Pääkirjoitus: Vihreiden ministerivalinnoista jäi sekava kuva - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Vihreiden ministeri­valinnoista jäi sekava kuva

Vihreiden ministerivalinnat jättivät sekavan kuvan, miten puoluetta käytännössä johdetaan puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalon vanhempainvapaan aikana. Jälkipuheita herättänee myös se, miten puoluekokouksessa vahvan kannatuksen saanut Atte Harjanne syrjäytettiin ministerivalinnoissa.

Puheenjohtaja Maria Ohisalo esitteli vihreiden ministerikierrätystä maanantaina. Emma Kari nousee ympäristöministeriksi, Krista Mikkonen siirtyy sisäministeriksi ja puoluetta johtaa Iiris Suomela.,

12.10. 21:00

Vihreät sopi maanantai-iltana pitkässä kokouksessaan, miten puolue hoitaa sijaisjärjestelynsä puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalon noin puolen vuoden vanhempainvapaan aikana.

Jo aikaisemmin vihreät ehtivät sopia, että varapuheenjohtaja Iiris Suomela hoitaa puolueen puheenjohtajan tehtäviä. Nyt päätettiin, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari siirtyy ilmasto- ja ympäristöministeriksi Krista Mikkosen paikalle, joka siirtyy puolestaan sisäministeriksi. Kun Ohisalo palaa perhevapaaltaan, hän ei palaa sisäministeriksi, vaan ilmasto- ja ympäristöministeriksi.

Puolueen sijaisjärjestelyjä voi arvioida monella mittatikulla. Ennen sijaisvalintoja keskusteluun nousivat muun muassa sukupuoli ja alueellinen edustavuus.

Miespoliitikon näyttää olevan nykyään vaikea edetä vihreässä liikkeessä.

Miespoliitikon näyttää olevan nykyään vaikea edetä vihreässä liikkeessä. Syyskuun puoluekokous antoi vahvan tuen varapuheenjohtajaksi valitulle helsinkiläiselle ensimmäisen kauden kansanedustajalle Atte Harjanteelle. Mutta varsinaisessa ministeripelissä ”vihreäksi oikeistolaiseksi” leimatulla Harjanteella ei ollut mitään mahdollisuuksia. Valinta on epäilemättä Harjanteelle pettymys, sillä hän halusi ministeriksi ja teki sen tiettäväksi.

Valinnan teki vihreiden puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä. Esimerkiksi 20 hengen eduskuntaryhmässä istuu vain kolme miestä. Kun ilmasto- ja ympäristöministeri paikasta äänestettiin, Emma Kari tuli valituksi saatuaan heti yli puolet annetuista äänistä, yhteensä 33. Mikkosen jatkoa kannatti 28 päättäjää, mutta Harjanne sai vain yhden äänen.

Valintoja perusteltiin alueellisuudella eli sillä, etteivät kaikki ministerit voi olla Helsingistä, varsinkaan tammikuun aluevaalien aikana. Krista Mikkonen sai jatkaa, koska on Joensuusta.

Yhtä kaikki, puoleen nykyinen julkinen kuva vahvistui, kun Harjanne jätettiin yksin yhden äänen varaan.

Kuntavaalitappion jälkeen vihreiden gallupkannatus on vakiintunut alevireisesti kymmenen prosentin tuntumaan. Puolue yritti profiloitua syyskuun budjettiriihessä, mutta kannatuksessa se ei näkynyt. Se, että Ohisalo palaa nimenomaan ympäristöministeriksi vaalikauden loppuvaiheessa kertoo, että puolue aikoo panostaa jatkossakin hallituksessa erityisesti ilmastokysymyksiin.

Vihreiden kierrätys jätti hiukan sekavan kuvan puolueesta. Esimerkiksi Krista Mikkonen istutettiin sisäministeriksi vastoin hänen toiveitaan. Puheenjohtajien ydinryhmässä eli hallitusviisikossa vihreitä edustaa puolestaan Emma Kari, joka on ministerinä vain puoli vuotta. Suomela hoitaa puoluetta ulkona hallituksesta.

Käytännössä vihreiden johtokuvio on nyt niin monissa käsissä, että vastuunkantajat voivat olla hukassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?