Pääkirjoitus: Afganistan on ajautumassa sekasortoon – pian on mietittävä, miten suhtautua Talebanin uuteen valtaannousuun - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Afganistan on ajautumassa seka­sortoon – pian on mietittävä, miten suhtautua Talebanin uuteen valtaan­nousuun

Afganistanin turvallisuusjoukoista ja poliisista ei 20 vuodessa ole rakentunut voimaa, joka pystyisi patoamaan ääriliikkeen etenemisen.

Afganistanilainen sotilas vartioi Bagramin lentotukikohtaa. Yhdysvallat luovutti tukikohdan kansalliselle armeijalle viime perjantaina. Bagram oli länsimaisten joukkojen vahvimpia tukikohtia Afganistanissa.

5.7. 21:00

Länsimaiden tukema Afganistanin hallinto on vaarassa sulaa olemattomiin samalla, kun kansainvälisten joukkojen kotiuttaminen maasta etenee. Kehityssuunta on vaarallinen: se voi johtaa 1990-luvun alun kaltaiseen täysimittaiseen sisällissotaan. Tuolloin Neuvostoliitto oli juuri vetänyt joukkonsa kotiin, ja valtaan nousi islamin ääritulkintaa edustava Taleban-liike. Taleban otti pian suojelukseensa terroristijärjestö al-Qaidan.

Talebanin kerrotaan viikonvaihteen aikana saaneen valtaansa toistakymmentä piirikuntaa, joista Afganistanin turvallisuusjoukot ja virkamiehet olivat vetäytyneet tai antautuneet. Yhteensä Talebanin arvioidaan hallitsevan jo sataa maan runsaasta 400 piirikunnasta. Suuret kaupungit ovat kuitenkin yhä keskushallinnon kontrollissa.

Presidentti Joe Biden on luvannut vetää Yhdysvaltain asevoimien sotilaat kotiin Afganistanista syyskuun 11. päivään mennessä. Viimeiset suomalaissotilaat poistuivat maasta jo kesäkuun alussa. Väkivallan pelätään nyt lisääntyvän viikko viikolta.

Talebanin edustaja vakuutti BBC:n maanantaina julkaisemassa haastattelussa, ettei liike ryhdy iskuihin ulkomaalaisia diplomaatteja, siviilejä eikä avustusjärjestöjä vastaan. Lausunnolta vie kuitenkin uskottavuutta se, että edustaja käytti Afganistanista nimitystä ”islamilainen emiraatti”. Sanavalinta kuvastaa liikkeen näkemystä maan tulevaisuudesta.

Lue lisää: BBC: Taleban uhkailee seurauksilla, mikäli Nato ei vedä joukkojaan Afganistanista – ”Tulisimme reagoimaan”

Länsimaat jatkavat siviiliyhteistyön muodossa tukeaan muun muassa tyttöjen koulutukselle ja naisten aseman parantamiselle. Miten ”emiraatti” suhtautuu siihen? Tällaiset hankkeet ovat aikaisemminkin joutuneet väkivallan kohteiksi.

Julkisuudessa Taleban kertoo hyväksyneensä aikojen muuttumisen, mutta paikalliset ihmisoikeusaktivistit kiistävät väitteet. Esimerkiksi viime keväänä Afganistanista levisi video, jossa uskottomuudesta syytetty nainen joutui Talebanin määräämän julman ruoskimisrangaistuksen uhriksi Oben piirikunnassa.

Julkisuudessa Taleban kertoo hyväksyneensä aikojen muuttumisen, mutta paikalliset ihmisoikeusaktivistit kiistävät väitteet.

Länsimaiden ja Afganistanin hallitusten on nyt varauduttava siihen, että Taleban nousee uudelleen valtaan koko maassa. Silloin suurimpia häviäjiä ovat afganistanilaiset siviilit, joista monet tuntevat olonsa petetyksi. Heille on luvattu, että kansainväliset joukot vetäytyvät kotiin vasta sitten, kun Afganistanin omat asevoimat ja poliisi pystyvät huolehtimaan maansa turvallisuudesta. Viime viikot viittaavat vahvasti siihen, ettei näin ole. Kaksi vuosikymmentä annettu materiaalinen tuki ja koulutus eivät ole tuottaneet luotettavaa tulosta.

Talebanin hirmuhallintoa pelkääviä afganistanilaisia ei näinä kriittisinä kuukausina saisi jättää yksin. Jos Talebanin paluu Kabuliin on ajan myötä väistämätöntä, Afganistania pitäisi vähintäänkin auttaa jonkinlaisen yhteishallituksen aikaansaamisessa. Tässä porkkanana ovat kehitysyhteistyörahat, joiden maksamisen edellytyksenä voi pitää rauhan säilymistä. Kansa tarvitsee siviiliyhteistyötä, myönsi Talebanin edustaja BBC:lle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?