Pääkirjoitus: Varautumista pandemioihin pitää kehittää – lasten, nuorten ja vanhusten korona-ahdinko ei saa toistua - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Varautumista pandemioihin pitää kehittää – lasten, nuorten ja vanhusten korona-ahdinko ei saa toistua

Suomen on pystyttävä vastaamaan myös oikukkaisiin ja odottamattomia käänteitä tuoviin kriiseihin, kehottaa presidentti Niinistö.

Lasten ja nuorten hyvinvointi ja oppimistulokset ovat heikentyneet etäopiskelun vuoksi.

25.4. 21:00

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiteytti koronaviruspandemian olemuksen hyvin lauantai-iltana MTV:n Uutisextran haastattelussa.

– Maailmassa ja elämässä voi sattua asioita, jotka ovat omien vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella ja jopa yhteiskuntien vaikutusmahdollisuuden ulkopuolella, presidentti sanoi.

Pandemia aiheuttaa Niinistön mukaan jatkuvasti odottamattomia käänteitä. Siksi sen kehitystä viikon, kahden tai kolmen viikon päähän on vaikea ennakoida. Koska tautikäyrien suunta vaihtelee, on viranomaisten ja hallituksen vastaus koronakriisiin välillä vaikuttanut hyppelehtivältä.

– Tauti käyttäytyy omalla tavallaan. Se myöskin tietysti selittää sitä, että jos kohde nousee ja laskee, sitä myötä myös toimenpiteet muuntuvat ja muuttuvat – itse asiassa koko ajan, presidentti sanoi.

Niinistö näyttää siis tukevan terveysviranomaisten ja hallituksen valitsemaa hybridistrategiaa, jossa rajoitustoimet välillä kiristyvät ja välillä löystyvät tautitilanteen mukaan. Tällä hetkellä yhteiskuntaa avataan, sillä Suomen tartuntaluvut ovat pudonneet Euroopan alhaisimpien joukkoon.

Suomen pärjääminen johtuu Niinistön mukaan kansalaisten käyttäytymisestä, joka ottaa riskit huomioon, sekä Suomen suhteellisen syrjäisestä sijainnista ja riittävistä rajoitustoimista.

Koronapandemia on vielä akuutissa vaiheessa, eikä kaikkea siitä kertynyttä tietoa ole vielä voitu käydä läpi ja analysoida. Nyt jo on kuitenkin syytä pohtia, miten Suomi voi parhaiten varautua tuleviin, yhtä oikukkaisiin tilanteisiin, olivatpa ne sitten pandemioita tai eivät.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan kansallisen pandemiasuunnitelman päivitystä. Päivitys on enemmän kuin tarpeen, sillä vuonna 2012 laadittu suunnitelma perustui influenssaviruksen leviämiseen. Koronan alkaessa levitä suunnitelma ei toiminut, sillä influenssa- ja koronavirukset ovat rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan erilaisia.

 Nyrkin lisäksi Suomen pitäisi selvittää omaan rokotetuotantoon palaamista esimerkiksi yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Presidentti Niinistön mukaan Suomen valmiuksia kannattaa kehittää siten, että pystytään vastaamaan jopa melkein mahdottomaan. Valmiita ratkaisuja tähän Niinistö ei Uutisextrassa tarjoillut.

Vuosi sitten Niinistö ehdotti ”koronanyrkkiä”, jonka perustamisen pääministeri Sanna Marin (sd) kuitenkin torjui. Nyrkki on kannatettava ehdotus. Se toisi viranomaisia ja asiantuntijoita yhteen ja tekisi hallitukselle esityksiä ilman omia toimivaltuuksia.

Nyrkin lisäksi Suomen pitäisi selvittää omaan rokotetuotantoon palaamista esimerkiksi yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa. Tärkeää olisi myös huolehtia siitä, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset saavat riittävästi tukea kriisissä. Lasten, nuorten ja vanhusten kokema korona-ahdinko ei saa enää päästä toistumaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?