Elokapinan kärjistys tekee hallaa ilmastokeskustelulle - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Elokapinan kärjistys tekee hallaa ilmastokeskustelulle – ympäristöasioissa voi onnistua ilman käsirysyä poliisin kanssa

Ympäristöliike Elokapina pysäytti liikenteen keskiviikkona Helsingin valtaväylällä Mannerheimintiellä.

Elokapinan mielenosoittajat valtasivat Mannerheimintien keskiviikkona Helsingissä.

29.9. 21:00

Liike ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, muun muassa vuosi sitten liikkeen mielenosoitus Helsingin Unioninkadulla kärjistyi yhteenotoksi poliisin kanssa. Kesäkuussa elokapinalliset valtasivat Mannerheimintien vuorokaudeksi. Syyskuun alussa poliisi otti kiinni 17 mielenosoittajaa Valtioneuvoston linnan edestä Snellmaninkadulla: mielenosoittajat eivät suostuneet poistumaan ajoradalta.

Yhteenoton vaara leijuu tuoreimmankin tapahtuman yllä.

Poliisi tarjosi liikkeelle toista paikkaa, mutta siihen ympäristöaktiivit eivät suostuneet.

Viranomaisten kannalta tilanne on hankala, nimenomaan lakia valvovan kenttäpoliisin kannalta. Liikenneväylän tukkiminen kymmeneksi päiväksi ei ole hyväksyttävää, mutta lakia rikkovien mielenosoittajien poistaminen käynnistää sadat kännykkävideot. Vihreiden Maria Ohisalolle, poliisiasioista vastaavalle sisäministerille mielenosoitus on myös hankala: Ohisalon aatetausta ymmärtää mielenosoittajia, mutta poliisitkin tarvitsisivat ministerin tukea.

Lue lisää: Kommentti: Eihän tämä näin saisi edes olla – poliisi ja poliisi­ministeri Ohisalo kulkevat eri teitä kohti seinää

Ministeri valitsi ympäripyöreyden.

Sen sijaan pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi Mtv:llä, että laittomuuksia ja lain rikkomista ei sallita.

Äärikeinot synnyttävät väistämättä myös vastustusta.

Elokapina vaatii hallitusta julistamaan ympäristö- ja ilmastohätätilan sekä ryhtymään tilanteen mukaisiin toimiin. Liike pitää liikenteen sulkemista ilmastonmuutoksen uhkaan nähden oikeasuhtaisena toimintana. Mielipiteen vapaus länsimaisen demokratian kulmakiviä, ja se koskee myös Elokapinan tapahtumaa.

Mutta kysymyksiäkin herää.

Lue lisää: Elokapina aikoo tukkia Manner­heimintien poliisin vastusteluista huolimatta – näin liike rekrytoi väkeä

Ilmastoasioissa tarvitaan ehdottomasti herättelyä, mutta äärikeinot synnyttävät väistämättä myös vastusta, ja siksi on syytä pohtia, milloin ne kääntyvät ajettavaa asiaa vastaan.

Pääkaupungin valtaväylän sulkeminen päiväkausiksi liikenteeltä on niin kova keino, että sitä on vaikea monen maallikon mieltää oikeasuhtaiseksi mielenilmaisuksi.

Tavoitteet ilmastonmuutoksen torjunnan tehostamiseksi ovat varmasti kannatettavat ja hyvät, sitä ei ole kukaan kieltämässä, mutta pakko on kysyä, miksi mielenosoituksen yhtenä keskeisenä päämääränä tuntuu olevan kärjistäminen. Miksi ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja sen torjunnasta täytyy tehdä taistelutanner – keskelle Helsinkiä?

Elokapinan kärjistys tekee hallaa koko ilmastonmuutoskeskustelulle, ja se jyrkentää mielipiteitä ja aiheuttaa turhaa polarisaatiota tärkeässä aiheessa.

Eikö ilmastonmuutoksen torjunta ole meidän kaikkien yhteinen hanke?

Luontoarvot ovat tärkeitä, ja niihin voidaan vaikuttaa demokraattisen vaikuttamisen ja kansalaiskeskustelun kautta, myös pienessä mittakaavassa. Itä-Helsingissä Vartiosaari ollaan pyhittämässä virkistyskäyttöön asuntorakentamisen sijasta, kiitos kansanliikkeen. Ilmastonmuutoksen torjuntaa on vauhditettu laillisinkin keinoin, esimerkkinä maailmanlaajuinen koululaisten ilmastolakko.

Aina ei ole välttämätöntä mennä käsirysyyn poliisin kanssa, kun puhutaan ympäristöasioista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?