Pääkirjoitus: Suomenkin on kaikin keinoin kiristettävä rokotustahtia

Rokotuskattavuuden tavoitetta on kenties korotettava uusien virusmuunnosten takia.

Lomalaisten perumia rokotusaikoja – ja rokotteita – on pantu onnistuneesti jakoon ilman ajanvarausta.

18.7.2021 21:00

Koronaviruksen niin sanottu delta-muunnos on osoittautunut aiempiakin virusmuunnoksia tarttuvammaksi, ja siitä näyttää useissa maissa tulleen vallitseva virustyyppi.

Tautitapaukset ovat lisääntyneet siihen malliin, että monin paikoin on perusteltua puhua jo neljännestä tartunta-aallosta.

Tähän mennessä jo saavutettu ja kaiken aikaa kattavampi rokotesuoja lienee keskeinen selitys sille, että vakavimpien tautitapausten määrä ei ole ryöpsähtänyt tartuntojen tapaan.

Rokotuskattavuutta on silti edelleen kohennettava, ja juuri uusien virusmuunnosten takia kattavuuden tavoitteita on kenties jopa korotettava.

Suomen rokotustilannetta voi arvioida varovaisen luottavaisena, joskaan huolettomuuteen ei ole aihetta saati varaa.

Toisin kuin kesäkansa, virus ei lomaile eikä veltostu helteistä.

Kansalaisten enemmistö näyttää suhtautuvan rokottautumiseen järkevästi. Rokotusten tarve ja tarkoitus – ja vastassa olevan tartuntataudin vakavuus – ymmärretään hyvin, joten tarvittavaan rokotuskattavuuteen päästäneen vapaaehtoisin rokotuksin.

Silti meilläkin on tarvetta ryhdistäytymiseen, sillä lomien ja helteiden aikaan rokotusaikoja on myös peruttu mökkireissujen ja muiden kesämenojen takia.

Tämä antaa aihetta huoleen, sillä toisin kuin kesäkansa, virus ei lomaile eikä veltostu helteistä.

Useissa Euroopan ja Aasian maissa viranomaiset ovat määränneet tai ehdottaneet hoitohenkilökunnan tai jopa koko väestön kattavaa rokotuspakkoa.

Esimerkiksi Italiassa hoito- ja hoivahenkilöstön rokotuspakko on jo voimassa – ja tuottanut toivottuja tuloksia. Ranskan vasta ehdotettu hoitohenkilöstön rokotuspakko on sen sijaan jo johtanut useissa kaupungeissa protesteihin.

Uusien virusvarianttien takia rokotuskattavuuden tavoitteita on kenties nostettava tähänastista 70:tä prosenttia korkeammaksi, mahdollisesti jopa tuhkarokon vaatimaan 95 prosenttiin kansasta.

Siihenkin lienee paras varautua, että tarvitaan kolmas rokotuskierros, jollaisesta esimerkiksi Israel on jo päättänyt.

Suomalaisista liki 65 prosenttia on saanut yhden mutta vasta alle 30 prosenttia kaksi piikkiä. Urakka on siis pahasti kesken – ilman tavoitteiden korottamistakin.

Osa Suomen kaupungeista on saanut rohkaisevia kokemuksia tarjoamalla vapaita rokotusaikoja myös ilman ajanvarausta.

Tahtia parantaisi ehkä vielä enemmän, jos samanlaisella joustavuudella piikillä voisi käydä myös muun kuin oman kotikunnan terveyskeskuksessa. Tämä tosin vaatisi joustavuutta myös byrokratialta eikä vain kansalaisilta.

Joka tapauksessa Suomenkin on kaikin – mieluiten vapaaehtoisin – keinoin parannettava rokotustahtia, jotta rokotuskattavuus saadaan mahdollisimman nopeasti kyllin korkeaksi koronaepidemian taltuttamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?