta.

Kongsbergin iskussa kuoli viisi ja loukkaantui kolme. Veriteko ei siten yllä onneksi lähellekään Utöyan saaren ja Oslon kymmenen vuoden takaisia tapahtumia heinäkuussa 2011, jolloin surmansa sai yhteensä 77 ihmistä.

Norjalaisille tämä merkitsee kuitenkin painajaisen paluuta ja loputtomia miksi-kysymyksiä. Verilöyly näyttää olevan taas ”tavallisen pohjoismaalaisen valkoihoisen miehen” teko aivan kuten oli Anders Behring Breivikin kohdalla Utöyalla.

Tuoreesta veriteosta epäillään 37-vuotiasta Espen Andersen Bråthenia. Hänen äitinsä kerrotaan olevan tanskalainen ja isänsä norjalainen.

Bråthenin mahdollisista motiiveista tiedetään vielä vähän, mutta Norjan turvallisuuspoliisi kertoi torstaina tutkivansa tapahtunutta terroritekona. Poliisin mukaan mies on myöntänyt tapahtumat pääpiirteissään, ja hänen uskotaan toimineen yksin.

Lue lisää: Norjan poliisilta uutta tietoa kuolonuhreista – IS seuraa

Lue lisää: Perhe ja vanhat ystävät pelkäsivät Norjan jousiase­miestä – ”Hän oli kuin tikittävä aikapommi”

Bråthenin kerrotaan olevan poliisin tuttu aiemmista rikoksista, jotka ovat liittyneet muun muassa huumausaineisiin. Hänellä oli taustallaan myös omaan isäänsä kohdistunut tappouhkaus, minkä vuoksi hänelle oli määrätty lähestymiskielto.

Viranomaiset kertovat miehen olleen myös useita kertoja Norjan terveydenhuollon asiakkaana. Lähipiiri on kuvaillut häntä epävakaaksi henkilöksi, joka olisi tarvinnut tehokasta mielenterveyshoitoa jo aikaa sitten.

Norjan juuri aloittaneelle uudelle hallitukselle ja työväenpuolueelle verilöyly merkitsee erittäin raskasta alkua.

Bråthenin kerrotaan kääntyneen joitakin vuosia sitten islamin uskoon, vaikka häntä ei ole pidetty mitenkään erityisen uskonnollisena henkilönä.

Poliisi kertoo tutkineensa miehen epäiltyä radikalisoitumista, ja häneen oli oltu yhteydessä sen vuoksi useita kertoja. Läheiset olivat ilmoittaneet poliisille useita kertoja mieheen liittyvistä peloistaan.

Norjassa kyselläänkin nyt, miksi miestä ei kyetty hoitamaan ja pysäyttämään ajoissa, vaikka tämän herättämä huoli oli hyvin tiedossa sekä poliisilla että terveydenhoidon ammattilaisilla.

Norjan työväenpuolueelle ja maan juuri aloittaneelle uudelle hallitukselle verilöyly merkitsee erittäin raskasta alkua.

Kongsbergin isku tapahtui hetkellä, jolloin Norja oli vaihtamassa hallitusta. Konservatiivipuolueen Erna Solberg oli keskiviikkona viimeistä kokonaista päiväänsä pääministerinä, ja torstaina maan uudeksi pääministeriksi nousi työväenpuolueen johtaja Jonas Gahr Störe.

On vielä liian aikaista sanoa, oliko iskun ajoittuminen hallituksenvaihdon yhteyteen sattumaa vai suunniteltua.

Pääministeri Störelle ja hänen työväenpuolueelleen Utöyan muistot nousevat kuitenkin pintaan vielä muitakin tuskallisemmin. Breivikin uhreista valtaosa oli juuri työväenpuolueen nuorisojärjestön jäseniä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?