Korona-aika ei tee tee enää ministereistä sankareita - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Sanna Marinin suosio hiipuu – korona-aika ei tee enää ministereistä sankareita

Korona hallitsi pitkän aikaa täysin politiikan agendaa. Nyt koronan hoidolla ei enää automaattisesti saa kannatustaan kasvuun.

Pääministeri Sanna Marin on hallituksensa suosituin ministeri, mutta lukemat ovat tulleet alas koronakriisin alkuajan huippulukemista.

26.7. 21:00

Ilta-Sanomien Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä pääministeri Sanna Marin (sd) saa kansalaisilta hallituksensa parhaan arvosanan tehtäviensä hoitamisesta. Marin saa kouluarvosanoilla 4–10 mitaten keskiarvoksi 7,6.

Hallituspuolueiden puheenjohtajista Anna-Maja Henriksson (r) ja Li Andersson (vas) saavat myös kansalta tyydyttävän, eli yli seitsemän keskiarvoon yltävän, arvosanan tehtäviensä hoitamisesta. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko saa arvosanaksi 6,9 ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo 6,6.

Kun arvosanaa kysytään oman puolueen äänestäjiltä, se ymmärrettävästi nousee selvästi. Vastaavasti oppositiosta perussuomalaiset suhtautuivat hallituksen ministereiden suorituksiin kaikkein kriittisimmin.

Lue myös: IS-kysely: Näiden ministerien katsotaan suoriutuneen tehtävistään parhaiten

Taloustutkimus haastatteli hieman yli tuhatta henkilöä 12.–14. heinäkuuta. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen sanoo (IS 26.7.), että kyselyssä saadut keskiarvot ovat varsin tavanomaisia poliitikoille. Yli seitsemän keskiarvon tulosta voi hänestä pitää hyvänä.

Nyt ollaan selvästi kyllästymisvaiheessa.

Selvää on, että koronakriisin jatkuminen näkyy hallituksen arvosanoissa. Kun Helsingin Sanomat teetti kyselyn hallituksen onnistumisesta viime vuoden joulukuussa, pääministeri Marinin sanoi onnistuneen erittäin tai melko hyvin 70 prosenttia. Viime kesänä lukema oli 80 prosenttia. Ne olivat poikkeuksellisen kovia lukuja pääministerille.

Tuolloin huoli koronasta yhdisti kansaa.

Nyt ollaan selvästi kyllästymisvaiheessa. Poliitikkojen toimia tarkastellaan taas samoin kuin ennen koronaa. Eikä aiheeseen vetoamalla enää saa sympatiaa äänestäjiltä.

Pääministerin kannatusluvuissa voi näkyä myös niin sanottu aamiaiskohu. Alkukesästä kohistiin siitä, miten pääministerin Kesärantaan tehdyt elintarvikeostot olivat olleet keskimäärin 845 euroa kuukaudessa. Oli epäselvää, olivatko elintarvikkeet verovapaita vai eivät. Marin ilmoitti kesäkuun alussa, että hän korjaa viime vuoden veroilmoitustaan Verohallinnon lausunnon mukaisesti ja maksaa saamastaan edusta verot. Hän myös ilmoitti maksavansa edun kokonaisuudessaan takaisin.

Lue myös: Marin: ”Maksan saadun edun kokonaisuudessaan takaisin”

Asia pysyi pitkään julkisuudessa ja sen voi arvella vaikuttaneen pääministerin suosioon.

Selvältä näyttää, että koronan jälkeen muutkin asiat alkavat jälleen kiinnostaa äänestäjiä. Varsinkin koronakeväänä 2020 mikään muu kuin pandemiasta selviytyminen ei mahtunut agendalle. Nyt koronaan on tavallaan totuttu – sitä koskevia päätöksiä on yhä tehtävä jatkuvasti, mutta muutkin asiat mahtuvat taas päivänpolitiikkaan.

Se näkyy poliitikkojen ulostuloissa. Jokainen ministeri haluaa korottaa omaa profiiliaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?