Pääkirjoitus: Perussuomalaisten esitys on ohi – siitä jäi huono maku

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen puhui eduskunnassa yhteenmenoon kahdeksan tuntia.

16.5.2021 21:00

Perussuomalaiset antoi itsestään yhteistyökyvyttömän ja oikukkaan kuvan.

Tiistaina eduskunnan pitäisi äänestää EU:n elpymispaketista. Lopputulos vaikuttaa selvältä. Paketti hyväksytään.

Lähinnä perussuomalaisten pyörittämä puhemaraton eduskunnassa lykkäsi päätöstä viikolla. Asiaan se ei vaikuttanut mitenkään.

Perussuomalaisten näytöksen kohdeyleisönä oli se joukko suomalaisia, joka epäilee kaikkea EU:lta haiskahtavaakin. Suuri osa heistä äänestää jo puoluetta. Kun kuntavaaleihin on kuukausi, äänestysintoa yritetään nostaa.

Osa perussuomalaisten kansanedustajista esitti aivan harkinnanarvoista kritiikkiä pakettia vastaan. Se vain hukkui satujen ja runonlausunnan sekaan.

Perussuomalaiset ovat vahvasti omineet elpymispaketin vastustamisen. Tämä sulkee joidenkin muiden pakettiin kriittisesti suhtautuvien suun, koska samaan kelkkaan ei haluta lähteä.

Kun faktoista puhuminenkin on vaikeaa, päätöksenteko ei helpotu. Tämä ei tietenkään ole vain perussuomalaisten vika. Elpymispaketti on politisoitunut väärällä tavalla Suomessa.

Kuntavaaleissa nähdään perussuomalaisten operaation toimivuus. Vaalivoitto heille on luvassa ilman sitäkin. Kyse on siitä kuinka suuri.

Se mikä ehkä voitetaan taktiikalla, hävitään strategiassa. Valtaa maassa käytetään hallituksessa. Sinne perussuomalaiset eivät pääse kuin muiden puolueiden kanssa. Niiden pitää voida luottaa perussuomalaisiin.

Juuri tällä hetkellä perussuomalaisille otollisimmalta tulevalta kumppanilta vaikuttaa toinen iso oppositiopuolue kokoomus. Se on kuitenkin Suomen EU-myönteisin puolue. Elpymispaketti ei ole viimeinen EU-asia, joka eduskuntaan tulee. Tämä pistää nykyiset ja tulevat kokoomusjohtajat miettimään.

Huoli tästä saattoi olla perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholle ja hänen lähipiirilleen tärkeä syy viivytysoperaation lopettamiseen. Toinen syy oli se, että touhu saattoi olla jo joistakin perussuomalaisten äänestäjistäkin naurettavaa.

Eduskunnassa taistelu elpymispaketista teki pahaa jälkeä. Kirjoittamattomia sopimuksia rikottiin. Mikään parlamentti ei toimi vain kirjoitettujen sääntöjen varassa. Sellaisia ei pystytä joka tilanteeseen laatimaan. Päätöksenteossa tarvitaan luottamusta. Nyt sitä menetettiin.

Erikoiseen valoon joutui perussuomalainen varapuhemies Juho Eerola. Hän pohti julkisesti mahdollisuutta käyttää puheväsymystä seurannutta hetkellistä enemmistöä perussuomalaisten hyväksi. Eerola siirrettiin sivuun. Saattaa tietysti olla, että hän sanoi aikeen julki, jotta hänen ei tarvitsisi omien tovereittensa paineessa näin toimia.

Kansalaisille ei jäänyt tästä näytelmästä hyvää makua. Politiikan kriisit jatkuvat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?