Pääkirjoitus: Sähkösokki ravistelee Eurooppaa – tästä se johtuu - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Ilkeä ”sähkösokki” ravistelee koko Eurooppaa – tästä siinä on kyse

Kuluttajan on syytä varautua sähkön hinnankorotuksiin jatkossakin.

Nord Stream 2 -kaasuputki Venäjältä Itämeren kautta Saksaan on valmis. Kaasun hinta on nousussa, ja Venäjä on aloittanut pelätyn poliittisen pelin putkella.

21.9. 21:00

Talvea odottelevia kuluttajia lyödään sähkö- ja kaukolämpölaskuilla. Tarjolla on kovia hinnankorotuksia, huippuna Helsingin Energia Helen, jonka kaukolämmön hinta voi nousta jopa 30 prosenttia. Tarve olisi suurempaankin korotukseen. Myös sähkön hinta liikkuu ylöspäin johtuen muun muassa kuivasta kesästä, joka on kuivattanut Norjan jokia ja vähentänyt vesivoimalla tuotetun energian tarjontaa sähkömarkkinoilla.

Kun tavaraa ei ole kysyntää vastaavaa määrää, se kallistuu.

Lue lisää: Näin hyytäväksi sähkön hinta voi nousta talvella – erityisesti tällainen sopimus voi tuoda ikävän yllätyksen

Tulevan talven sähkön hintaennusteet pohjaavat pohjoismaisen sähköpörssin futuureihin; niiden mukaan korotus voi olla jopa kaksinkertainen. Se olisi raju hyppäys ylöspäin, sillä viimeksi samanlaisia lukuja nähtiin vuonna 2010, kovana pakkastalvena. Tosin vielä ei tiedetä millainen talvi on edessä. Mutta jos pakkanen paukkuu, paukkuu myös kuluttajan lompakko.

Suomalainen kuluttaja ei ole ainoa, joka repii hiuksiaan.

Kohtalotovereita löytyy Euroopasta.

Keski-Euroopassa tuskaillaan kaasun hinnan kanssa. Kaasutoimittaja Venäjä nostaa hintoja, lisäksi sillä on ollut toimitusvaikeuksia, jotka ovat todellisia tai sitten eivät. Venäjä pelaa kaasulla poliittista peliä vähentämällä Ukrainan läpi menevien kaasuputkien käyttöä ja siirtämällä vientikaasun Itämeren yli Saksaan menevään Nord Stream kakkoseen, joka valmistui juuri.

Kaasu on kallistunut yli 170 prosenttia vuoden alusta.

Venäjän kaasupelin lisäksi kallistumisen taustalla on kysynnän kasvu, kun Euroopan talous elpyy koronakriisistä. Jos ensi talvi on kylmä, sähköstä ja varsinkin kaasusta riippuvaiset keskieurooppalaiset ovat lirissä: voidaan puhua jo yleiseurooppalaisesta ”sähkösokista”, jota osittain antaa Venäjä. Samalla toteutuu kauhukuva Venäjästä, joka säätelee Euroopan energiavaroja hanoja avaamalla ja sulkemalla.

Energian kallistuminen ja sähkön hinnannousu ovat terveellinen opetus meille kaikille siitä, että energian maksaa aina viime kädessä kuluttaja. Nyt energia kallistuu poikkeuksellisten luonnonolosuhteiden takia, mutta taustalla on myös siirtyminen ilmastoystävällisiin ratkaisuihin, pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Päästökauppa ja siirtymävaiheen hinnankorotukset ovat arkipäivää jatkossakin.

Helsingin energiayhtiön Helenin hinnankorotuksia perusteltiin yhtiössä valmisteverojen korotuksella sekä poikkeuksellisen voimakkaalla polttoaineiden, päästöoikeuksien ja sähkön hinnan samanaikaisella nousulla.

Ilmastoystävälliset energiaratkaisut ja päästöjen vähentäminen ovat meidän kaikkien yhteisiä hankkeita. Valintojen lisäksi jokainen voisi katsoa myös oman kulutuksensa perään; olisiko sieltä löydettävissä säästöjä.

Sähkö- ja lämmityslaskuista syntyneestä älämölöstä voisi päätellä, että ilmastotalkoot sopivat – kunhan ne eivät rasita juuri minun kukkaroani.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?