Ruotsin Löfven teki ratkaisun - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Löfvenin päätös ei avannut umpisolmua – Ruotsi seilaa tutkimattomille vesille

Lopputuloksena voi olla nykyistä muistuttava hallituspohja, mutta kestävä ratkaisu se ei ole.

Stefan Löfven joutui tekemään vaikean valinnan.

28.6. 21:00

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ei maanantaina yllättänyt ketään. Hänen mukaansa yritetään koota uusi hallitus nykyisten valtiopäivien pohjalta, ei pidetä uusia vaaleja. Löfven sai viikko sitten epäluottamuslauseen valtiopäiviltä. Hän on sen jälkeen etsinyt ratkaisua tilanteeseen.

Löfven muistutti siitä, että pandemia riivaa yhä maata. Seuraavat vaalit pitäisi joka tapauksessa pitää ensi vuonna.

Ruotsissa on perinteisesti pyritty selkeisiin oikeisto- tai vasemmistohallituksiin. Ruotsidemokraattien nousu sotki kuvion, koska tähän asti muut puolueet eivät ole halunneet tehdä näiden kanssa yhteistyötä.

Nyt hallituksessa ovat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue, jotka saavat ulkopuolelta tukea keskustalta ja liberaaleilta. Vasemmistopuolueen tukea on pidetty itsestäänselvyytenä, vaikka se halutaan pitää kaukana vallasta. Kun puolue ei tähän enää tyytynyt ja vastusti vuokrasäätelyn purkamista, kriisi syntyi.

Eniten veikataan nykyisen hallituspohjan jatkoa samankaltaisin tukijärjestelyin. Asiaa sotkee se, että pieni liberaalipuolue on nyt julistautunut porvarihallituksen kannattajaksi. Ilman sitä tällaisen hallituksen tuki olisi äärimmäisen kapea.

On myös mahdollista, että syntyisikin maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonin johtama oikeistohallitus. Se tarvitsisi tukea ruotsidemokraateilta, vaikka nämä eivät vastikkeeksi hallituspaikkoja saisikaan. Vaikutusvaltaa päätöksiin kyllä tulisi.

Tämäkään ei ole ongelmaton järjestely. Ruotsidemokraatit ovat arvaamaton voima, joka ei koskaan ole päässyt edes näin lähelle todellista valtaa. Pikkupuolueiden kipuilulla voi myös olla arvaamattomia seurauksia. Liberaaleja uhkaa vaalikynnyksen alle jääminen.

Suomalaisiin korviin ruotsalaisten ongelmat ovat outoja. Meillähän on totuttu siihen, että lähes kuka tahansa voi olla hallituksessa melkein kenen tahansa kanssa. Juuri tällä hetkellä tosin olisi vaikea kuvitella perussuomalaisia hallitukseen vasemmistopuolueiden tai vihreiden kanssa. Tämä on suomalainen versio Ruotsin pulmasta.

Suomalaisin silmin Ruotsin poliittisesta järjestelmästä on tullut korttitalo, joka voi aina kaatua pienimmästäkin tönäisystä. Se voi johtaa jatkuvuuden katoon, mikä tekee maan johtamisesta vaikeaa.

Suomalaisittain tuntuu vääjäämättömältä, että Ruotsin pitäisi siirtyä meidän suuntaamme. Kansakunnilla on kuitenkin tapana pitää kiinni vanhoista käytännöistään, vaikka niistä tulisi kuinka kivuliainta. Ruotsalaiset puolestaan kummastelevat Suomessa asioita, jotka ovat meille itsestäänselvyyksiä.

Suomalaisiin korviin kaikki kuulostaa oudolta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?