Pääkirjoitus: Orpo, Marin, Purra ja Saarikko eivät saa unohtaa Koskelan raakaa teinimurhaa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Orpo, Marin, Purra ja Saarikko eivät saa unohtaa Koskelan raakaa teini­murhaa

Alaikäisten vakavat rikokset tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Siksi niihin olisi syytä puuttua heti.

Alaikäisten nuorten väkivalta pitäisi nousta isoksi poliittiseksi aiheeksi.

5.9. 21:00

Kolme teini-ikäistä poikaa tuomittiin perjantaina pitkiin vankeusrangaistuksiin Helsingin käräjäoikeudessa 16-vuotiaan ikätoverinsa murhasta. Surma tapahtui Koskelassa viime joulukuussa. Käsittämätön veriteko järkytti kaikkia: aikuisia, nuoria, vanhempia ja – poliitikkoja. Mikä meidän lapsia vaivaa? Miksi hyvinvointiyhteiskunnassa tapahtuu tällaista?

Lue lisää: ”Nöyryyttäviä ja halventavia tekoja” – Näin oikeus perusteli Koskelan murhatuomiota: lue koko tiedote sanasta sanaan

Lue lisää: Koskelan teini­murhan tutkinnan­johtaja kertoo nyt, miten kaikki eteni – yksi piirre pojissa hämmentää edelleen: ”Se on pelottava ajatus”

Keinoina esitettiin jämäkkää tarttumista kouluväkivaltaan tai lastensuojelun resurssien lisäämistä. Keskustelun käydessä kiivaimmillaan moni asiantuntija totesi, aivan oikein, että nyt on selvityksiä, työryhmätöitä ja seminaarivetäytymisiä tehty tarpeeksi.

Nyt tarvitaan päätöksiä.

Kaikki tieto niiden pohjaksi on kyllä olemassa.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen analysoi Ylen Ykkösaamussa perjantaina, että alaikäisten rikollisuus on kuin saippuapala; siihen tartutaan, mutta kohta se luiskahtaa kädestä ja asia jää korjaamatta.

Poliitikkojen pitää nostaa alaikäisten nuorten väkivalta ja rikollisuus pohdittavien asioiden kärkeen.

Ongelmaan kannattaa puuttua nyt eikä huomenna, koska alaikäisten ja nuorten rikollisuudella on yhteiskunnalle valtavat taloudelliset seuraukset. Epäterveen kehityksen ehkäisy on tärkeää. Miten estetään väkivaltaiset teot? Miten lapsia kasvatetaan? Miten puututaan lasten väliseen väkivaltaa ja mistä ongelmiin ajautuneet lapset saavat apua?

Nyt keskustellaan alaikäisten vankien sijoituksesta, koska heille ei ole Suomessa omaa yksikköä, vaan tuomioita kärsitään jopa samoissa vankiloissa aikuisten vankien kanssa.

Keskustelu alaikäisten vankien sijoituksesta on paikallaan, mutta toivottavasti se ei tarkoita sitä, että varsinaisen juuriongelman edessä on nostettu kädet pystyyn.

Ensin ollaan järkyttyneitä ja huolissaan, mutta kohta asia unohtuu.

Onko poliitikkojen päätöksenteko Koskelan murhatragedian toimenpiteissä yhtä velttoa kuin vanhusten hoidossa tai koulukiusaamisessa? Paljon puhetta, vähän villoja. Siltähän se vähän vaikuttaa. Ensin ollaan järkyttyneitä ja huolissaan, mutta kohta asia unohtuu, kun pitää olla järkyttyneitä ja huolissaan jostakin muusta asiasta.

Nuorten ongelmissa valtaapitävien poliitikkojen on syytä toimia napakasti ja määrätietoisesti. Tässä jos missä poliitikkojen päiväperhosmainen liitely mediassa ja otsa rypyssä nuorista huolehtiminen eivät todellakaan riitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?