Pääkirjoitus: Pietarin EM-kisojen koronauhka ei ole vielä ohi – ensi perjantaina kaupungissa pelataan taas - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Pietarin EM-kisojen koronauhka ei ole vielä ohi – ensi perjantaina kaupungissa pelataan taas

Jalkapallon EM-kisat jatkuvat Pietarissa yhä edelleen, ja osa suomalaisista hyödyntänee Fan-ID:tä viimeiseen mahdolliseen päivään saakka. Venäjältä palaa Suomeen siten vielä parin viikon ajan turisteja, joiden vastuullisuus ja viranomaisten testausvalmius ratkaisevat paljolti sen, onnistuuko Suomi estämään deltavariantin leviämisen.

Suomalaisfanit viettivät aikaa pietarilaisen Alpenhaus-ravintolan terassilla 21. kesäkuuta ennen Huuhkajien Belgia-ottelua.

27.6.2021 21:05

Pietarista ennen juhannusta palanneilta jalkapalloturisteilta on löytynyt Suomessa kaikkineen jo yli 200 koronavirustartuntaa, mutta lukumäärä tulee varmasti tarkentumaan vielä useiden päivien ajan.

Suomen viranomaisten kannattaa muistaa myös, että EM-kisat koronauhkineen eivät ole vielä ohi Pietarissa. Vaikka Huuhkajat eivät ole enää kisoissa mukana, Pietarissa pelataan tulevana perjantaina 2. heinäkuuta vielä yksi puolivälieräottelu.

On siis enemmän kuin oletettavaa, että Suomesta menee Pietariin uusia turisteja, ja suuri osa heistä palannee takaisin viikonloppuna 3.-4. heinäkuuta. Mikäli tätä ei ole otettu huomioon rajanylityspaikoilla, toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä nyt, ettei Belgia-pelin jälkeinen kaaos ja testaamattomuus pääse toistumaan.

Osa suomalaisista jalkapallofaneista on puolestaan viettänyt Pietarissa aikaansa kisojen alusta alkaen, sillä Fan-ID:llä saa oleskella Venäjällä aina EM-kisojen finaalin jälkeiseen päivään saakka.

Kannattaa siis varautua siihenkin, että sinnikkäimmät Venäjä-turismin ystävät kotiutuvat pieninä seurueina parin seuraavan viikon aikana. Viimeiset heistä palaavat mahdollisesti vasta 12. heinäkuuta, jolloin Fan-ID:n voimassaolo päättyy.

Lue lisää: Professori Vapalahti nostaa esiin huolestuttavan seikan EM-turistien korona­tuliaisista – koko kesän kulku Suomessa voi muuttua

Lue lisää: EM-koronatartuntoja yksin Helsingissä jo liki kaksisataa – koko karmea totuus läjähtää esille vasta ensi viikolla

Venäjän viranomaisten mukaan maan hallitseva koronaviruksen muoto on nyt Intiasta peräisin oleva niin sanottu deltavariantti, jota pidetään erityisen vaarallisena.

Sunnuntaina Pietarin viranomaiset tiedottivat, että kaupungissa oli todettu 1­298 uutta koronatartuntaa eli yli 13 kertaa enemmän kuin Suomessa sunnuntaina.

Tartuntamäärät ovat kasvaneet Pietarissa kisojen aikana päivästä toiseen, mutta siitä huolimatta kaupungissa järjestettiin perjantai-iltana valtava koulujen päättäjäisjuhla. Noin 40 000 nuorta velloi keskustassa tiiviinä rykelmänä, mikä ei voi olla vaikeuttamatta Pietarin koronatilannetta entisestään.

Lue lisää: Pietarin korona­tilanne pahenee päivä päivältä – silti yli 40 000 nuorta tungeksi kaupungin keskustassa koulujen päätös­juhlissa

Lue lisää: Kommentti: Tällaista on kauhujen korona­junassa Venäjällä – matka Pietarista Viipuriin ei ole koskaan tuntunut näin pitkältä

Venäjältä Suomeen palanneiden ja palaavien turistien soisikin ymmärtävän, että heidän käytöksestään ja testauksestaan riippuu nyt pitkälti se, onnistuuko Suomi torjumaan deltavariantin leviämistä.

Mikäli joku ilman testiä Suomeen päässyt futisturisti ei ole vielä käynyt testattavana, hänen kannattaa tehdä se viipymättä.

Tai jos henkilö itse ei ymmärrä testauksen tärkeyttä, hänen ystäviensä ja sukulaistensa on otettava osa vastuusta kantaakseen ja puhuttava järkeä testin tarpeellisuudesta. Läheiset voivat mennä testeihin myös itse, sillä jokainen katkaistu tartuntaketju on pieni osavoitto koronataistelussa.

Pietarin-säikähdyksestä on otettava opiksi eikä se ole välttämättä vielä liian myöhäistä. Ellei opiksi oteta, meillä voi olla edessä ankea loppukesä ja syksy uusine rajoituksineen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?