Pääkirjoitus: Diktaattori Lukashenka on vaara Euroopalle – Suomikaan ei voi ummistaa silmiään

Lukashenka yrittää kiristää koko EU:ta.

Aljaksandr Lukashenka haluaa murskata vastustajansa Valko-Venäjällä ja tehdä olon hankaliksi heitä auttaneille naapurimaille.

Euroopan häirikkövaltio riehuu yhä avoimemmin. Aljaksandr Lukashenka on uhka maanosalle.

Valko-Venäjän entinen presidenttiehdokas Viktar Babaryka tuomittiin 14 vuodeksi vankeuteen. Syytteenä oli korruptio, mutta todellinen syy oli, että Babaryka pyrki viime vuonna presidenttiehdokkaaksi.

Telkien taakse päätyi myös samaa yrittänyt Sjarhei Tsihanouski. Hänen vaimonsa Svjatlana Tsihanouskaja kohosi lopulta maineeseen Lukashenkan haastajana ja joutui maanpakoon.

Vielä ennen pidätystään vuosi sitten Babaryka oli kuitenkin Lukashenkan päävastus. Babarykan vaara oli siinä, että hän olisi saattanut kelvata Valko-Venäjän johtajaksi myös Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Lukashenkan ja Putinin välit eivät ole sydämelliset. Viime vuoden väärennetyt vaalit, väkivalta kaduilla ja Valko-Venäjän eristys heittivät kuitenkin Lukashenkan Putinin syliin.

Lukashenka tekee parhaansa kopioidakseen Putinin armottomia keinoja. Toukokuussa Valko-Venäjä pakotti matkustajakoneen maahan napatakseen toisinajattelijan ja toimittajan Raman Pratasevitshin.

Viime vuosikymmenen pakolaiskriisin aikana Suomen rajan yli alkoi yllättäen tulla muiden maiden turvapaikanhakijoita Venäjältä. Epäiltiin, että Venäjä halusi painostaa Suomea, joka oli mukana EU:n Krimin kaappauksen vuoksi asettamissa pakotteissa. Asia ratkaistiin kuitenkin nopeasti neuvottelemalla.

Lukashenka on ottanut koetellun konstin käyttöön. Valko-Venäjän maanpaossa olevan opposition tärkein keskus on Liettua.

Sinne tulee nyt Valko-Venäjän rajan yli turvapaikanhakijoita, joista monet ovat kotoisin Irakista. Liettua on julistanut hätätilan tilanteen vuoksi. Sen mukaan Valko-Venäjän rajavartijat avittavat tulijoita.

Samalla tavalla Valko-Venäjän hollilla ovat EU-naapurimaat Puola ja Latvia. Ne yrittävät auttaa Liettuaa. Euroopan rajavalvontavirasto Frontex on myös tukena. Suomi lähettää Liettuaan ja Latviaan kaksi rajavartioston partiota.

Lukashenka on Putinin taskussa.

Lukashenkan viesti on suunnattu naapurimaiden lisäksi koko unionille. Hänelläkin on keinonsa, jos EU yrittää puuttua Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksiin.

Venäjän kannalta Lukashenkan toiminta on mainiota. Jos Valko-Venäjä pystyy tähän, mihin Venäjä pystyisi, jos sitä kovistellaan liikaa?

Silloin Suomi olisi ensimmäisenä tulilinjalla.

Valko-Venäjästä on tullut pohjoisen Euroopan synkkä piste. Sen tapahtumat kylvävät epävarmuutta kaikkialle ympärillä. Matka Helsingistä Minskiin ei ole pitkä.

Valko-Venäjä on opetus siitä, että emme voi ummistaa silmiä siltä, mitä lähialueilla tapahtuu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?