Pääkirjoitus: Punaisia linjoja Genevessä vetää Biden, ei Putin - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Punaisia linjoja Genevessä vetää Biden, ei Putin

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat aallonpohjassa; maiden huippujohtajat kohtaavat jännittyneissä tunnelmissa Genevessä.

Presidentti Joe Biden matkusti Geneveen Naton huippukokouksesta, joka pidettiin maanantaina Brysselissä.

15.6. 21:15

Presidentti Vladimir Putinin tapana on vetää länsimaille punaisia linjoja, joiden ylittäminen saa Venäjän ryhtymään vastatoimiin.

Putin kohtaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin keskiviikkona Genevessä. Kahdenvälinen tapaaminen on huippujohtajien ensimmäinen Bidenin virkakaudella.

Bidenille on asetettu kovia odotuksia ennen huippukokousta. Nyt olisi hänen vuoronsa tehdä Putinille selväksi, mitkä ovat Yhdysvaltain ja sen liittolaisten punaiset linjat Venäjälle. Bidenin olisi myös puhdistettava Helsingin kesän 2018 huippukokouksen häpeä – Donald Trumpin Venäjä-myönteisyys neuvotteluissa Putinin kanssa oli Yhdysvalloille arvovaltatappio.

Bidenin ensimmäinen punainen linja on todennäköisesti Ukraina. Sotilaallisen voiman käyttö suvereenin valtion alueen liittämiseksi Venäjän federaatioon ei ole hyväksyttävää. Näin tapahtui kevättalvella 2014 Krimillä. Biden tuominnee myös asevoiman käytön Itä-Ukrainan sodassa sekä vahvojen taistelujoukkojen keskittämisen Ukrainan rajoille viime keväänä.

Toinen punainen linja on vaikeasti määriteltävissä, sillä se kulkee kyber­maailmassa. Bidenin odotetaan vaativan, että Venäjän valtioon kytköksissä olevien tahojen on lopetettava yhdysvaltalaisten yritysten ja hallinnon hakkerointi sekä vihamielinen vaikuttaminen sosiaalisessa mediassa. Tuoreina esimerkkeinä Biden ottanee esille viime vuonna paljastuneen laajan SolarWinds-verkkovakoilun sekä kiristyshaittaohjelman, joka ujutettiin keväällä huoltovarmuuden kannalta kriittiseen Colonial Pipeline -yhtiöön.

Putin tietenkin kiistää Venäjän hallinnon osallisuuden verkkoiskuihin, sillä kybermaailmassa syyllisten jäljittäminen on hyvin vaikeaa. Tutkijat voivat kuitenkin löytää tekijöiden digitaaliset sormenjäljet. Bidenin odotetaan varoittavan Putinia kovista vastatoimista, jos vihamielinen toiminta jatkuu.

Kolmas punainen linja on opposition ankara tukahduttaminen, joka vie Venäjää entistä autoritaarisempaan suuntaan. Putinin vastaus kritiikkiin opposition kohtelusta tunnetaan: hänen mielestään se on Venäjän sisäisiin asioihin puuttumista.

Putinin vastaus kritiikkiin opposition kohtelusta tunnetaan: hänen mielestään se on Venäjän sisäisiin asioihin puuttumista.

Yksikään läntinen demokratia ei ole täydellinen mallivaltio. Silti demokraattiset instituutiot ovat Yhdysvalloissa vahvoja, kansalaiset ja media voivat ilmaista vapaasti mielipiteensä, ja valta vaihtuu oikeasti vaalitulosten mukaan. Näin ei Venäjällä ole.

Biden on tuore presidentti, jolla on mahdollisuus korjata Yhdysvaltain epäkohtia ja kehittää liittovaltiota entistä avoimemmaksi ja yhteistyökykyisemmäksi Trumpin kaoottisen kauden jälkeen. Se antaa Bidenille vahvan moraalisen selkärangan keskiviikon huippukokoukseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?